#ASCO18. Pembrolizumab, mai eficient decât chimioterapia ca tratament de linia I în cancerul pulmonar non-microcelular, independent de nivelul PD-L1

  • Imuno-oncologia



Pentru două treimi dintre bolnavii cu cea mai frecventă formă de cancer pulmonar,  NSCLC (non-small cell lung cancer), pembrolizumab oferă mai multe beneficii comparativ cu tratamentul standard – chimioterapia. KEYNOTE-042 este cel mai mare studiu care a evaluat utilizarea pembrolizumab ca monoterapie și a fost prezentat la Întâlnirea Anuală a Societății Americane de Oncologie Clinică, eveniment ce se desfășoară în această perioadă la Chicago. Aceasta este considerată una dintre cele mai importante prezentări care vizează cancerul pulmonar avansat, având un impact clinic semnificativ.

Sursa foto – ASCO

Studiul randomizat de fază 3 a arătat că imunoterapia este un tratament de primă linie mai eficient decât chimioterapia pentru majoritatea pacienților cu cel mai comun tip de cancer pulmonar. Bolnavii de cancer pulmonar non-microcelular cu o expresie PD-L1 de cel puțin 1%, care au primit initial pembrolizumab au supraviețuit cu 4-8 luni mai mult față de cei tratați prin chimioterapie. Mai mult decât atât, reacțiile adverse au fost de peste 2 ori mai reduse la pacienții tratați cu imunoterapie.

abonare

„Un număr mare de pacienți cu cancer pulmonar au o nouă opțiune de tratament, mai eficientă și cu mai puține efecte secundare decât chimioterapia standard. ” – Dr. Gilberto Lopes, autorul principal

1.274 de pacienți cu NSCLC local avansat sau metastatic au fost urmăriți timp de 12,8 luni. Au fost inclus atât forme scuamoase cât și non-scuamoase, dar nu cancere care pot fi tratate cu terapii țintite. Pentru această analiză, s-au evaluat beneficiile aduse de pembrolizumab la 3 categorii de pacienți, în funcție de scorul care cuantifică expresia PD-L1 :

  • cel puțin 50% (599 pacienți)
  • cel puțin 20% (818 pacienți)
  • cel puțin 1% (1274 pacienți)

Comparativ cu cei care au primit schema standard de chimioterapie, pacienții cărora li s-a administrat pembrolizumab au avut o rată medie de supraviețuire mai mare, independent de expresia markerului PD-L1 la nivel tumoral. Beneficiile medicamentului au fost mai mari, însă, dacă expresia PD-L1 a fost mai înaltă. De exemplu, o expresie PD-L1 de peste 50% s-a tradus printr-o supraviețuire cu 7,8 luni mai mare în cazul utilizării pembrolizumab comparativ cu chimioterapia.

Rezultatele studiului KEYNOTE-042 au arătat următoarele rate de supraviețuire generală în funcție de scorul expresiei PD-L1:

  • un scor PD-L1 de cel puțin 50% – supraviețuire generală de 20 de luni în cazul pembrolizumab și de 12, 2 luni în cazul chimioterapiei
  • un scor PD-L1 de cel puțin 20% – 17,7 luni comparativ cu 13 luni
  • un scor PD-L1 de cel puțin 1% – 16,7 luni comparativ cu 12,1 luni

Efectele secundare severe s-au înregistrat la 41% dintre cei care au primit chimioterapie și la doar 18% dintre pacienții cărora li s-a administrat pembrolizumab.

Pe baza unui alt studiu, KEYNOTE-024, FDA a aprobat pembrolizumab ca tratament de primă linie în NSCLC cu un scor ce cuantifică expresia PD-L1 de cel puțin 50%.

Momentan, pembrolizumab este prima imunoterapie aprobată de FDA ca tratament initial într-un tip de cancer pulmonar, având indicație în tumorile cu un scor al expresiei PD-L1 de cel puțin 50%. Deși se consideră că tumorile cu o expresie crescută a PD-L1 răspund mai bine la tratamentul cu inhibitori ai punctelor de control, studii anterioare au demonstrat că pembrolizumab este eficient chiar și în cazul neoplasmelor cu o expresie PD-L1 de până la 1%.

Sunt necesare mai multe studii pe viitor care să definească exact subgrupurile de pacienți care beneficiază de pembrolizumab. Cercetările trebuie să se orientez pe metode care pot prezice cu exactitate eficacitatea medicamentului în funcție de valori specifice ale markerului PD-L1.

Știrea în format video poate fi accesată mai jos:

Mai jos găsiți și alte articole de la ASCO 2018: