#BiotechWeek2020. Prof. Dr. Henrique Martins, lider în sisteme digitale de sănătate: „Digitalizarea medicinei necesită investiții semnificative, voință politică și viziune”

  • Biotehnologie
  • Medicina digitală



Centrul pentru Inovație în Medicină (InoMed) marchează Săptămâna Europeană a Biotehnologiei 2020 (28 Septembrie – 2 Octombrie) prin ediția a 5-a a Conferinței de Medicină Personalizată, desfășurată online în contextul pandemiei COVID-19, precum și prin derularea unei campanii de comunicare asupra beneficiilor biotehnologiei în domeniul sănătății.

Pornind de la tema Săptămânii Europene Biotech, “Inovația este în genele noastre”, ediția din acest an a conferinței a beneficiat de prezența liderului în sisteme digitale de sănătate, Prof. Dr. Henrique Martins, fostul coordonator al programului e-Health Network, President Board of Shared Services, Ministerul Sănătății din Portugalia, care ne-a împărtășit viziunea sa asupra sistemelor digitale de sănătate.

abonare

Principalele idei subliniate de către Dr. Martins au fost că istoria recentă a Portugaliei în privința digitalizării medicinei ne-a arătat în primul rând că un astfel de salt important înainte este posibil, inclusiv în România. În al doilea rând, în acest proces sunt esențiale investiții semnificative, precum și voință politică, care să conducă către dezvoltarea unei strategii bazată pe experiența altor țări.

Săptămâna Europeană Biotech, ediția a 5-a Conferinței de Medicină Personalizată Henrique Martins
Prof. Dr. Henrique Martins, fostul coordonator al programului e-Health Network, President Board of Shared Services, Ministerul Sănătății din Portugalia

În opinia Prof. Martins, pentru a realiza o revoluție a sistemelor digitale de sănătate publică bazate pe medicina de precizie, este nevoie de o viziune nouă – trebuie să privim pacienții într-un mod diferit, precum și organizațiile profesionale și asociațiile de pacienți, și apoi să folosim în mod util informațiile de tip big data și inteligența artificială.

Sistemele digitale de sănătate sunt diferite nu numai datorită caracterului preventiv, personalizat și lipsit de hârtii, dar și pentru că împuternicesc și responsabilizează persoanele. Puterea medicinei digitale nu stă în tehnologie, ci mai degrabă în faptul că tehnologia digitală va fi prezentă în procese, profesioniști și oameni, în moduri care vor permite ca oricine să fie un creator de îngrijiri medicale”.

În opinia sa, trebuie să permitem medicilor și asistentelor să fie doar furnizori de servicii de sănătate, iar motorul principal al îngrijirilor medicale la nivel individual ar trebui să fie chiar fiecare individ. Aceasta este principala diferență, pentru că cetățenii trebuie responsabilizați, împuterniciți și capabili să cunoască ce au nevoie și cum să obțină acel lucru – autotestare, autodiagnosticare, utilizând, și fiind ghidați de, tehnologie.

Bazele implementării sistemelor digitale de sănătate sunt:

  1. transformarea îngrijirilor medicale – a proceselor, profesioniștilor și a pacienților, conducând la o scară mai largă, către o nouă filozofie de îngrijire, colaborare între profesioniști și pacienți educați în privința sănătății;
  2. eforturi semnificative în regândirea nevoii de interacțiune fizică – chiar făcând abstracție de pandemia COVID-19, este nevoie să protejăm pacienții fragili de infecții nozocomiale, deplasări inutile pentru consulturi, costuri și suferință, motiv pentru care tele-medicina este noua medicină”;
  3. securitatea datelor private și interoperabilitatea acestora – este nevoie de încredere în vederea noului context social, pentru utilizarea datelor informatice la nivel populațional sau pentru utilizarea roboticii în situațiile în care se impune;
  4. motivația – regândirea sistemelor medicale la nivel mondial era deja necesară, iar evenimentele anului acesta ne-au oferit motivația suplimentară pentru a realiza acest lucru, cu atât mai mult cu cât acum înțelegem de ce este imperios necesar un sistem digital de sănătate.

Puteți urmări întreaga Sesiune Plenară, “Building resilient healthcare systems”, din cadrul Conferinței de Medicină Personalizată 2020:

Pacienții digitali – un concept cu două fețe

Pe de o parte, pacienții digitali sunt cei care suferă de “boli digitale, după cum le numește Dr. Martins, și care vor fi conectați din ce în ce mai mult, uneori toată viața (de ex. electrozi implantați la nivel cerebral), la tehnologii digitale, sau le vor purta aproape de inimă (pacemaker cardiac) sau piele, astfel încât se vor simți în final conectați cu acestea.

Pe de altă parte, pacienții digitali suntem fiecare dintre noi, atunci când folosim tehnologia pentru îngrijire, monitorizare, prevenție, etc. În ultimii ani, am ajuns să ne măsurăm din ce în ce mai mult sănătatea, starea de bine proprie, și acum, cu ajutorul aplicațiilor mobile tip “tracking”, chiar sănătatea celor care ne înconjoară.

Noii profesioniști și organizații – KIWI

Transformarea digitală a educației medicale și a managementului medical pornește de la profesioniști digitali, care lucrează alături de asistenți bazați pe inteligență artificială și se antrenează din ce în ce mai mult pe simulatoare. KIWI reprezintă un acronim pentru calitățile necesare profesioniștilor și organizațiilor în noua eră, a medicinei digitale:

  • Knowledgeable – cel mai înalt nivel științific de informații și tehnologie (de la cele primordiale, la cele complexe, precum genomica), combinate cu expertiza practică și utilizarea uneltelor ce susțin deciziile clinice;
  • Inteligent – inteligența artificială folosită în proceduri medicale de rutină (de ex. robotul DaVinci);
  • Wise – înțelepciunea este o însușire eminamente umană, însă trebuie întărită de etică și încredere, care provin din securitate cibernetică și o guvernare transparentă a datelor;
  • Interoperabil – echipe interdisciplinare, asociate cu interoperabilitatea tehnologiei informatice.

Citește și: