#ESMO17: Terapia adjuvantă țintită dublează perioada de supraviețuire fără recidivă în cazul melanomului stadiul III

  • Medicina personalizată



Terapia adjuvantă țintită cu dabrafenib și trametinib dublează perioada de supraviețuire fără recidivă în cazul pacienților cu melanom, stadiul III, cu mutații BRAF, potrivit rezultatelor studiului clinic COMBI-AD, prezentate în cadrul congresului #ESMO17.

Informații cheie:

abonare
  • terapia țintită cu dabrafenib și trametinib a avut un risc de recidivă sau deces cu 53% mai scăzut
  • perioadă de supraviețuire fără recidivă dublă față de placebo
  • 41% dintre pacienți au suferit efecte adverse grave

COMBI-AD este primul studiu care a testat efectul terapiilor adjuvante țintite asupra melanomului în stadiu III. Studiul a fost efectuat asupra unei cohorte de 870 de pacienți, 91% dintre ei au prezentat mutația V600E și 9% V600K, distribuție des întâlnită în practica medicală.

„În acest moment nu există un tratament adjuvant standard pentru melanomul stadiu III”, explică dr. Axel Hauschild, cercetător în cadrul studiului. „Interferonul este aprobat pentru astfel de cazuri, dar îmbunătățește perioada de supraviețuire fără recidivă cu doar 20% mai mult decât un placebo”.

Participanții au fost împărțiți în două grupuri egale: primul a primit o terapie combinată cu dabrafenib (inhibitor BRAF) și trametinib (inhibitor MEK), iar al doilea a primit placebo, timp de 12 săptămâni.

Rolul jucat de mutația BRAF în celula canceroasă

La 2,8 ani de la începutul studiului s-a observat că pacienții tratați cu terapie combinată au avut un risc de recidivă sau deces cu 53% mai scăzut, în comparație cu grupul placebo. Rezultatele s-au menținut pentru toate subgrupurile de pacienți. De asemenea, terapia combinată a avut efecte benefice în ceea ce privește speranța totală de viață și perioada de supraviețuire fără progresie.

41% dintre pacienții tratați cu terapie combinată au suferit efecte adverse grave (gradul 3 sau 4), față de 14% în grupul placebo. În cazul a 26% dintre ei terapia a trebuit întreruptă.

„Acestea sunt cele mai bune rezultate obținute de un tratament adjuvant pentru melanom stadiul III. Terapia combinată cu dabrafenib și trametinib dublează perioada fără recidivă în comparație cu placebo, iar mărirea speranței de viață a fost de asemenea impresionantă. Aceste rezultate vor schimba practica medicală” – Axel Hauschild

Dr. Olivier Michielin, coordonator secțiunii Melanom din cadrul ESMO a comentat pe baza studiului în cadrul #ESMO17:

„Rezultatele bune în ceea ce privește perioada de supraviețuire fără progresie și speranța de viață fac noul tratament atractiv pentru pacienții care suferă de melanom cu mutație BRAF, care reprezintă aproape jumătate din bolnavii de melanom” –  Dr. Olivier Michielin

Articole relevante:

Inteligența artificială poate detecta melanomul malign folosind imagini cu leziuni ale pielii

Doar 29% dintre cazurile de melanom sunt asociate cu alunițe preexistente pe corp