Baricitinib – primul tratament sintetic țintit al artritei reumatoide, compensat în România

  • Acces la inovație



Olumiant (baricitinib) este primul reprezentant aprobat și compensat în România al noii clase de medicamente antireumatice modificatoare de boală sintetice țintite (tsDMARDs). Medicamentul este indicat în formele moderate până la severe de artrită reumatoidă, atunci când există contraindicații sau rezultate nesatisfăcătoare la tratamentul standard (Metotrexat).

Olumiant este comercializat de compania farmaceutică Eli Lilly și a fost lansat în cadrul unui eveniment adresat medicilor reumatologi, organizat în data de 29 iunie în București. Substanța activă, baricitinib, acționează selectiv prin blocarea reversibilă a activității kinazelor JAK1 și JAK2, care joacă un rol important în procesul de inflamație și degradare a articulațiilor în artrita reumatoidă. Prin blocarea acestor enzime, baricitinib reduce inflamația și alte simptome ale bolii.

abonare

„Conform studiilor, în cel mai bun caz, aproape jumătate dintre pacienții tratați rămân fără rezultatul dorit. În viața reală, gradul de atingere al remisiunii este de aproape 40% din cei tratați, în cazul evaluării prin DAS28, respectiv 30%, dacă se folosește remisiunea stringentă. Așadar, există justificarea introducerii unui alt tip de terapie. Terapiile biologice blochează exclusiv un receptor particular al fiecărei citokine. Inhibitorii de JAK interferă cu o cale de transmisie intracelulară, JAK STAT, care condiționează procesul inflamator și care este folosită de un număr însemnat de citokine. Astfel, oferă o inhibiție semnficativ mai profundă și mai largă. Acest lucru explică poziționarea importantă oferită acestei clase terapeutice, inhibitorii de JAK, în actuala abordare terapeutică a artritei reumatoide”, a declarat Conf. Dr. Cătălin Codreanu, președinte ales al Societății Române de Reumatologie

Olumiant este disponibil sub formă de comprimate de 4 mg pentru administrare orală și poate fi utilizat în monoterapie sau în asociere cu Metotrexat. Doza obișnuită este de 4 mg o dată pe zi, dar poate fi redusă la 2 mg, atunci când boala este ținută sub control. Cele mai frecvente reacții adverse asociate cu Olumiant sunt creșterea nivelului de colesterol în sânge, greață, infecții ale căilor respiratorii superioare și herpes zoster. Medicamentul este contraindicat în timpul sarcinii.

Olumiant (baricitinib), tratament sintetic țintit al artritei reumatoide
Sursa foto – lillyrheumatology.co.uk

Eficacitatea și siguranța medicamentului Olumiant a fost demonstrată în cadrul unui program amplu constând în 4 studii clinice de fază III, care au inclus peste 3.000 de adulți cu forme active moderat-severe de artrită reumatoidă și au implicat peste 7.000 de pacienți-ani de expunere la medicament (PAE). Studiul principal a inclus 3 brațe constând în pacienți tratați cu:

  • Olumiant 4 mg combinat cu Metotrexat (MTX)
  • Adalimumab asociat cu Metotrexat
  • Placebo asociat cu Metotrexat

Obiectivul principal al studiului a urmărit obținerea unui răspuns ACR20 mai bun în săptămâna 12 de tratament combinat cu Olumiant, comparativ cu placebo. Obiectivele secundare au constat în evaluarea rezultatelor clinice, structurale și funcționale. Olumiant a înregistrat o îmbunătățire cu cel puțin 20% a scorului standard al simptomelor (ACR 20), față de medicamentele comparatoare și față de placebo.

Rezultatele altor studii au fost următoarele:

  • în cazul pacienților tratați anterior cu Metotrexat, s-a obținut o îmbunătățire cu cel puțin 20% a scorurilor simptomatice la 70% dintre cei care au primit asocierea Olumiant + MTX, comparativ cu 61% dintre cei care au primit Adalimumab + MTX, respectiv 40% dintre cei cu placebo + MTX;
  • în cazul pacienților tratați anterior cu DMARDs, a rezultat o îmbunătățire cu cel puțin 20% la 62% dintre pacienții tratați cu Olumiant, comparativ cu 40% dintre pacienții care au primit placebo;
  • în cazul pacienților tratați anterior cu medicamente tip DMARDs-inhibitori TNF, a rezultat o îmbunătățire de cel puțin 20% la 55% dintre cei tratați cu Olumiant, comparativ cu 27% dintre pacienții care au primit placebo.

”Olumiant a demonstrat eficiență evidențiată prin măsuri de eficacitate relevante clinic: inhibarea distrugerii structurale articulare, evoluția favorabilă a scorurilor testelor specifice și remisiune; superioritate față de anumite tratamente standard în asociere cu Metotrexat; îmbunătățire a funcției fizice; reducerea simptomelor de redoare matinală, oboseală și durere” – Conf. Dr. Cătălin Codreanu, președinte ales al Societății Române de Reumatologie

Poliartrita reumatoidă este o boală cronică autoimună sistemică, caracterizată prin inflamația și distrugerea progresivă a articulațiilor, producând un grad mare de deficit locomotor. Potrivit statisticilor, în România, aproximativ 1% din populație suferă de artrită reumatoidă. Boala afectează cu predilecție persoanele de sex feminin iar debutul bolii se poate produce la orice vârstă. Opțiunile terapeutice actuale ale artritei reumatoide includ: DMARDs convenționale (precum Metotrexat, actualul standard de tratament) administrate oral, și DMARDs biologice injectabile. Cu toate acestea, majoritatea pacienților nu obțin ținta terapeutică de remisiune stringentă, în vederea prevenirii instalării deficitului funcțional ireversibil.

„Scopul tratamentului țintit este obținerea și menținerea remisiunii, și numai în situații particulare, scăderea activității bolii. În recomandări se face loc acestei noi clase de medicamente, în cazul pacienților neresponsivi la tratamentul cu Metotrexat și care prezintă factori de prognostic negativ, la care se adaugă un agent biologic sau un inhibitor de JAK. Această nouă clasă de medicamente sintetice țintite se situează pe același palier cu terapiile biologice iar medicul reumatolog poate alege între cele două” – Prof. Dr. Ruxandra Ionescu, președinte al Societății Române de Reumatologie.

 

PP-BA-RO-0121 – Iulie 2018; Acest material este destinat profesioniștilor în domeniul sănătății

Citește și: