#ASCO19. Adăugarea terapiei țintite de inhibare CDK 4/6 la terapia hormonală crește supraviețuirea în cancerul de sân avansat, la femeile în premenopauză

  • Altfel despre Cancer



Cancerul de sân este principala cauză de deces oncologic a femeilor cu vârste cuprinse între 20 și 59 de ani. Cancerul de sân HR + (hormone receptor pozitive) reprezintă cel mai frecvent subtip al acestui neoplasm, întâlnit în aproximativ 70% dintre cazuri. Supraviețuirea la 5 ani este de 25% în forma avansată. 

Receptorul pentru estrogen este o țintă importantă în cancerul de sân hormonosensibil. Clasele de terapii disponibile pentru a influența acest receptor sunt: modulatorii selectivi ai receptorului de estrogen (un exemplu de moleculă fiind tamoxifen), inhibitori ai conversiei periferice a androgenilor în estrogen (inhibitori de aromatază) și moleculele implicate în degradarea receptorului (precum fulvestrant). Terapia hormonală este esențială în managementul cancerului de sân HR+ și HER- (human epidermal growth factor receptor 2), atât în stadiile incipiente cât și în faza metastatică. Aceasta are rezultate bune în fazele incipiente, însă în timp apare rezistența la tratament. Adăugarea ribociclib (inhibitor al kinazelor ciclin-dependente CD4 și CDK6) la hormonoterapie este una dintre metodele studiate pentru a depăși această limitare a tratamentului.

abonare

Studiul MONALEESA-7

În cadrul studiului MONALEESA-7, femeile în premenopauză cu cancer mamar avansat HR+, HER2-, care au primit ribociclib asociat hormonoterapiei, au avut o perioadă de supraviețuirea fără progresie a bolii de 23,8 luni, față de 13 luni, atunci când s-a folosit doar hormonoterapie. În plus, rata de supraviețuire la 42 de luni a fost superioară atunci când s-a folosit tratament combinat, 70%, față de monoterapie, 46%. Rezultatele au fost prezentate în cadrul întâlnirii anuale a Societății Americane de Oncologie Clinică – ASCO 2019.

„Cancerul de sân avansat la femeile în premenopauză poate fi foarte agresiv. Este important și încurajator să vedem o terapie țintită care crește semnificativ supraviețuirea femeilor tinere cu această patologie”- expertul ASCO, dr. Harold J. Burstein.

MONALEESA-7 este primul studiu care s-a concentrat exclusiv asupra femeilor sub 59 de ani, în premenopauză, cu cancer mamar avansat pentru care nu au primit terapie hormonală. Au fost înrolate 672 de femei. Acestea au fost împărțite în două grupuri primind fie ribociclib fie placebo, împreună cu una din trei alte terapii: letrozol, anostrazol (inhibitori non-steroidieni de aromatază) sau tamoxifen (inhibitor estrogenic).

„Acesta este primul studiu care arată îmbunătățirea supraviețuirii în tratamentul de primă linie al cancerului mamar avansat, prin folosirea unei terapii țintite împreună cu cea hormonală”- autorul principal al studiului, dr. Sara A. Hurvitz, director al Programului pentru cercetarea clinică a cancerului mamar al UCLA.

După o perioadă medie de urmărire de 35,6 luni, 173 (26%) dintre paciente erau în continuare sub tratament: 115 (35%) primind ribociclib și 57 (17%) primind placebo.

Ce este ribociclib?

Ribociclib este un inhibitor al kinazelor ciclin-dependente CDK4 și CDK6. În multe cazuri de cancer mamar s-a identificat o supraexpresie a ciclinei D, o proteină esențială pentru reglarea ciclului celular. Atunci când ciclinele de tip D activează CDK4 și CDK6 are loc fosforilarea proteinei pRb (retinoblastoma-associated protein). Consecința este continuarea ciclului celular și diviziunii necontrolate. Ribociclib este un inhibitor al enzimelor CDK4/6 , care blochează fosforilarea Rb și oprește ciclul celular în faza G1

Ribociclib a fost aprobat în 2017 de Food and Drug Administration și European Medicines Agency. În iulie 2018, FDA a extins indicația terapiei combinate ribociclib-inhibitor de aromatază pentru a include femeile în pre și perimenopauză, cu cancer mamar avansat sau metastatic, HR+, HER2-.

Citește și: