#ASH19. Terapiile CAR-T sunt sigure și eficiente inclusiv la copiii în vârstă de peste 1 an

  • Acces la inovație
  • Altfel despre Cancer



Terapiile CAR-T (chimeric antigen receptor T-cell) au adus schimbări de paradigmă în cazurile de leucemie pediatrică prin reprogramarea celulelor albe pentru a recunoaște și distruge celulele canceroase. Date noi arată că aceste terapii pot fi utilizate în siguranță chiar și la copiii în vârstă de peste 1 an. Un studiu prezentat în cadrul Întâlnirii Anuale a Societății Americane de Hematologie (ASH 2019) a arătat rezultate favorabile ale terapiilor CAR-T la copiii cu leucemie acută limfoblastică cu celule B recidivată sau refractară la tratament.

leucemie copil mic
Sursa foto: yalemedicine.org

Terapiile CAR-T au fost la fel de eficiente la copiii mai mici, precum s-a observat și la cei mai în vârstă și nu s-a înregistrat un nivel mai crescut de toxicitate. Din cei 16 pacienți la care s-a înregistrat răspuns terapeutic, 71,4% au rămas în remisiune la 1 an iar supraviețuirea globală a fost de 73,3%. În ciuda îngrijorărilor teoretice în privința eficacității și siguranței terapiilor CAR-T la copiii mici, aceste rezultate demonstrează contrariul.

abonare

Un număr semnificativ de copii cu leucemie acută limfoblastică au o evoluție nefavorabilă cu terapiile convenționale. Din păcate, mulți recidivează și necesită alte terapii, având o șansă mică de supraviețuire (supraviețuirea medie la 3 ani este de 21%).

„Ne-am gândit că terapiile CAR-T ar putea salva o parte dintre acești pacienți, însă au există numeroase îngrijorări în privința utilizării lor în această populație”, a declarat cercetătorul principal al studiului, Prof. Dr. Colleen Annesley, Seattle Children’s Hospital, Department of Pediatrics at the University of Washington, Seattle.

Copiii mici prezintă provocări unice comparativ cu cei mari: suprafață corporală mică, boli tratate masiv anterior, încărcătură leucemică mare, factori care fac dificile afereza și fabricarea celulelor T. Evoluția leucemiei limfoblastice poate fi către leucemie acută mieloidă în anumite condiții și există date despre acest lucru producându-se în condițiile presiunii crescute excercitate de țintirea CD19.

„Cel mai probabil, atunci când recidivează, copiii au o încărcătură mai mare a bolii, astfel încât e mai dificilă introducerea unui cateter de afereză” – Prof. Dr. Colleen Annesley.

Etapele dezvoltării terapiei CAR-T.
Etapele dezvoltării terapiei CAR-T.
Sursa foto: Business Insider

Studiile clinice PLAT-02, PLAT-05

Studiile clinice PLAT au înrolat pacienți pediatrici cu leucemie acută limfoblastică recidivată sau refractară la tratament și s-a evaluat răspunsul terapeutic la terapiile CAR-T.

PLAT-02 este un studiu de faza 1/2 care evaluează terapia CAR-T țintită specific împotriva CD19. PLAT-05 este un studiu de faza 1 care evaluează terapiile CAR-T îndreptate specific împotriva CD19 și CD22 prin doi vectori diferiți.

Cele două studii au înrolat în total 18 pacienți (14 în PLAT-02, respectiv 4 în PLAT-05) diagnosticați înaintea vârstei de 1 an. La momentul primirii terapiei CAR-T, vârsta medie a pacienților era de 20 de luni. Aproape jumătate (44,4%) prezentase cel puțin o recidivă iar 50% primiseră deja un transplant de celule stem.

Celulele CAR-T au fost produse cu succes la 17 din cei 18 pacienți. Un pacient a murit din complicații asociate bolii înaintea infuziei celulelor. Restul de 16 pacienți au primit terapia iar 93,8% (15) au înregistrat remisiune completă, fără boală reziduală minimă din ziua 21 de tratament, iar 7 dintre aceștia au urmat ulterior transplant de celule stem. Un singur pacient (6,2%) a înregistrat progresia bolii. Durata medie a persistenței celulelor CAR-T a fost de 30,4 luni.

„Este controversat dacă acești pacienți necesită sau nu un transplant de consolidare după terapia CAR-T, însă noi nu raspundem acestei întrebări. Totuși, din cei 7 pacienți transplantați, 6 sunt în remisiune” – Prof. Dr. Colleen Annesley.

Pacienții care nu au efectuat transplant, au început un protocol de urmărire („watch and wait”): unul a murit din cauze nelegate de boală, 2 au recidivat iar 4 se află în remisiune.

Copiii mici au tolerat bine terapia CAR-T, similar celor mari și adolescenților. Toxicitatea a fost considerată acceptabilă. Doi pacienți au prezentat sindrom de eliberare a citokinelor de grad maxim 3.

În prezent, 10 din numărul total de pacienți se află în remisiune.

„Studiul este unul mic însă suntem încrezători deoarece pacienții par să evoluteze mai bine decât sub chimioterapie” – Prof. Dr. Colleen Annesley.

cancer pediatric
Sursa foto: peoplebeatingcancer.org

Citește și: