Podcast #VociCuAutoritate COVID-19
Podcast #VociCuAutoritate COVID-19

STUDIU: Transplantul autolog de celule stem reduce gradul de dizabilitate la pacien╚Ťii cu scleroz─â multipl─â recurent remisiv─â

mm
02 Apr 2018
5541 Views

Rezultatele primului studiu interna╚Ťional randomizat, care a studiat efectele transplantului autolog cu celule stem hematopoietice (AHSCT) la pacien╚Ťii cu scleroz─â multipl─â (SM) recurent remisiv─â sunt promi╚Ť─âtoare: transplantul a stabilizat boala ╚Öi a redus dizabilit─â╚Ťile fizice pentru cei care au avut dou─â sau mai multe episoade de recuren╚Ť─â ├«n anul anterior ├«nrol─ârii ├«n studiu. Datele studiului MIST au fost prezentate ├«n cadrul ├«nt├ólnirii anuale a Societ─â╚Ťii Europene de Transplant (EBMT 2018), de la Lisabona.

AHSCT este un tratament intensiv care reconstruie╚Öte sistemul imunitar al unui pacient, utiliz├ónd propriile celule stem recoltate din s├óngele ╚Öi m─âduva osoas─â ale acestuia. Dup─â recoltare, celulele sunt ├«nghe╚Ťate, iar pacientului ├«i este administrat─â o doz─â puternic─â de chimioterapie, cu scopul de a-i distruge sistemul imunitar cu deficien╚Ťe, care cauzeaz─â manifest─âri ale bolii. Ultimul pas este transplantarea celulelor recoltate ├«nainte de chimioterapie, ├«napoi ├«n sistemul pacientului.

abonare

Aceast─â alternativ─â de tratament este, momentan, disponibil─â doar pentru pacien╚Ťii cu scleroz─â multipl─â recurent remisiv─â, iar cei care au fost transplanta╚Ťi ├«n cadrul studiului vor fi ╚Ťinu╚Ťi sub supraveghere ├«n urm─âtorii ani.

ÔÇ×Rezultatele ini╚Ťiale ale studiului MIST demonstreaz─â c─â acest tip de transplant de celule stem poate fi efectuat ├«n siguran╚Ť─â persoanelor care sufer─â de o form─â de MS recurent remisiv─â foarte activ─â. Totu╚Öi, va fi nevoie de evaluare pe termen lung, iar pacien╚Ťii trata╚Ťi ├«n cadrul studiului MIST vor fi urm─âri╚Ťi p├ón─â ├«n anul 2021. Este foarte important s─â men╚Ťion─âm c─â acest tratament nu este potrivit, din p─âcate, pentru to╚Ťi pacien╚Ťii care sufer─â de SM. Acest tip de transplant ╚Ťinte╚Öte faza inflamatorie a SMÔÇŁ, a notat Prof. John Snowden, unul dintre investigatorii studiului MIST.

Pentru studiu au fost recruta╚Ťi 110 pacien╚Ťi cu SM recurent remisiv─â, ale c─âror episoade de recuren╚Ť─â a bolii erau frecvente chiar ╚Öi sub tratament medicamentos. Ace╚Ötia au fost randomiza╚Ťi ├«n dou─â grupuri: cel principal, c─âruia i s-a efectuat transplantul, ╚Öi grupul care a constituit bra╚Ťul de control, ├«n care pacien╚Ťilor le-a fost administrat─â cea mai bun─â variant─â de tratament disponibil─â ├«n practic─â. Pentru a cuantifica schimb─ârile ╚Öi ├«mbun─ât─â╚Ťirile aduse pacien╚Ťilor, a fost folosit─â o scal─â de extindere a dizabilit─â╚Ťii (EDSS), care se traduce astfel:

– nivelurile de la 1 p├ón─â la 4 sunt atribuite persoanelor care sunt capabile s─â mearg─â, ├«ns─â prezint─â dificult─â╚Ťi de vedere, motricitate, senza╚Ťie, coordonare ╚Öi control al vezicii urinare;

– nivelurile de la 4,5 p├ón─â la 6,5 sunt atribuite persoanelor cu dificult─â╚Ťi de mobilitate ╚Öi deplasare – cu c├ót mai mare nivelul, cu at├ót mai sever─â dizabilitatea.

Date importante din studiu:

  • ├Än urma transplantului, scorul EDSS al pacien╚Ťilor din bra╚Ťul principal a sc─âzut, ├«n medie, de la 3,5 la 2,4. Pentru membrii bra╚Ťului de control ├«ns─â, scorul EDSS a crescut de la o medie de 3,3, la 3,9.
  • Pe durata unui an, doar unul dintre pacien╚Ťii din grupul de transplant a suferit un episod de recuren╚Ť─â, comparativ cu 39 ├«n grupul de control.
  • Pe durata a 3 ani, tratamentul a fost ineficient ├«n procent de 6% pentru grupul de transplant, comparativ cu 60% ├«n cazul grupului de control. Procentele au fost calculate av├óndu-se ├«n vedere scorul EDSS al pacien╚Ťilor.
  • 30 de persoane, care au fost ini╚Ťial selectate pentru grupul de control, au fost mutate ├«n grupul de transplant dup─â ce au suferit o cre╚Ötere semnificant─â a scorului EDSS. Dup─â transplant, scorul lor s-a ├«mbun─ât─â╚Ťit de la 5,2 la 2,6.

Mai multe despre tratamentul sclerozei multiple, în următorul material:

Ocrelizumab, primul tratament pentru scleroza multiplă rapid progresivă, aprobat în UE