#GI22. Combinația durvalumab + tremelimumab crește supraviețuirea la pacienții cu cancer hepatic avansat, comparativ cu sorafenib

  • Imuno-oncologia



Imunoterapia combinată cu durvalumab (anti-PD-L1) și tremelimumab (anticorp anti-CTLA4) demonstrează date de supraviețuire fără precedent în linia I de tratament pentru formele avansate de carcinom hepatocelular. Noi rezultate, cu potențialul de a schimba practica medicală, au fost prezentate în cadrul ediției 2022 a Simpozionului dedicat cancerelor gastrointestinale, organizat anual de Societatea Americană de Oncologie Clinică.

Studiul HIMALAYA, de fază III, internațional, randomizat, a inclus 1.171 de pacienți cu carcinom hepatocelular, nerezecabil, stadiul III sau IV, care au primit fie sorafenib, fie durvalumab, fie tremelimumab+durvalumab. Rezultatele au fost următoarele:

abonare
  • Riscul de deces a fost cu 22% mai  redus în grupul care a primit imunoterapia combinată, comparativ cu sorafenib;
  • Supraviețuirea la 3 ani a fost de 30,7% în grupul care a primit terapia combinată, de 24,7% în grupul durvalumab și de 20,2% în grupul sorafenib.
  • Rata de răspuns globală, definită drept regresia tumorală de minimum 30%, a fost de 20,1% în grupul combinat, comparativ cu 17% și, respectiv, 5,1% la pacienții care au primit durvalumab și, respectiv, sorafenib;
  • Reacții adverse importante (gradul 3 și 4) au fost detectate la 25,8% dintre pacienții care au primit combinația imunoterapică, la 36,9% la pacienții care au primit sorafenib, și la 12,9% dintre pacienții care au primit durvalumab.

“Până la momentul actual, studiul HIMALAYA este unul dintre cele mai mari studii de fază III care demonstrează rolul pe termen lung al imunoterapiei în carcinomul hepatocelular nerezecabil. Abordarea acestui studiu este unică, deoarece s-a administrat o singură doză de tremelimumab, urmată de schema uzuală de durvalumab. Obiectivul principal a vizat supraviețuirea, și a fost atins, însă sunt necesare analize suplimentare, deoarece grupul de studiu nu a demonstrat superioritate în ceea ce privește obiectivul secundar, de supraviețuire fără progresia bolii,” a declarat Dr. Cathy Eng, expert ASCO în cancer gastrointestinal.

Se estimează că până în anul 2025, mai mult de un milion de persoane vor avea diagnosticul de cancer hepatic, iar carcinomul hepatocelular va reprezenta peste 90% dintre aceste cazuri. Factori de risc majori ai acestei boli includ infecția cronică cu virusurile hepatitice B și C, dar și steatoza hepatică non-alcoolică, asociată diabetului zaharat sau a sindromului metabolic. Se estimează că mai bine de un sfert din carcinoamele hepatocelulare sunt cauzate de o mutație asupra căreia se poate acționa printr-un tratament țintit, și în acest moment sunt aprobate o serie de terapii de tipul inhibitorilor de tirozinkinază, imunoterapii sau anticorpi monoclonali.

Combinația durvalumab + tremelimumab crește supraviețuirea la pacienții cu cancer hepatic avansat, comparativ cu sorafenib

Cum funcționează durvalumab?

Durvalumab este un anticorp monoclonal, care acționează prin stimularea sistemului imunitar. Acest inhibitor al punctelor de control împiedică interacțiunea dintre PD-1 (o proteină de pe suprafața limfocitelor B și T, care are rolul fiziologic de a inhiba reacția imunitară pentru a evita procesele autoimune) și ligandul acesteia, PD-L1 (exprimat la suprafața celulelor tumorale, pentru a le permite evitarea atacului imunitar).

Durvalumab (denumire comercială Imfinzi) este aprobat în Uniunea Europeană din anul 2018, și este indicat în tratamentul cancerului pulmonar non-microcelular avansat local, nerezecabil, care nu a progresat ulterior chimioterapiei cu compuși de platină, în cazul în care tumora exprimă markerul PD-L1 pe mai mult de 1% dintre celulele tumorale. De asemenea, durvalumab poate fi administrat împreună cu etoposid și carboplatin/cisplatin în prima linie de tratament al cancerului pulmonar microcelular avansat.

Citește și: