Barometrul de Sănătate Publică Octombrie 2020: Ce cred românii despre vaccinarea împotriva COVID-19?

  • Health literacy



Astăzi, 12 noiembrie 2020, a fost lansat “Barometrul de Sănătate Publică (Octombrie 2020)”, care evaluează percepția românilor cu privire la sănătatea lor și la sistemul de sănătate, în perioada pandemiei de COVID-19. Barometrul a fost realizat de Centrul de Cercetări Sociologice Larics (CCSL) și Institutul de Științe Politice și Relații Internaționale (ISPRI), sub egida Secției de Științe Medicale a Academiei Române, în parteneriat cu Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM).

Protejarea locurilor de muncă, desfășurarea școlii în siguranță și implementarea măsurilor împotriva răspândirii infecțiilor cu noul coronavirus ar trebui să fie prioritățile Guvernului în acest moment, în opinia românilor. Însă datele cu privire la vaccinarea SARS-CoV-2 sunt de asemenea importante în contextul descoperirilor recente: în cazul descoperirii unui vaccin pentru COVID-19, 21% dintre români s-ar vaccina dacă serul ar fi disponibil, o treime ar alege să se imunizeze doar dacă ar auzi că nu au fost efecte adverse și 8% ar dori să știe mai multe informații pentru a lua decizia vaccinării.

abonare

Aproape 50% dintre respondenți sunt de părere că vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 ar trebui discutată pentru fiecare persoană în parte, pentru că este o problemă mai complicată decât pare, procentul celor care cred că vaccinarea are mai degrabă avantaje și al celor care pun mai presus riscurile fiind similar.

Urmăriți intervenția domnului Dr. Marius Geantă, președinte Centrul pentru Inovație în Medicină, în cadrul postului de televiziune Digi24, în care vorbește despre problema vaccinării împotriva COVID-19 și nevoia de identificare cu precizie a grupurilor care s-ar opune acesteia:

Pe de altă parte, 55% dintre respondenți au declarat că sunt de acord cu vaccinarea în cazul unei recomandări din partea medicilor sau autorităților.

În contextul actual pandemic, 7 din 10 participanți la sondaj au declarat că nu se vor vaccina în această toamnă împotriva gripei, iar peste 81% nu s-au imunizat nici sezonul trecut. Sondajul mai arată că 3 din 10 români sunt de părere că vaccinurile existente astăzi sunt eficiente și sigure, în timp ce peste 43% consideră că sunt eficiente, dar nu știu cât de sigure sunt.

Alte date principale din barometru:

  • 6 din 10 români  cred că marile puteri ale lumii și companiile multinaționale producătoare de vaccinuri sunt cele care investesc cel mai mult pentru descoperirea unui vaccin împotriva COVID-19;
  • 47% dintre români se consideră foarte bine informați cu privire la COVID-19, accesând surse oficiale precum cele ale Uniunii Europene sau Organizația Mondială a Sănătății;
  • Peste jumătate dintre români consideră că testarea și tratamentul pentru infecția cu SARS-CoV-2 nu sunt suficient de accesibile în România;
  • 37% dintre români sunt de părere că țara noastră a fost nevoită să se descurce singură în combaterea pandemiei de coronavirus, iar peste 35% cred că țara noastră a primit cel mai mult ajutor de la Uniunea Europeană;
  • Peste 83% dintre români consideră că este important să avem acces la medicamente inovatoare;
  • În ceea ce privește sursele de informare despre coronavirus, situația medicală din țară și din lume sau despre măsurile luate de autorități, cei mai mulți români se îndreaptă către televiziunile de știri, televiziuni în general sau ziare ori presa online, iar peste 43% declară că identifică zilnic sau aproape în fiecare zi informații sau știri false despre coronavirus.

Citește și: