#ASH19. Terapia CAR-T demonstrează beneficii la pacienții vârstnici și reduce costurile necesare asistenței medicale

  • Altfel despre Cancer
  • Imuno-oncologia
  • Medicina personalizată



Prima analiză pe date reale provenite de la pacienții cărora le-a fost administrată terapia celulară CAR-T demonstrează că terapia poate fi eficientă pentru o populație largă de pacienți în vârstă cu limfom difuz cu celule B mari (DLBCL), inclusiv pentru aceia cu afecțiuni cronice multiple. Mai mult, comparând utilizarea asistenței medicale în cele 6 luni de înainte de administrare și de după administrarea CAR-T, specialiștii au constatat că, în medie, costul general al asistenței medicale necesare a scăzut cu 39% după administrarea terapiei celulare, excluzând costul tratamentului în sine.

În lunile următoare administrării terapiei CAR-T, pacienții au petrecut mai puțin timp în spital și au înregistrat, în medie, doar jumătate din numărul de vizite pe care îl înregistrau înainte de terapie la secția de urgențe. Doar 7,2% dintre pacienții ale căror date au fost analizate au avut nevoie de chimioterapie după administrarea CAR-T, ceea ce sugerează că boala nu a revenit în primele 6 luni după administrarea terapiei celulare pentru majoritatea pacienților.

abonare

Datele utilizate în analiză provin din baza de date Medicare (un program federal de asigurări de sănătate al Statelor Unite ale Americii) și au fost prezentate în timpul întâlnirii din acest an a Societății Americane de Hematologie (ASH 2019).

Constatările noastre oferă dovezi că pacientii mai în vârstă, cu multiple comorbidități pot fi tratați cu succes cu CAR T. Cu toate că nu cunoaștem încă rezultatele pe termen lung, aproape trei sferturi dintre pacienți au rămas în viață la 6 luni după tratament. Chiar și în acea perioadă scurtă de timp, am observat o scădere semnificativă a utilizării îngrijirilor de sănătate, inclusiv spitalizări și utilizarea camerelor de urgență, ceea ce sugerează succesul tratamentului”, a declarat autorul principal al studiului, Prof. Dr. Karl M. Kilgore.

Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA) a aprobat prima terapie celulară CAR-T pentru tratamentul pacienților adulți, care suferă de anumite tipuri de limfom cu celule B mari și în cazul cărora nu a funcționat altă terapie administrată anterior, în anul 2017. La acel moment, Axi-cel era a doua terapie genică aprobată de către FDA, însă prima care trata limfomul non-Hodgkin (NHL).

Rezultatele acestei analize sunt foarte importante deoarece pacienții incluși în studiile clinice care au dus la aprobarea terapiei au fost de vârstă medie: 56-58 de ani, iar analiza actuală demonstrează că utilizarea tratamentului CAR-T la pacienții Medicare cu vârsta de 60 de ani și mai mari este eficientă. Aceștia sunt pacienți Medicare care pe lângă problema oncologică, au adesea multiple probleme cronice de sănătate.

Mecanismul de dezvoltare al terapiei genice celulare
Mecanismul de dezvoltare al terapiei genice celulare

Au fost analizate datele privind pacienții înscriși în Programul Medicare pentru părțile de servicii A și B (care constituie Medicare Original, pachetul de bază de asigurare medicală Medicare) din octombrie 2017 până în septembrie 2018. Au fost identificați 207 pacienți cu o vârstă medie de 70 de ani care au fost supuși terapiei celulare CAR-T pentru DLBCL. Aproximativ jumătate dintre aceștia au primit terapia celulară ca parte a unui studiu clinic, în timp ce restul au avut comorbidități care probabil le-ar fi blocat accesul în studiile clinice cu terapia celulară CAR-T.

Specialiștii intenționează să compare datele Medicare cu datele unor pacienții cu asigurare privată de sănătate și cu un grup similar de pacienți cu DLBCL care nu au primit terapia celulară CAR-T, pentru a putea obține informații mai clare asupra rezultatelor și costurilor.

Citește și: