#ASCO19. Terapia cu oxaliplatin și capecitabină în doze reduse este mai eficientă la pacienții vârstnici cu cancer gastroesofagian avansat, comparativ cu administrarea dozelor întregi

  • Altfel despre Cancer



Dozele reduse de chimioterapie au demonstrat același nivel de utilitate terapeutică (Overall Treatment Utility – OTU) în cazul pacienților vârstnici diagnosticați cu cancer gastroesofagian în stadiu avansat. Administrarea de oxaliplatin (Eloxatin) si de capecitabină (Xeloda), în proporție de 60% din doza întreagă recomandată, a generat o rată de supraviețuire medie mai mare și anume 7,6 luni, comparativ cu 7,5 luni în cazul terapiei cu doză întreagă. Rezultatele studiului au fost publicate în cadrul întâlnirii anuale a Societății Americane de Oncologie Clinică – ASCO 2019.

Studiul clinic randomizat de fază III a inclus 514 participanți, cu vârste cuprinse între 51 și 96 de ani, care au primit 3 tipuri de tratament pe parcursul a 3 ani. Schemele terapeutice au fost constituite astfel:

abonare
  • Nivelul A – doza întreagă: 130 mg/m2 oxaliplatin o dată la 21 de zile și 625 mg/m2 capecitabină de 2 ori pe zi;
  • Nivelul B – 80% din doza întreagă;
  • Nivelul C – 60% din doza întreagă.

Rezultatele studiului au relevat următoarele aspecte:

  • Grupul care a primit nivelul C de terapie a avut cea mai bună OTU, cu cele mai puține reacții adverse;
  • Rata de supraviețuire a fost în medie de 7,6 luni pentru Nivelul C de tratament, 7,5 luni pentru Nivelul A și 6,7 luni pentru Nivelul B;
  • Rata de supraviețuire fără progresia bolii a fost de 4,9 luni pentru Nivelul A de tratament, 4,3 luni pentru Nivelul C și de 3,9 luni pentru Nivelul B.

Președintele ASCO, Dr. Monica M. Bertagnolli, a explicat impactul acestui tip de studiu pentru abordarea diferită în ceea ce privește încetinirea progresiei bolii:

Mai mult înseamnă mai puțin este un principiu comun în anumite arii terapeutice în oncologie, menit să îmbunătățească în primul rând calitatea vieții pacienților. Acest studiu urmărește să găsească un echilibru între creșterea ratei de supraviețuire în rândul pacienților vârstnici cu cancer gastroesofagian și îmbunătățirea calității vieții.”

Majoritatea pacienților diagnosticați cu cancer gastroesofagian sunt vârstnici și nu pot tolera 3 tipuri diferite de agenți chimioterapici. Cancerul gastroesofagian este a 6-a cauză de mortalitate oncologică în întreaga lume. De obicei, se întâlnește la bărbați, după a 6-a decadă de viață. Rata de supraviețuire la 5 ani pentru stadiile avansate este de 5%.

Citește și: