#ASCO20. Tratament oncologic personalizat pentru pacienții în vârstă: consultarea medicului geriatru crește calitatea vieții

  • Health literacy



Calitatea vieții este un obiectiv tot mai important în studiile din oncologie, mai ales în grupurile speciale de pacienți, precum cei vârstnici. Un studiu prezentat în cadrul Întâlnirii Anuale a Societății Americane de Oncologie Clinică demonstrează că includerea unei evaluări geriatrice în planul de îngrijiri oncologice ameliorează starea pacientului, indiferent de tipul de cancer și de tratament.

„Populația vârstnică este în continuă creștere, ceea ce înseamnă că există o nevoie stringentă de cercetare în acest domeniu – al îngrijirilor adresate nevoilor specifice ale acestei categorii de vârstă. Studiul de față demonstrează că evaluarea geriatrică ameliorează vizibil calitatea vieții pacienților în vârstă, care se confruntă cu o maladie oncologică”, a declarat președintele ASCO, Dr. Howard A. Burris. 

Congresul American de Oncologie Clinică ASCO 2020 Annual Meeting

Rezultatele studiului INTEGERATE (Integrated Geriatric Assessment and Treatment)

Studiul a fost realizat în cadrul Universității Monash din Australia și a inclus 154 de pacienți, cu vârsta de peste 70 de ani, diagnosticați cu diferite forme de cancer, care urmau să primească tratament oncologic. În mod aleatoriu, o parte dintre aceștia au primit, în plus față de îngrijirile medicale necesare tratării cancerului, și îngrijiri geriatrice, cu întregul plan terapeutic supervizat și organizat de un medic geriatru. Prin compararea celor două grupuri, s-a demonstrat că prioritizarea nevoilor specifice vârstnicilor le ameliorează calitatea vieții, chiar în contextul unei afecțiuni oncologice.

abonare

Studiul a urmărit variația unor scoruri care cuantifică calitatea vieții (QoL): Elderly Functional Index (ELFI) și chestionarul de QoL elaborat de European Organisation for Research and Treatment of Cancer (EORTC). Aceste chestionare au fost administrate la începutul studiului și la 12, 18 și 24 de săptămâni.

ASCO20 vârstnici bătrâni index funcțional evaluare geriatrică ameliorare calitate viață cancer
Evaluarea geriatrică ameliorează calitatea vieții pacienților vârstnici care suferă de cancer. Cele mai importante ameliorări au fost observate la 18 săptămâni de la debutul studiului, însă s-au menținut pe tot parcursul acordării de servicii oncologice. Sursa foto ASCO 2020

Calitatea vieții în grupul de studiu a fost în mod constant mai mare, de-a lungul studiului, cuantificată prin scorul ELFI. Pe lângă QoL datorat stării de sănătate, pacienții au raportat o situație îmbunătățită și în ceea ce privește funcția socială, mobilitatea, povara resimțită în urma bolii și gradul de anxietate legată de evoluția viitoare.

Pacienții urmăriți de un geriatru au avut un risc mai mic de a necesita o spitalizare de urgență și de a renunța prematur la tratament. Aceștia sunt parametri importanți, cu un impact major în calitatea vieții:

  • Prezentarea la camera de primiri urgențe a fost cu 39% mai rară în grupul de studiu;
  • Pacienții din grupul de studiu au necesitat cu 43% mai puține internări neplanificate;
  • În total, acești pacienți au petrecut cu 7 zile mai puțin în spital, de-a lungul unui an;
  • Mai puțini pacienți au întrerupt tratamentul oncologic din cauza reacțiilor adverse: 32,9% față de mai mult de jumătate din cei din grupul de control (53,2%).

Impactul vârstei înaintate în domeniul oncologic

O proporție semnificativă din cazurile de cancer afectează persoanele cu vârsta de peste 65 de ani: mai exact, 60%. 70% dintre decesele oncologice survin la aceștia. Această grupă de vârstă prezintă, în general, și alte comorbidități în afară de cancer, ceea ce poate limita opțiunile terapeutice și modifică prognosticul. În plus, studiile implică în majoritatea cazurilor pacienți mai tineri, fără comorbidități concomitente, ceea ce face extrapolarea informațiilor în îngrijirea oncogeriatrică dificilă. Cele mai frecvente tipuri de cancer întâlnite la vârstnici sunt cancerul pulmonar și colorectal, împreună cu cancerul mamar la femei și cel prostatic la bărbați.

asco20 cancer vârstnici femei bărbați sân colroectal plămâni stomac ficat prostată
Cele mai frecvente tipuri de cancer care afectează persoanele peste 65 de ani, conform GLOBOCAN 2012

O evaluare geriatrică are beneficiul de a identifica nevoile neadresate ale pacientului, de a-i optimiza gradul de independență, de a indica terapiile suportive necesare și chiar de a modifica tratamentul oncologic. Evaluarea geriatrică are un rol important și în evitarea reacțiilor adverse oncologice, care au un impact mai mare asupra populației vârstnice, precum cele care afectează echilibrul, funcția auditivă, hidratarea sau nutriția, care pot conduce la sincope și căderi, sau care afectează capacitatea cognitivă. Frecvent, polipragmazia (număr ridicat de medicamente în schema zilnică) crește riscul de a dezvolta reacții adverse la tratamentul oncologic. Fatigabilitatea, reacție adversă frecventă a tratamentului oncologic, poate exacerba impactul psihologic (depresie și anxietate) sau funcțional al acestei boli. 

evaluare geriatrică calitate viață cancer vârstnici reacții adverse prezentare urgență spital ASCO20

În afară de INTEGERATE, au mai fost realizate studii care relevă importanța îngrijirii geriatrice la vârstnicul cu cancer. O consultație geriatrică a condus la modificarea schemei de tratament la 20,8% din cazuri – ceea ce ilustrează faptul că îngrijirile oncologice nu iau în calcul mereu particularitățile vârstnicilor. Acest studiu, prezentat în cadrul ASCO, subliniază importanța colaborării între medicul oncolog și medicul geriatru (colaborare care se menține și în cazul altor specialități, precum medicul de familie sau de medicină internă).

Citește și: