#ASH18: Ibrutinib este mai eficient decât chimio-imunoterapia la pacienții vârstnici cu leucemie limfocitară cronică

  • Health literacy



Într-un studiu clinic prezentat în cadrul Congresului Societății Americane de Hematologie 2018, Ibrutinib în monoterapie sau în combinație cu Rituximab a dovedit superioritate în obținerea supraviețuirii fără progresie la pacienții vârstnici cu leucemie limfocitară cronică (LLC), comparativ cu Bendamustin asociat cu Rituximab. Acesta este primul studiu clinic care compară cele două regimuri terapeutice.

„Aceste rezultate arată că ibrutinib ar trebui să fie standardul terapeutic la pacienții vârstnici cu LLC, fiind mai eficient decât cel mai bun regim chimio-imunoterapeutic utilizat actual (bendamustin + rituximab)”, a declarat autorul principal al studiului, Dr. Jennifer A. Woyach, The Ohio State University Comprehensive Cancer Center. „Studiul arată de asemenea că ibrutinib ar trebui să fie standardul terapeutic de eficacitate cu care să se facă comparația atunci când se realizează alte studii clinice la pacienții în vârstă cu LLC.”

Studiul clinic A041202 a înrolat 547 de pacienți în vârstă (peste 65 ani) care prezentau leucemie limfocitară cronică simptomatică, netratată. 1/3 din pacienți au fost selectați aleator pentru a primi bendamustin plus rituximab, 1/3 a primit ibrutinib plus rituximab iar cealaltă 1/3 a primit monoterapie cu ibrutinib. Evoluția pacienților a fost urmărită pentru o mediană de 38 de luni (aproximativ 3 ani).

abonare

Ratele de supraviețuire fără progresie a bolii la 2 ani au fost semnificativ mai bune la pacienții tratați cu ibrutinib și rituximab (88%) și ibrutinib monoterapie (87%), comparativ cu cei tratați cu bendamustin și rituximab (74%). Asocierea de rituximab la ibrutinib nu a părut să amelioreze rezultatele comparativ cu administrarea singulară a ibrutinibului. Cu toate acestea, nu au existat diferențe în privința supraviețuirii globale la 2 ani între aceste trei grupuri.

Ibrutinib este o formă de terapie țintită, fiind o moleculă mică ce inhibă tirozin kinaza Bruton (TKB). Rolul său este de a inhiba anumite căi de semnalizare celulară, împiedicând astfel răspândirea și supraviețuirea celulelor maligne. Așa cum s-a observat și în alte studii clinice, ibrutinib se asociază cu unele reacții adverse precum: fibrilație atrială sau alte tulburări de ritm, care cresc riscul de infarct miocardic.

Leucemia limfocitară cronică este o formă de cancer care afectează leucocitele și are cea mai mare frecvență la adulții în vârstă. FDA (Food and Drug Administration) a aprobat ibrutinib ca primă linie terapeutică în LLC în anul 2016. Aprobarea s-a bazat însă pe comparația cu chimioterapia cu clorambucil, medicament considerat învechit de către majoritatea clinicienilor. Comparația ibrutinibului cu bendamustin și rituximab prezintă mult mai mult interes, având în vederea că acest regim (bendamustin + rituximab) este folosit larg în tratarea vârstnicilor cu LLC. În plus, importanța studiului rezultă și din faptul că acesta este unul dintre puținele studii clinice realizate la pacienții cu LLC cu vârstă de peste 65 de ani.

Studiul subliniază importanța realizării de studii clinice la pacienții în vârstă deoarece toxicitatea medicamentelor este diferită la pacienții tineri față de cei vârstnici, chiar și în cazul aceluiași medicament”, a completat Dr. Woyach.

Pentru mai multe informații despre LLC, citește și: