#ASCO19. Studiul TAPUR: Rezultate pozitive ale terapiilor țintite în indicații noi

  • Medicina personalizată



Studiul TAPUR (Targeted Agent and Profiling Utilization Registry Study) al Societății Americane de Oncologie Clinică (ASCO) a raportat rezultate pozitive în cazul cohortelor de pacienți cu cancer pulmonar non-microcelular și cancer de sân metastazat. În plus, studiul va fi extins pentru a include pacienți cu metastaze cerebrale active și trei noi opțiuni terapeutice (afatinib, abemaciclib and talazoparib). Rezultatele studiului au fost prezentate în cadrul Întâlnirii Anuale a Societății Americane de Oncologie Clinică, desfășurat în perioada 31 mai – 4 iunie 2019 în Chicago.

„Mulți dintre pacienții incluși în studiul TAPUR au încercat multiple opțiuni de tratament care nu au funcționat, așa că este încurajator să observăm activitate antitumorală la pacienții oncologici cu aceste modificări genetice. Este, însă, nevoie de cercetări ulterioare pentru a confirma eficacitatea terapiilor. Ne bucurăm de extinderea studiului pentru a înrola pacienți cu metastaze cerebrale active, care în general au puține studii clinice disponibile în care să poată fi incluși. În plus, vom adăuga și câteva noi medicamente ca opțiuni terapeutice astfel încât vom extinde baza de cunoaștere”, a declarat Dr. Richard L. Schilsky, ASCO Chief Medical Officer, FACP, FASCO.

Monoterapia cu palbociclib a determinat răspuns favorabil la pacienții cu cancer pulmonar non-microcelular (NSCLC – non-small cell lung carcinoma) care prezintă modificări ale genei CDKN2A și care au fost intens tratați anterior.

abonare

Într-un subgrup al studiului TAPUR au fost incluși 29 de pacienți cu NSCLC intens tratați anterior și fără opțiune standard de tratament în prezent, cu status de performanță ECOG 0-1. În urma secvențierii genetice, pacienții care prezentau pierderea sau mutația genetică CDKN2A și absența mutațiilor RB (retinoblastoma protein) au fost selectați pentru a primi tratament oral cu palbociclib. S-au administrat 125 mg zilnic, timp de 21 de zile, urmate de 7 zile de pauză.

Rezultatele studiului au fost următoarele:

Controlul bolii s-a obținut în cazul a 29% din pacienți (un caz de răspuns parțial și 6 cazuri de boală stabilă la 16 săptămâni de evoluție).

– 10 pacienți au înregistrat cel puțin un episod de efecte adverse de grad 3 sau 4, cel mai frecvent citopenie. Alte reacții adverse observate au constat în oboseală, anorexie, neutropenie febrilă, infarct miocardic, sepsis, vărsături, hipofosfatemie.

Sunt necesare studii adiționale pentru a confirma eficacitatea palbociclib la pacienții cu NSCLC cu modificări genetice CDKN2A.

Pembrolizumab a demonstrat activitate antineoplazică în cazul pacienților cu cancer mamar metastazat care prezintă multiple mutații genetice tumorale și al cărui cancer a fost multiplu tratat anterior.

În al doilea subgrup al studiului TAPUR au fost înrolați pacienți cu forme avansate de cancer fără opțiune standard de tratament, status de performanță ECOG 0-1 și fără insuficiență de organ. S-a efectuat secvențiere genetică în scopul evaluării tumorilor care prezintă HTMB (high tumor mutational burden), marker predictiv pentru răspunsul la terapia inhibitorie a punctelor de control. În urma testării genetice, au fost selectate 28 de femei cu forme de cancer mamar metastazat care au primit tratament cu pembrolizumab. S-au administrat intravenos câte 2 mg/kg sau 200 mg de pembrolizumab pe parcursul a 30 de minute la fiecare 3 săptămâni.

Rezultatele studiului au fost următoarele:

– Pacienții au prezentat HTMB variind între 9-37 Muts/Mb (mutations/megabase).

– Nu s-a observat o relație între nivelul HTMB și rata de supraviețuire fără progresia bolii sau răspunsul obiectiv la tratament.

– S-au înregistrat 3 evenimente de reacții adverse (scădere ponderală și hipoalbuminemie) și 2 reacții adverse severe de grad 2 (infecție de tract urinar).

Sunt necesare studii adiționale pentru a confirma activitatea antineoplazică a pembrolizumab la pacienții cu cancer de sân metastazat, intens tratați și prezentând mutații genetice tumorale multiple.

Mai multe informații despre studiul TAPUR

Studiul TAPUR colectează date clinice despre terapiile țintite în tratamentul formelor de cancer în care nu sunt aprobate în prezent de către FDA pentru a evalua posibilitatea unor indicații noi ale acestor medicamente. În plus, oferă șansa includerii în studii clinice pacienților cu forme oncologice avansate care prezintă modificări genetice tumorale care pot fi țintite prin medicamente integrate în studiul TAPUR. Pacienții sunt eligibili dacă nu mai prezintă răspuns la tratamentul standard sau nu pot beneficia de acesta din diverse motive.