Studiu. Infarctul miocardic la persoanele care călătoresc, asociat cu o rată mai mică a mortalității datorită intervenției medicale prompte

  • Cardiologie
  • Health literacy



Atunci când călătoriți nu ignorați simptomele unui infarct miocardic acut (IMA), apelați de urgență la ambulanță. Acesta este mesajul principal al unui studiu prezentat în cadrul Congresului Îngrijirii Acute Cardiovasculare 2019, al Societății Europene de Cardiologie. IMA în timpul călătoriilor, la pacienții care au primit îngrijiri medicale de urgență, au fost asociate cu un risc de deces de orice cauză mai mic cu 42% față de IMA apărut în rândul localnicilor. Ratele de deces de cauze cardiace au fost similare.

 „Dacă călătoriți și aveți simptome ale infarctului miocardic, precum durere în piept, gât, spate, stomac sau umeri, de mai mult de 15 minute, chemați de urgență o ambulanță”- Dr Ryota Nishio, Departamentul de Cardiologie, Spitalul Universitar Juntendo Shizuoka, Izunokuni, Japonia.

Rata mai mare a decesului non-cardiac, mai ales prin cancer, a localnicilor, a fost explicată de către cercetători prin faptul că non-rezidenții au provenit mai ales din zone urbane. Aceștia tind să fie mai atenți la propria stare de sănătate, adresând-se mai des serviciilor medicale, și au mai multe opțiuni de tratament față de zonele mai izolate, precum peninsula Izu. În plus, un IMA departe de casă poate fi un eveniment traumatic care să inducă o mai conștientizare mai bună asupra sănătății, la întoarcerea acasă.

abonare

Studiul observațional a inclus 2.564 de pacienți cu IMA, tratați rapid prin montarea intervențională de stent coronarian, în perioada 1999-2015, la Spitalul Universitar Juntendo Shizuoka. Din aceștia, 7,5% (192) călătoreau la momentul IMA. Față de localnici, aceștia au fost mai tineri și au avut o prevalență mai mare a STEMI (IMA cu supradenivelare de ST).

Cercetătorii au comparat caracteristicile demografice și clinice ale pacienților locali în comparație cu cei care se aflau în călătorie. Participanții au fost urmăriți până la 16 ani după intervenție, perioada mediană de urmărire fiind 5,3 ani. Datele despre mortalitatea lotului au fost colectate din dosare medicale, prin contact telefonic și prin chestionare poștale.

„Studiul nostru arată că prognosticul pe termen lung după un IMA în timpul unei călătorii poate fi bun dacă tratamentul este prompt. Este important la întoarcerea acasă, după fază de urgență imediată, să discutați cu doctorul dumneavoastră pentru a afla cum să vă reduceți riscul unui al doilea eveniment cardiovascular prin modificarea stilului de viață sau prin medicamente preventive.”- Dr Nishio.

Bolile cardiovasculare sunt prima cauză de deces natural al persoanelor aflate în călătorie, dar, până la acest studiu nu se cunoștea prognosticul pe termen lung al celor care suferă un IMA departe de casă.

Citește și: