STUDIU. Care sunt beneficiile consumului de ciocolată asupra sistemului cardiovascular?

  • Cardiologie



Noi vești bune pentru iubitorii de ciocolată. Dacă în cadrul Congresului Societății Europene de Cardiologie din 2017 erau prezentate date care susțineau corelația dintre consumul de ciocolată neagră îmbogățită cu fenolii vegetali ai uleiului de măsline extra virgin și reducerea riscului de boli cardiovasculare (prin creșterea nivelului de celule endoteliale progenitoare și al colesterolului bun), anul acesta, o analiză publicată în EJPC aduce noi date despre beneficiile consumului de ciocolată.

Consumul de ciocolată cel puțin o dată pe săptămână se corelează cu un risc redus de boli cardiovasculare. EJPC, European Journal of Preventive Cardiology, este o revistă a Societății Europene de Cardiologie ESC.

abonare

„Studiul nostru sugerează beneficiul consumului de ciocolată în menținerea sănătății vaselor de sânge ale inimii. În trecut, studiile clinice au arătat că ciocolata este benefică atât pentru tensiunea arterială, cât și pentru structura vaselor de sânge. Am dorit să vedem dacă aceasta influențează arterele coronariene sau nu. Și dacă o face, este benefic sau dăunător? Ciocolata conține nutrienți sănătoși pentru inimă, cum ar fi flavonoide, metilxantine, polifenoli și acid stearic, care pot reduce inflamația și pot crește colesterolul bun (lipoproteine ​​de înaltă densitate sau colesterolul HDL)” – Dr. Chayakrit Krittanawong, Baylor College of Medicine, Houston Texas, autorul studiului.

Beneficiile ciocolatei cu conținut ridicat de cacao

Analizarea studiilor din ultimii 50 de ani asupra consumului de ciocolată

A fost efectuată o analiză asupra studiilor din ultimii 50 de ani care au examinat asocierea dintre consumul de ciocolată și boala coronariană. Analiza a cuprins șase studii cu un număr total de 336.289 de participanți care au raportat consumul de ciocolată. În timpul unei urmăriri mediane de aproape nouă ani, 14.043 de participanți au dezvoltat boală coronariană și 4.667 au suferit un infarct miocardic.

În comparație cu un consum de ciocolată de mai puțin de o dată pe săptămână, consumul de ciocolată mai mult de o dată pe săptămână a fost asociat cu un risc scăzut cu 8% de boală coronariană.

Este important de menționat că studiul nu a examinat dacă un anumit tip de ciocolată are beneficii superioare și dacă există o cantitate de consum ideală și este nevoie de studii suplimentare care să stabilească acești parametri și să demonstreze un beneficiu clinic clar.

Cu toate că nu este clar cât de multă ciocolată este optimă, dr. Krittanawong a avertizat împotriva consumului excesiv: „Cantitățile moderate de ciocolată par să protejeze arterele coronariene, dar este posibil ca în cantități mari, efectul protector să nu se păstreze. Caloriile, zahărul, laptele și grăsimile din produsele disponibile în comerț trebuie luate în considerare, în special la diabetici și persoanele obeze”.

Beneficiile consumului de cacao asupra bolii arteriale periferice (BAP)

Un alt studiu, publicat la începutul acestui an în Circulation (revista Asociației Americane a Inimii), atrage atenția asupra beneficiile consumului de cacao în îmbunătățirea performanței mersului la pacienții cu BAP. Este important de menționat că studiul este pilot, ceea ce înseamnă că vor urma date mai relevante din punct de vedere clinic pe acest subiect.

Cacao este bogată în flavanoli, un tip de flavonoide – o clasă de metaboliți secundari ai plantelor, cunoscuți pentru proprietățile lor antioxidante.

Studiul pilot de fază II a fost efectuat pe 44 de pacienți cu vârsta peste 60 de ani, împărțiți în mod aleatoriu pentru a primi o băutură de cacao sau o băutură placebo. La sfârșitul perioadei de studiu, participanții care au băut cacao de trei ori pe zi au experimentat îmbunătățiri în efectuarea celor 6 minute de mers (un parametru utilizat în practica medicală și în cercetarea BAP), spre deosebire de grupul placebo.

Mai mult, cei care au consumat băutura cu cacao au arătat îmbunătățiri ale fluxului de sânge ajuns în membrele inferioare și o îmbunătățire a caracteristicilor musculaturii scheletice.

După cum notează autorii, există puține terapii disponibile pentru îmbunătățirea performanței motrice a pacienților cu BAP, iar consumul de cacao, având în vedere beneficiile observate, ar putea fi un plus pentru acești pacienți. De asemenea, având în vedere medicamentele pe care le iau acești pacienți, consumul de cacao ar putea fi adăugat în siguranță, acesta neinteracționând în mod negativ cu alte substanțe.

Important de notat că băutura testată în studiu era compusă din lapte sau apă, amestecate cu conținutul unui pachet de pulbere care conținea cacao bogată în flavanoli (15 g de cacao și 75 mg de epicatechină), iar băutura a fost consumată de trei ori pe zi pentru o perioadă de 6 luni. Pulberea folosită conținea peste 85% cacao, și nu este echivalentul ciocolatei cu lapte sau ciocolatei cu un conținut mai mic de cacao.

„Multe sortimente de ciocolată disponibile la raft sunt alcalinizate, ceea ce îmbunătățește gustul și plăcerea asociată consumului, dar elimină flavanolele din cacao care au efecte terapeutice; în plus, multă cacao vine cu calorii, zahăr și grăsimi, deci creșterea în greutate este un potențial factor de îngrijorare când vine vorba despre consumul de ciocolată”, a declarat autorul principal, Dr. Mary McGrae McDermott, profesor de medicină la Northwestern University Feinberg School of Medicine din Chicago.

Ambele studii amintite în acest articol subliniază, în mod direct sau indirect, beneficiile flavanolilor din cacao și ciocolata cu un conținut ridicat de cacao. Ambii autori ai studiilor atrag atenția asupra interpretării greșite a mesajului transmis de rezultatelor cercetărilor efectuate: nu consumul de orice fel de ciocolată este benefic și nu în orice cantitate.

Citește și: