#BiotechWeek2020. Bogi Eliasen, despre conceptul Humanome: modelul de medicină preventivă care se bazează pe valoarea datelor în beneficiul individului, dar și al sistemului de sănătate

  • Biotehnologie



Centrul pentru Inovație în Medicină (InoMed) marchează Săptămâna Europeană a Biotehnologiei 2020 (28 Septembrie – 2 Octombrie) prin ediția a 5-a a Conferinței de Medicină Personalizată, desfășurată online în contextul pandemiei COVID-19, precum și prin derularea unei campanii de comunicare asupra beneficiilor biotehnologiei în domeniul sănătății.

Bogi Eliasen, Directorul Departamentului de Sănătate din cadrul Institutului pentru Studiile Viitorului din Copenhaga, Danemarca, a prezentat în cadrul Sesiunii Plenare, “Building resilient healthcare systems”, un concept esențial pentru viitorul medicinei personalizate – The Humanome. Acesta are în centru individul. Datele culese despre o persoană din surse multiple sunt integrate cu ajutorul tehnologiei, cu cele ale sistemului de sănătate pentru a aduce valoare atât la nivel social, cât și individual.

abonare
Săptămâna Europeană Biotech, ediția a 5-a Conferinței de Medicină Personalizată Bogi Eliasen
Bogi Eliasen este un consultant cu experiență atât în sectorul privat, cât și în cel public. Combină cunoștințe din arii multiple, precum genomică , sisteme de sănătate, analiză de politici internaționale, managementul afacerilor publice și managementul proiectelor. Este șeful unității daneze de bioetică UNESCO și unul dintre inițiatorii proiectului care urmărește secvențierea genomului întregii populații a Insulelor Feroe, FarGen.

Puteți urmări întreaga Sesiune Plenară, “Building resilient healthcare systems” din cadrul Conferinței de Medicină Personalizată 2020:

Bogi Eliasen și-a început prezentarea observând că suntem într-un moment de răscruce în care ne dăm seama că abordarea actuală reactivă, centrată pe spital este insuficientă dacă dorim să culegem roadele analizei datelor din surse multiple. Bolile asociate stilului de viață reprezintă una dintre cele mai mari provocări cu care se confruntă multe țări în care ar putea fi aplicat conceptul humanome.

„Dorim să ne concentrăm pe obținerea celei mai bune calități a vieții și a bunăstări posibile pe parcursul vieții. Trebuie să căutăm strategii eficiente, nu doar pentru un an electoral sau pentru 5 ani, ci pe durata întregii vieți ale unei persoane”.

Modelul humanome are în centru individul și luarea deciziilor ce privesc sănătatea, bazându-ne pe date, integrate cu ajutorul unui asistent virtual, provenite din surse multiple: biologie (științele „omice”, precum genomica și biomarkerii), factori sociali (demografici, educaționali și rata de angajare) și de mediu (climatici, de poluare) și comportamentul individual (utilizarea social media, activitatea fizică, obiceiuri alimentare)

Datele din acest model trebuie să poată fi folosite și aplicate, dar în același timp, persoana trebuie să fie protejată. Astfel, modelul include transparență, trasabilitate și responsabilitate. Dar și integrarea datelor și securitate și siguranță. Un control prea strict al datelor duce la blocarea acestora. 

„Proprietatea asupra datelor este o barieră în dezvoltarea și aplicarea luării de decizii bazate pe date în sănătate. O posibilă soluție ar fi dezvoltarea de modele de business bazate pe funcția datelor, nu pe proprietatea lor”.

În același timp însă, individul trebuie protejat în fața statelor, organizațiilor și infractorilor:

„Dacă dorim să avem sprijinul persoanelor pentru a le fi folosite datele trebuie să le asigurăm că acestea nu vor putea fi folosite pentru a-i răni”.

Modelul sănătății sustenabile permite integrarea bidirecțională a datelor individului cu cele ale sistemului de sănătate. Până acum, sistemele s-au concentrat pe culegerea de date de la individ către sistem și mai puțin pe ceea ce primește înapoi individul în timp real. Comunicarea în dublu sens în timp real între datele individuale și cele din sistem ar permite pe de o parte responsabilizarea individuală și primirea pe informații pe baza cărora pot acționa, iar pe cealaltă parte ar permite implementarea prevenției publice personalizate.

„În modelul de sănătate sustenabilă nu este vorba despre individ sau despre sistem, ci despre individ și sistem.”

Bogi Eliasen a explicat că sunt integrate toate aspectele humanome: se trece de la conceptul de Digital Twin la cel de Digital Triplet. Geamănul digital se poate folosi pentru a verifica care tratamente ar fi eficiente sau pentru a realiza studii clinice. Al doilea pas, al tripletului digital, ar permite integrarea datelor non-clinice și oferirea unui serviciu la nivel individual

În cadrul Conferinței de Medicină Personalizată din 2018, Prof. Dr. Hans Lehrach, a explicat conceptul de Digital Twins în contextul medicinei personalizate.

Bogi Eliasen și-a încheiat intervenția încurajând participanții să fie „factori decidenți pentru umanitate”:

Va trebui să gândim în moduri total diferite pentru a genera valoare la nivel social, în timp ce ajutăm individul. Trebuie să avem răbdare să punem aceste întrebări și să mediem forțe și perspective opuse. Ce putem facem pentru 2030 și 2050? Ce putem face mâine?”.

Citește și: