#ASH18. Utilizarea opioidelor nu este asociată cu mortalitatea intraspitalicească a pacienților cu anemie falciformă

  • HematologieUn nou studiu care susține siguranța folosirii opioidelor pentru efectul antialgic la pacienții spitalizați cu anemie falciformă a fost prezentat în cadrul Congresului Anual al Societății Americane de Hematologie de anul acesta.

„Adulții cu anemie falciformă sunt spitalizați des. Dacă mortalitatea legată de consumul de opioide ar fi crescut în această populație, ne-am fi așteptat ca mortalitatea intra-spitalicească să crească corespunzător. Folosirea opioidelor pentru tratarea episoadelor de durere acută nu pare să ducă la o creștere a mortalității în această populație”, prim autor Dr. Oladimeji A. Akinboro, Facultatea de Medicină a Universității Boston.

Analiza nu a găsit o creștere a mortalității intra-spitalicești a pacienților cu anemie falciformă pe perioada urmărită de 15 ani, dar a fost identificată o creștere cu 350% a mortalității legate de prescripția de opiode în cadrul populației fără această patologie.

abonare
ash18-siclemie-mortalitate-opiozi
Mortalitatea intra-spitalicească a pacienților cu anemie falciformă (portocaliu) și decesele asociate cu prescripția opioidelor în populația generală (albastru), raportate la 100.000 de persoane. Sursă ASH.

Studiul a folosit înregistrări din cea mai mare bază de date publice a pacienților spitalizați din Statele Unite ale Americii, care cuprinde mai mult de 7 milioane de spitalizări în fiecare an. În perioada 1998-2013 au fost identificate 1,7 milioane de spitalizări ale pacienților cu anemie falciformă. Analizarea datelor a arătat că rata de spitalizare determinată de opioide în populația studiată a fost stabilă în timp și similară cu cea a populației generale. Însă, spre deosebire de populația generală, în cadrul căreia a fost identificată o creștere a mortalității intra-spitalicești asociată opioidelor, în populația bolnavilor cu anemie falciformă nu au fost înregistrate aproape deloc decese prin toxicitate sau supradoză de opioide.

Anemia falciformă este caracterizată de globule roșii în formă de secară (forma normală a acestora este de disc biconcav) care afectează fluxul normal sangvin. Prin blocarea acestora în vasele de sânge pot apărea atacuri de durere, acestea fiind cea mai frecventă cauză de spitalizare a pacienților.

Citește și:

Imagine feature OpenStax College.