#ASH19. STUDIU: Azacitidina, prima terapie de întreținere care îmbunătățește rata de supraviețuire globală pentru pacienții cu leucemie mieloidă acută în remisiune

  • Health literacy



Pentru prima dată, o terapie de întreținere pentru pacienții cu leucemie mieloidă acută (AML) aflată în remisiune poate îmbunătăți rata de supraviețuire globală. Rezultatele studiului de faza III randomizat, prezentat în cadrul celei de a 61-a întâlnire a ASH 2019 (Societatea Americană de Hematologie), au arătat că azacitidina este un medicament sigur și validează importanța terapiei de menținere în cazul AML.

„Azacitidina administrată oral reprezintă un nou standard terapeutic pentru pacienții cu AML aflată în remisiune”, a declarat autorul studiului, Dr. Andrew H. Wei de la Spitalul Alfred din Melbourne, Australia.

Pe baza rezultatelor obținute din studiul QUAZAR AML-001, Dr. Wei a afirmat că este de așteptat ca această terapie să fie integrată în tratamentul pentru persoanele în vârstă cu AML în remisiune și îi poate ajuta pe aceștia să amâne nevoia de terapie suplimentară pentru AML. În prezent, în perioada post-remisie, după terapia de inducție și consolidare, managementul este fie observarea pacientului, fie transplantul de celule stem, care este complex și pentru care nu toți pacienții sunt eligibili.

abonare
Imagine surprinsă în timpul ASH 2019
Sursa foto: American Society of Hematology

În ciuda diverselor încercări, nu a existat niciun succes în ultimii 30 de ani în definirea tratamentului de întreținere pentru acești pacienți. Noile rezultate sugerează că azacitidina orală ar putea fi o terapie eficientă de întreținere.

Studiul QUAZAR AML-001 a inclus un număr de 472 de pacienți cu AML cu risc citogenetic intermediar sau scăzut, ale căror vârste au fost cuprinse între 55 si 86 de ani. Rezultatele arată că CC-486 a îmbunătățit semnificativ rata de supraviețuire globală (24,7 față de 14,8 luni) și rata de supraviețuire medie fără recidivă (10,2 față de 4,8 luni) comparativ cu terapia placebo plus tratament suportiv.

„Studiul QUAZAR arată că, în loc să observăm pacienții și să așteptăm ca boala să recidiveze, putem să ne implicăm activ în încercarea de a reduce riscul de recidivă și de a îmbunătăți supraviețuirea în faza de post-remisie”, a adăugat Dr. Andrew H. Wei.

Unul din trei cazuri de leucemie la adulți este reprezentat de AML. Deși poate apărea și la copii, aceasta are o incidență mai mare la persoanele vârstnice, cu vârstă medie de 68 de ani. Mai puțin de 30% dintre aceștia supraviețuiesc la cinci ani după diagnosticare.

Citeste și :