#ASH19. Datele din practica medicală confirmă eficacitatea și siguranța terapiei celulare Kymriah, pentru pacienții cu limfom difuz cu celulă mare B și leucemie acută limfoblastică

  • Imuno-oncologia



Datele din practica medicală susțin beneficiile demonstrate de terapia CAR-T, tisagenlecleucel (Kymriah), în studiile care au condus la aprobarea tratamentului pentru două tipuri de neoplasmele hematologice, conform unor analize prezentate în cadrul Întâlnirii Anuale a Societății Americane de Hematologie (ASH2019). În ceea ce privește limfomul difuz cu celulă mare de tip B (DLBCL), tratamentul cu Kymriah este eficient pentru o categorie mai largă de pacienți, inclusiv pacienții vârstnici și cei care au primit anterior mai multe linii terapeutice. De asemenea, datele din lumea reală confirmă siguranța tratamentului cu Kymriah la copiii și adulții tineri cu leucemie acută limfoblastică (LAL).

Analizele provin din studii post-marketing și atestă eficacitatea terapiei celulare, datele fiind similare cu cele obținute în studiile JULIET și ELIANA, care au condus la aprobarea Kymriah pentru cele două indicații. Efectele adverse precum sindromul de eliberare de citokine și neurotoxicitate au fost, însă, mai puțin frecvente.

abonare

În cazul DLBCL refractar sau recidivant, rata generală de răspuns a fost de 58%, iar 40% dintre pacienți au înregistrat un răspuns complet după o perioadă medie de urmărire de peste 4 luni. În cadrul studiului JULIET, la 24 de luni, rata generală de răspuns a fost de 52% iar 38% au obținut răspunsuri complete.

4% din cazuri au înregistrat sindrom de eliberare de citokine de grad 3 sau mai mare, iar în 5% dintre cazuri neurotoxicitate, comparativ cu studiul JULIET, în cadrul căruia ratele au fost de 23% și respectiv 11%.

Cu toate acestea, scalele utilizate pentru determinarea acestor reacții adverse în practică au fost diferite față de cele utilizate în studiu, astfel încât cele două tipuri de date nu pot fi comparate. Totuși, rezultatele susțin siguranța tratamentului în condițiile practicii clinice. În acest sens, s-a observat și o utilizare mai puțin frecventă în practică a corticoterapiei sau tocilizumabului, ceea ce este o dovadă în plus asupra profilului de siguranță al terapiei celulare. Pentru pacienții care au prezentat sindrom de eliberare de citokine s-a administrat tocilizumab la 20% dintre pacienți și corticosteroizi la 4% dintre pacienți. În studiul JULIET 27% și respectiv 19% dintre pacienți au primit aceste tratamente.

Eficiența tratamentului pentru copiii și adulții tineri cu leucemie limfoblastică acută, refractară sau recidivantă este similară cu datele obținute în studiul ELIANA.

146 de copii și adulți tineri cu LAL recidivată sau refractară sau fost tratați cu tisagenlecleucel iar datele arată,  după o perioadă de urmărire de 6 luni că 85% au înregistrat un răspuns complet. În studiul ELIANA, rata de răspuns a fost de 82%.

Profilul de siguranță al tratamentul este însă superior conform datelor din practica medicală. După o perioadă medie de urmărire de 6 luni, sindromul de eliberare de citokine de grad 3 sau mai mare a apărut la 14% dintre pacienți iar reacțiile adverse neurologice la 8%. În cazul studiului ELIANA, 48% au înregistrat sindrom de liberare de citokine de grad înalt și 13% reacții adverse neurologice.

Rezultatele prezentate în cadrul congresului sunt încurajatoare deoarece la momentul aprobării terapiei, au existat discuții legate de controlul dificil al reacțiilor adverse în practică, unde condițiile sunt diferite de cele impuse în cadrul unui studiu.

mecanism obținere terapii celulare cancer CAR T Kymriah
Limfocitele T sunt modificate prin biotehnologie astfel încât să exprime un receptor himeric (alcătuit din mai multe componente diferite) la suprafață. Spre deosebire de alte tipuri de terapii, obținerea CAR-T începe chiar de la pacient, de unde derivă și complexitatea procesului de fabricare  Sursa foto – Nature

Terapia CAR-T presupune reprogramarea celulelor imune ale pacientului pentru recunoașterea și distrugerea celulelor canceroase și este considerată un tratament cu potențial curativ. Aceasta aduce o nouă dimensiune a personalizării tratamentului oncologic, reprezentând în același timp o terapie genică, terapie celulară și o imunoterapie.

Kymriah a primit aprobare din partea FDA în 2017 pentru LAL-B. În mai 2018, FDA extinde aprobarea pentru Kymriah și la pacienții cu limfom difuz cu celula mare de tip B refractar sau recidivant, după două sau mai multe linii de terapie sistemică. În 2018, Kymriah este aprobată și în Uniunea Europeană, pentru copiii și tinerii sub 25 de ani cu o formă refractară sau recidivată de LAL-B și pentru adulții cu DLBCL.

Terapiile celulare reprezintă în prezent cel mai mare număr de agenți în dezvoltare în imuno-oncologie. La nivel global terapiile celulare includ peste 1000 de agenți activi, cu 250 mai mult decât acum un an.

Mai multe date despre terapiile CAR-T, prezentate în cadrul ASH2019, în următoarele articole: