STUDIU. Testarea mai multor mutații simultan pentru cancerul pulmonar este o metodă cost-eficientă comparativ cu testarea mutațiilor pe rând

  • Health literacy
  • Medicina personalizată



Testarea mai multor mutații genetice simultan pentru cancerul pulmonar non-microcelular este o metodă cost-eficientă față de testarea individuală a mutațiilor, conform primului studiu care a folosit modele economice pentru a compara cele două metode și care a inclus aproape 6000 de pacienți. Datele au fost publicat în JCO Clinical Cancer Informatics.

Studiul a fost o inițiativă din partea Coaliției de Medicină Personalizată (PMC – Personalized Medicine Coalition) și atrage atenția asupra necesității introducerii în practică a standardelor medicinei de precizie. Panelurile care implică testarea mai multor gene simultan (MGPS, multi-gene panel sequencing) au dovedit un profil moderat cost-eficiență prin comparație cu testarea standard (SMGT, single-marker genetic testing). Specialiștii estimează că testele MGPS și-ar dovedi utilitatea și mai mult dacă pacienții la care se identifică mutații pentru care există terapii disponibile ar primi aceste tratamente ghidate de profilul genetic.

abonare

„Această cercetare atrage atenția asupra importanței integrării progreselor științifice în practica clinică pentru a maximiza beneficiile testelor de diagnostic astfel încât îngrijirile pacienților să fie superioare iar sistemul de sănătate să devină eficient, asigurând accesul la terapii potrivite pentru fiecare pacient.” – Edward Abrahams, președinte PMC

Începând cu anul 2000 se observă o creștere semnificativă a tratamentelor țintite disponibile pentru cancerul pulmonar Sursa foto – Lung Cancer Research Foundation

Peste 5600 de pacienți cu cancer pulmonar non-microcelular, în stadiul III sau metastatic, diagnosticați în perioada 2011 – 2016 au fost incluși în studiu. Pacienții au fost împărțiți în două cohorte. Testele care se adresau unei singure mutații au inclus determinarea EGFR și ALK. În grupul în care s-au realizat teste de tip MGPS s-au evaluat peste 30 de mutații genetice simultan. În prim plan au fost mutațiile BRAF, RET, ROS1, HER2 și MET.

Deși testarea MGPS a detectat modificări genetice care pot fi țintite cu terapiile actuale la 30% dintre pacienți, doar 21% dintre cei testați astfel au primit un tratament țintit.

Conform autorilor studiului, MGPS ar costa cu 8800$ mai mult decât SMGT însă ar determina o creștere a supraviețuirii pacienților.

Strategia de testare multigenică s-ar asocia cu un cost de 148 478$ raportat la fiecare an fiecare an de viață câștigat (LY – life year) pentru pacienți, acest cost incluzând și tratamentele necesare și monitorizarea bolii. Costurile asociate testărilor standard, raportate în SUA variază între 50 000$ și 200 000$.

Dacă toți pacienții testați cu panelul multigenic ar fi primit o terapie țintită, s-ar fi obținut o valoarea mai bună, aproximativ 110 000$ per an de viață câștigat.

Autorii studiului consideră însă că este nevoie de o imagine mai complexă asupra fenomenului și evaluarea unor obiective clinice și economice. Modelul matematic utilizat ar trebui să fie actualizat pe măsură ce apar noi date.

Una dintre concluziile experților care au realizat studiul este că că medicii nu prescriu terapii țintite la toți pacienții pentru care panelurile de testare multigenică arată mutații asupra cărora se poate interveni. Aceste tipuri de teste pot ameliora prognosticul pacienților doar dacă se acționează în funcție de rezultatele obținute și pacienții primesc un tratament diferit. Costurile unei astfel de testări se pot justifica doar dacă supraviețuirea pacienților se extinde în urma unui tratament eficient facilitat de rezultatele testului.

 „Analiza noastră de cost-eficiență oferă dovezi pentru asiguratori, care trebuie să ia în considerare costurile, valoarea și impactul asupra bugetului atunci când evaluează metodele de rambursare pentru panelurile de teste care vizează mutații multiple.”  –  Edward Abrahams

Conform National Cancer Institute, aproape 230 000 de persoane sunt diagnosticate cu carcinom pulmonar non-microcelular anual. Metodele actuale de tratament, care implică radioterapie și chimioterapie oferă rezultate modeste. Deși clasificarea actuală a cancerului pulmonar se bazează pe caracterizarea histologică, noile tehnici de analiză genetică permite identificarea unor subtipuri diferite ale bolii, care pot beneficia de tratamente specifice.

Până la 45% dintre pacienții cu NSCLC prezintă mutații genetice pentru care există tratamente specifice deja aprobate sau în studiu. Un alt studiu, prezentat în 2018 la  Întâlnirea Anuală a Societăți Americane de Oncologie Clinică (ASCO) 2018 confirmă superioritatea testării comprehensive a mutațiilor în cancerul pulmonar. Testarea pacienților de la început, pentru toate mutațiile întâlnite în NSCLC prin tehnici de secvențiere de nouă generație (next-generation sequencing)  ar putea aduce economii de peste 2 milioane de dolari în cadrul sistemului de asigurări Medicare și peste 250 000$ în rândul asiguratorilor comerciali.

Citește și