STUDIU. EsophaCap, posibil prima metodă cost-eficientă de screening pentru cancerul esofagian, propusă de experții de la John Hopkins

  • Health literacy



Cancerul esofagian determină 400 000 decese anual în întreaga lume. Rata de supraviețuire la 5 ani pentru pacienții cu cancer esofagian localizat este de 43%, însă atunci boala diseminează  în alte organe, aflate la distanță, doar 5% dintre pacienți supraviețuiesc. Dacă ar fi diagnosticați timpuriu mai mult de 80% dintre pacienții în stadiul T1 ar supraviețui la 5 ani.

Testul EsophaCap se bazează pe biomarkeri genetici pentru a identifica modificări specifice ale celulelor de la nivelul esofagului. O capsulă atașată la un fir de ghidaj prelevează probe citologice de pe suprafața întregului esofag și detectează anomalii genetice precoce.

abonare

Endoscopia și biopsia sunt metodele actuale standard de diagnostic pentru esofagul Barrett, o modificare a țesutului esofagian care poate duce la cancer, însă costurile și riscurile asociate le limitează utilitatea ca metode de screening. EsophaCap este o soluție cost-eficientă propusă de cercetătătorii de la Universitatea John Hopkins unei probleme îndelung dezbătute în oncologie.

Sursa foto – John Hopkins Medicine

Cancerul esofagian (adenocarcinomul) se dezvoltă lent pornind cel mai frecvent de la o afecțiune numită esofag Barrett prin care epiteliul normal stratificat scuamos din porțiunea inferioară a esofagului este înlocuit cu un epiteliu columnar de tip intestinal. Studiile arată însă că peste 80% dintre cazurile de esofag Barrett rămân nediagnosticate.

Dr. Stephen Meltzer, profesor la Facultatea de Medicină din cadrul Universității John Hopkins împreună cu echipa sa, a realizat un studiu, publicat în Clinical Cancer Research, în care s-a cautat o metodă prin care biomarkeri specifici să poate fi utilizați în screeningul cancerului esofagian.

„Se pot rata celule canceroase care apar precoce dacă se folosește doar biopsia realizată prin endoscopie iar mulți pacienților cu esofag Barrett nici nu sunt supuși acestei investigații”

Pacientul înghite o capsulă atașată de un fir de ghidaj care ajunge în stomac. Stratul de gelatină care învelește capsula începe să se dizolve iar un burete poliuretanic iese treptat din dispozitiv. Pe măsură ce buretele e extras cu ajutorul firului acesta ia contact cu întreaga suprafață a tubului digestiv de la stomac până la cavitatea bucală a pacientului. Astfel material genetic de pe toată mucoasa esofagiană ar fi disponibil pentru stabilirea riscului unui pacient de a dezvolta cancer esofagian. Printre biomarkerii utilizați se numără: p16, NELL1, AKAP12  TAC1, care au fost validați în cercetări anterioare ale Dr. Meltzer, având o sensibilitate de până la 92% .

Pentru realizarea studiului de la John Hopkins testarea cu ajutorul EsophaCap a inclus 94 de pacienți. În 85% dintre cazuri capsula a fost înghițită și extrasă cu succes. Evaluarea endoscopica ulterioară a arătat că nu s-au înregistrat reacții adverse – sângerări, leziuni traumatice, durere. Jumătate dintre pacienții testați au fost diagnosticați cu esofag Barett , o rată considerate mai mare decât media populației din Statele Unite.

„Detectarea timpurie a cancerului esofagian este esențială. Pacienții au șanse mult mai bune de a preveni boala sau de a primi tratamentul optim. Suntem de părere că acest mic dispozitiv poate fi o soluție simplă și ieftină de screening  – Dr. Meltzer

Autorii au concluzionat că metoda se dovedește fezabilă iar următorii pași sunt derularea unor studii prospective pe loturi mai mari de pacienți.

Citește și: