#ASCO18: Esomeprazol și aspirina întârzie sau împiedică apariția cancerului esofagian la pacienții cu esofag Barrett

  • Oncologie



Cancerul esofagian este a șaptea cauză de deces oncologic în lume, cu 456.000 noi cazuri diagnosticate în anul 2012. Acest cancer este deosebit de greu de detectat precoce – în Anglia, doar 10% din cazuri sunt diagnosticate în stadiu precoce, față de 59% în stadii tardive, din care 30% prezintă deja metastaze în alte organe. Doar 19% dintre pacienți supraviețuiesc la 5 ani după diagnostic.

Cancerul esofagian
© 2018 – Obesity Control Center

Acest tip de cancer este favorizat de consumul de alcool, tutun, obezitate, boală de reflux-gastroesofagian, și este precedat de o modificare a esofagului numită esofag Barrett.

abonare

Studiul AspECT, prezentat la ASCO 2018, și-a propus să evalueze eficiența a două medicamente accesibile, aspirina și esomeprazolul, în prevenția cancerului esofagian de tip adenocarcinom, care reprezintă două treimi din totalul cazurilor.

Rezultatele studiului

Studiul AspECT a evaluat 4 posibile tratamente: doar esomperazol în doză mică sau mare, sau combinat cu aspirină în doză scăzută. Combinația optimă s-a dovedit esomeprazol în doză ridicată și aspirină în doză mică, timp de minim 7 ani jumătate.

În urma a 8.9 ani de monitorizare a 2.563 de pacienți cu esofag Barrett, s-a observat:

  • Eficiența maximă este în cazul unui tratament de minimum 7.5 ani;
  • Tratamentele mai scurte de 4 ani nu au fost eficiente;
  • 20-25% de cazuri de cancer esofagian posibile au fost prevenite;
  • Evoluția esofagului Barrett în cancer a fost încetinită cu 1-2 ani;
  • Doar 1% dintre pacienții urmăriți au prezentat reacții adverse serioase.

Ce este esofagul Barrett?

Cancerul esofagian de tip adenocarcinom se dezvoltă cel mai des dintr-o leziune preneoplazică, denumită esofag Barrett. Acesta constă într-o modificare a mucoasei esofagiene, cauzată de iritația continuă, cel mai frecvent prin boală de reflux gastro esofagian. Între 80 și 90% dintre cazurile de cancer esofagian sunt precedate de esofagul Barrett.

Recomandări pentru practica medicală

Dr. Andrew Epstein, expert ASCO, afirmă despre aceste rezultate:

„Riscul de a dezvolta cancer esofagian este o povară continuă pentru pacienții cu esofag Barrett. Acest tratament ieftin și disponibil fără rețetă este o soluție fără compromisuri, deoarece poate amâna decesul, cu reacții adverse minime. Consider că fiecare pacient cu esofag Barrett ar trebui să ia în considerare acest tratament și să îl discute cu doctorul curant.”

Pirozis- Localizarea durerilor, cu caracter de arsură, cauzate de esofag.
© Copyright 2018 – Dr. Ali Ghahary Inc.

Autorul studiului, dr. Janusz Jankowski, adaugă îndemnul de a lua în considerare această schemă terapeutică și pentru alte afecțiuni ale esofagului:

„Deși acest studiu s-a concentrat pe pacienții cu esofag Barrett, considerăm că orice persoană ce suferă de arsuri în capul pieptului ar trebui sa discute cu medicul și să ia în considerare acest tratament. Sperăm că autoritățile competente din mai multe țări vor prelua rezultatele acestui studiu în scopul dezvoltării de ghiduri de prevenție a cancerului esofagian.”

Știrea în format video poate fi accesată mai jos:

Pentru mai multe noutăți în oncologie de la #ASCO18:

#ASCO18. Cancerul pulmonar ar putea fi detectat precoce folosind analize de sânge

#ASCO18. Doar 2% dintre fumătorii americani au participat la screeningul pentru cancer pulmonar în 2016

#ASCO18: Sindromul Lynch, frecvent la persoanele cu tumori cu instabilitate microsatelitară înaltă