Spirometrii gratuite în București, cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă Împotriva BPOC

  • Health literacy



Societatea Română de Pneumologie a demarat pe 14 noiembrie a IX-a ediție a campaniei ”Tu știi câți ani au plămânii tăi?”, menită să crească nivelul de conștientizare cu privire la pericolul reprezentat de Bronhopneumopatia Cronică Obstructivă (BPOC) pentru sănătatea românilor. Cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă Împotriva BPOC, bucureștenii pot beneficia de spirometrii gratuite pe 18 și 19 noiembrie.

BPOC este a 4-a cauză de mortalitate la nivel mondial, afectând anual aproximativ 300 de milioane de persoane la nivel global. În jur de un milion de români suferă de această boală, iar majoritatea dintre ei sunt diagnosticați în stadii avansate din cauza faptului că simptomele nu sunt specifice, putând fi atribuite fumatului sau vârstei înaintate: tuse, expectorație, oboseală sau senzație de sufocare. Dacă nu este diagnosticată din timp, BPOC ajunge să afecteze nu doar plămânii, ci toate celelalte organe ale corpului.

abonare
Vorbitorii prezenți la lansarea ediției a IX-a a campaniei ”Tu știi câți ani au plămânii tăi?”(de la stânga la dreapta): Prof. Dr. Florin Mihălțan, Conf. Dr. Roxana Nemeș, Prof. Dr. Ruxandra Ulmeanu, Președintele Societății Române de Pneumologie

„Din cauză că este o boală ale cărei simptome nu sunt specifice, foarte multe persoane ajung la medic destul de târziu. Încercăm să facem anual campanii de conștientizare și testări gratuite pentru depistarea BPOC. Și anul acesta, în weekendul 18-19 noiembrie, între orele 9.00-17.00, îi așteptăm pe bucureșteni  în fața magazinului Unirea – pe colțul dinspre Bulevardul Unirii – să-și facă o spirometrie. Testul durează aproximativ două minute, minute care îi pot salva viața persoanei care se testează” – Prof. Dr. Ruxandra Ulmeanu, președintele Societății Române de Pneumologie.

Primele simptome ale BPOC sunt tusea cronică, producția cronică de spută (flegmă), șuieratul, gâfâitul, senzația de sufocare (dispnee) și toleranța scăzută la efort.

Principalii factori de risc pentru BPOC sunt:

  • vârsta înaintată (peste 40 de ani)
  • fumatul
  • expunerea îndelungată la fum, pulberi, poluare, noxe
Spirometrie

Cea mai eficientă metodă de diagnosticare a BPOC este spirometria, o analiză rapidă și non-intrusivă care măsoară cantitatea de aer pe care o persoană o poate inspira sau expira voluntar, într-o manieră similară cu etilotestul.

„În România, accesul la spirometrie crește de la an la an, dar este încă insuficient, deși analiza poate face diferența dintre o persoană sănătoasă și una normală” – Prof. Dr. Florin Mihălțan, fost președinte Societatea Română de Pneumologie

Articole relevante:

Cum recunoști sunetele specifice fibrozei pulmonare idiopatice