#ASCO21. INTERVIU. Dr. Răzvan Curcă, despre cele mai importante noutăți în cancerul urotelial

  • Imuno-oncologiaCongresul Societății Americane de Oncologie Clinică reprezintă Olimpiada Oncologiei Mondiale – locul unde, virtual sau fizic, se dezbat cele mai importante noutăți din domeniul oncologiei. ASCO 2021 s-a desfășurat, la fel ca și anul trecut, în format virtual. Aproximativ 33 de mii de participanți, din toate colțurile lumii, s-au înregistrat în 2021 la ASCO. Conform sondajelor, printre principalele subiecte de interes s-au numărat studiile clinice, cancerele pulmonare, cancerele de sân, dar și imunoterapiile și terapiile țintite.

Am discutat cu Dr. Răzvan Curcă, medic oncolog și membru al ASCO, despre cele mai importante noutăți prezentate la ASCO 2021 în cancerul urotelial. Vă invităm să urmăriți interviul:

abonare

„Este foarte interesant felul în care și cât de rapid s-a putut schimba standardul de terapie în cancerele uroteliale – de la o secetă extrem de prelungită – până în urmă cu 2 ani de zile sau chiar 3, în care aveam tot vechea chimioterapie care nu putea fi detronată de nimic, acum discutăm despre multiple opțiuni imuno-oncologice – în linia întâi și a doua. Discutăm despre combinații, discutăm de imunoterapii în boala incipientă. Vedeți, tabloul s-a schimbat cu foarte mare rapiditate. Cancerul urotelial reprezintă un exemplu de cât de mult se poate schimba standardul de terapie în oncologie și cât de fluide pot fi ghidurile de tratament și cum se pot adapta. Cred că a detronat și cancerul pulmonar, din punctul de vedere al vitezei cu care se desfășoară lucrurile în cancerele uroteliale”.

Citește și: