#ASH19. Terapia CAR-T anti-BCMA determină rate crescute de răspuns în mielomul multiplu refractar sau recidivant

  • Hematologie
  • Imuno-oncologia



Terapiile CAR-T prezintă un potențial important în cancerele hematologice, și au reprezentat o temă centrală în cadrul Întâlnirii Anuale a Societății Americane de Hematologie 2019. Una dintre afecțiunile care ar putea beneficia de terapia celulară CAR-T este mielomul multiplu. În cadrul congresului au fost prezentate rezultatele încurajatoare obținute de o terapie CAR-T, care are drept țintă markerul BCMA de pe suprafața celulelor tumorale proprii mielomului.

Dr. Deepu Madduri, autor al studiului, prezintă rezultatele terapiei CAR-T anti BCMA în mielomul multiplu în cadrul sesiunii dedicate CAR-T din cadrul ASH19.
Dr. Deepu Madduri, autor al studiului, prezintă rezultatele terapiei CAR-T anti BCMA în mielomul multiplu în cadrul sesiunii dedicate CAR-T din cadrul ASH19.
Sursa foto © ASH/Scott Morgan 2019

Rezultatele studiului

Studiul de fază Ib CARTITUDE-1 a inclus adulți diagnosticați cu mielom multiplu, care erau refractari sau rezistenți la minim 3 linii terapeutice anterioare. Astfel, au fost selectați 25 de pacienți, care au primit o infuzie de celule CAR-T, în urma chimioterapiei de limfodepleție (cu rolul de a elimina celulele imunitare existente în organism). Dintre aceștia, 21 au fost evaluați:

abonare
  • Dimensiunile tumorii au scăzut la toți pacienții;
  • În total, rata de răspuns a fost de 91%;
  • Au fost observate 4 cazuri de răspuns complet stringent (definit drept absența completă a indicatorilor de boală, care includ absența celulelor tumorale la nivel medular și un nivel normal de lanțuri ușoare imunoglobulinice- substanțe produse de mielom în mod normal);
  • Au fost observate și 2 cazuri de răspuns complet, 7 răspunsuri parțiale foarte bune și 6 răspunsuri parțiale;
  • În cadrul primei evaluări (la 28 de zile post-infuzie), niciunul dintre pacienți nu a prezentat semne și simptome de progresie a bolii.
Raspuns mielom multiplu recidivant refractar la CAR-T anti BCMA
Grafic ce ilustrează impactul terapiei celulare CAR-T asupra mielomului multiplu la cei 21 de pacienți evaluați. Markerii tumorali specifici au scăzut la toți pacienți, iar la 62% dintre aceștia au devenit nedetectabili.
Adaptat după © 2019 by American Society of Hematology

Au fost raportate și o serie de reacții adverse, cel mai frecvent sindromul de eliberare de citokine (88%), manifestare inflamatorie la nivelul întregului organism, cauzată de influxul brusc de celule imunitare (în acest caz, celulele CAR-T). De asemenea, au fost raportate și reacții adverse hematologice precum neutropenia (80%), anemia (76%), și trombocitopenia (72%). 

Despre mielomul multiplu și BCMA

Mielomul multiplu reprezintă o proliferare excesivă a plasmocitelor, un tip de celule care fac parte din sistemul imunitar, cu rolul de a produce anticorpi. Aceste plasmocite anormale se agregă la nivelul măduvei osoase hematogene și produc principalele manifestări ale bolii: durerea osoasă și insuficiența medulară (manifestată prin infecții frecvente, anemie și sângerări).

Celulele tumorale produc o serie de proteine anormale, care sunt utilizate drept markeri pentru diagnosticul și urmărirea pacientului: proteina M (sau paraproteina) și lanțurile ușoare (care sunt componente normale ale imunoglobulinelor, însă sunt secretate în cantități anormale de celulele tumorale). În plus, mielomul multiplu exprimă o serie de markeri de suprafață, dintre care BCMA s-a dovedit o țintă utilă pentru terapiile celulare CAR-T.  BCMA (antigenul specific limfocitelor B mature- B cell maturation antigen) are rolul de a stimula proliferarea și de a inhiba apoptoza plasmocitelor mature, și mai ales a celulelor tumorale specifice mielomului multiplu.

Mielomul multiplu este o boală cu o incidență relativ mică: conform Globocan 2018, în Europa au fost diagnosticate 48.297 noi cazuri anual, ceea ce reprezintă 1.1% din totalul cazurilor oncologice, mielomul plasându-se pe locul 21. În ceea ce privește mortalitatea, mielomul multiplu este responsabil de 1.6% din totalul deceselor prin cancer, plasându-se pe locul 16 (30.860 cazuri). 

Citește și:

Sursa foto © ASH/Scott Morgan 2019.