BREAKING NEWS. Benralizumab – primul medicament biologic aprobat în UE ca tratament de menținere la pacienții adulți cu astm eozinofilic sever

  • Acces la inovație
  • Medicina personalizată



Compartimentul de cercetare și dezvoltare a medicamentelor biologice al companiilor farmaceutice AstraZeneca și MedImmune, a anunțat aprobarea benralizumab (comercializat ca Fasenra) de către Comisia Europeană (CE), ca tratament de menținere la pacienții adulți cu astm bronșic eozinofilic sever, care nu este controlat în mod adecvat prin administrarea inhalatorie a unei doze mari de corticosteroizi în combinație cu β-agoniști cu durată lungă de acțiune.

Fasenra este primul medicament biologic aprobat în această indicație, cu o administrare la 8 săptămâni în tratamentul de menținere.

abonare

Aprobarea are la bază programul de cercetare de fază III WINDWARD, care a demonstrat reducerea semnificativă a episoadelor de exacerbare în astm, îmbunătățirea funcției pulmonare și reducerea utilizării corticosteroizilor orali.

„Pentru pacienții cu astm sever cu eozinofile, o subcategorie ușor de definit, dar dificil de tratat, există o nevoie reală de actualizare a abordării terapeutice pentru a beneficia de un tratament care controlează eficient și poate preveni exacerbările, schimbând semnificativ calitatea vieții acestora”, a declarat Prof. dr. Ruxandra Ulmeanu, Președintele Societății Române de Pneumologie.

Benralizumab este un anticorp monoclonal care recrutează celulele natural killer pentru a induce o depleție directă, rapidă și aproape completă a eozinofilelor. Depleția începe în primele 24 de ore de la administrare, așa cum au confirmat studiile de fază I/II. Eozinofilele fac parte în mod normal din sistemul de apărare imună a organismului. Nivelul crescut de eozinofile, prezent la aproape jumătate din pacienții cu astm sever, influențează inflamația și hiper-reactivitatea căilor aeriene, ceea ce determină creșterea severității bolii și a simptomelor, scăderea funcției pulmonare și un risc crescut de apariție a exacerbărilor.

Fasenra (benralizumab) acționează prin legarea directă de receptorul de IL-5α, receptor de la nivelul eozinofilelor, determinând atragerea celulelor natural killer care induc apoptoza (moarte celulară programată) și va fi disponibil sub forma unei seringi pre umplute pentru injectarea subcutanată a unei doze fixe, cu administrare la fiecare 4 săptămâni pentru primele 3 doze, apoi la fiecare 8 săptămâni.

Astmul afectează 315 milioane de persoane la nivel mondial, dintre care aproximativ 10% prezintă forma severă, care nu poate fi controlată în ciuda dozelor ridicate de medicamente considerate standard de tratament în astm și pot necesita tratament cronic cu corticosteroizi administrați pe cale orală.

De asemenea, această boală poate duce la dependența de corticosteroizi orali, expunerea sistemică determinând efecte adverse severe pe termen scurt și lung, inclusiv creștere în greutate, diabet, osteoporoză, glaucom, anxietate, depresie, boală cardiovasculară și imunosupresie.

Mai multe despre benralizumab și astmul sever în următoarele articole:

#ERSCongress. Benralizumab permite personalizarea terapiei la pacienții cu astm bronșic sever

#ERSCongress. Cele mai noi studii despre ASTMUL BRONȘIC