STUDIU: A fost identificată aria cerebrală responsabilă de halucinațiile auditive ale pacienților cu schizofrenie

  • Health literacy



Aria cerebrală implicată în auzitul vocilor, experimentat de majoritatea pacienților cu schizofrenie, a fost identificată pentru prima dată prin intermediul unui studiu controlat, realizat în Franța. Specialiștii au reușit să demonstreze că țintirea acestei zone, cu pulsuri magnetice, poate îmbunătăți starea în care se află anumiți pacienți cu schizofrenie. Acest proiect clinic aflat încă în prima fază a fost prezentat în cadrul conferinței susținută de Colegiului European de Neuropsihofarmacologie (ECNP), la Paris.

„Acesta este primul studiu controlat pentru a determina cu exactitate o zonă a creierului, definită din punct de vedere anatomic, unde pulsurile magnetice de înaltă frecvență pot scădea auzitul vocilor”, a declarat conducătorul studiului, Prof. Dr. Sonia Dollfus, de la Universitate din Caen, Franța.

Schizofrenia este o boală mintală de lungă durată, cu o gamă largă de simptome: iluzii, halucinații și gândire neclară. 70% dintre pacienții cu schizofrenie experimentează auzul vocilor, cunoscut și ca halucinație auditivă verbală (AVH), la un moment dat în viață. Aceste voci sunt prezentate de către pacienți ca având o varietate de caracteristici: externe sau interne, prietenoase sau amenințătoare, continue sau prezente în mintea pacientului doar din când în când.

abonare

Stimularea Magnetică Transcraniană (TMS) a fost sugerată ca o posibilitate de a trata aceste voci. TMS utilizează pulsuri magnetice trimise către creier, dovedindu-și eficiența în mai multe afecțiuni psihiatrice. Cu toate acestea, nu există prea multe studii care să dovedească eficacitatea TMS în tratarea AVH.

Echipa de cercetare franceză a lucrat cu 26 de pacienți care au primit tratament TMS în mod activ și 33 de pacienți care au constituit grupul de control și au primit tratament placebo. Pacienții au fost intervievați la începutul studiului utilizându-se un chestionar cu protocol standard, care a dezvăluit majoritatea caracteristicilor vocilor auzite. Persoanele din grupul de intervenție au primit o serie de pulsuri magnetice cu frecvența de 20 Hz cel puțin de două ori pe zi, timp de două zile consecutive. Utilizând rezonanța magnetică (MRI), pulsurile au fost îndreptate către o arie specifică din lobul temporal, care este asociată cu limbajul.

După două săptămâni, pacienții au fost reevaluați, descoperindu-se că 34,6% dintre pacienții cărora li se administrase TMS au demonstrat un răspuns semnificativ (mai mult de 30% scădere în incidența și intensitatea episoadelor AVH analizate cu ajutorul chestionarului), în timp ce doar 9,1% dintre pacienții grupului de control au demonstrat îmbunătățiri.

„Aceste descoperiri vin pentru a consolida studiile anterioare care au dovedit rolul critic pe care activitatea excesivă din subregiunile lobului temporal îl are în halucinațiile vocale. Pentru ca aceste descoperiri să se transforme în tratament, este nevoie de mai multe studii controlate precum cel efectuat de Dr. Dollfus și colegii săi. Deși rata de răspuns a fost moderată, TMS este o alternativă binevenită în repertoriul terapeutic, mai ales în cazul pacienților care nu răspund la medicație”, a concluzionat Prof. Dr. Andreas Meyer-Lindenberg, de la Institutul de Boli Mintale, Mannheim și membru al consiliului executiv al ECNP.

În România, atitudinea comunității când vine vorba despre pacienții care suferă de boli mintale este stigmatizantă, conform datelor obținute în urma studiului InoMed-Imas despre percepția românilor asupra bolilor mintale.