Brain Awareness Week 2018 – marcată la București prin conferința „Despre sănătatea creierului”

  • Health literacyÎn perioada 12 – 18 martie 2018 are loc, la nivel internațional, campania Brain Awareness Week 2018. Evenimentul are ca obiectiv creșterea gradului de conștientizare a progresului și beneficiilor cercetării din domeniul neurologiei. În București, evenimentul a fost marcat prin conferința „Despre sănătatea creierului”, care a avut loc pe 12 martie la hotel Novotel. Conferința a fost organizată sub egida Federației Europene a Asociațiilor de Neurologie (EFNA), având coorganizator Asociația Pacienților cu Afecțiuni Neurodegenerative (APAN România).

Evenimentul „Despre sănătatea creierului” a făcut o scurtă trecere în revistă a ceea ce reprezintă neuroștiința, cu detalii despre rezerva cognitivă și importanța somnului și a nutriției pentru o bună funcționare a creierului. De asemenea, a fost aprofundat conceptul de medicină personalizată și modul în care se poate aplica în afecțiunile neurologice. Neurorecuperarea a fost un alt subiect de actualitate, cu prezentarea câtorva soluții de brain digital health prezente și în România, precum și informații utile despre recuperarea necesară în urma unui accident vascular cerebral (AVC).

abonare

Conferința „Despre sănătatea creierului” a fost dedicată dezvoltării personale a reprezentanților asociațiilor de pacienți din domeniul neurologiei din România, pusă în folosul organizației și implicit a pacientului pe care aceștia îl reprezintă. Au participat reprezentanți din domeniile scleroză multiplă, Parkinson, Alzheimer, Huntington, epilepsie, AVC, distonie, miastenia gravis, sănătate mintală, boli rare și alte boli neurologice.

Andreea Antonovici, Public Affairs – Platforma Europeană pentru Scleroză Multiplă și vicepreşedinte APAN România a ținut să precizeze că: „Neuroștiința reprezintă o disciplină relativ nouă, despre cum funcționează creierul ca anatomie, funcții, mecanisme etc. În zilele noastre marea parte a populației nu are cunoștințe despre tipurile de afecțiuni neurologice cele mai frecvent întâlnite (ca de exemplu atacul vascular cerebral, migrene, Alzheimer, epilepsie, Parkinson, scleroza multiplă etc.) și de aceea aceste afecțiuni sunt unele dintre cele mai afectate de stigmatizare. Problemele cu care se confruntă sistemul medical sunt generate de costurile ridicate ale tratamentului, necesitatea unor echipe multidisciplinare sau opțiuni terapeutice variate, dar și de investiții mici în cercetare comparativ cu alte afecțiuni”.

În prezentarea sa, Dr. Dan Mirea, fondator Neuroaxis și medic specialist neurolog, a explicat următoarele: „Neuroștiințele studiază în dinamică, structura, funcțiile, genetica, biochimia, fiziologia și patologia sistemului nervos. Întreaga noastră existență, tot ce simțim, felul în care percepem lumea înconjuratoare, tot ce gândim, modul în care ne comportăm în societate și interacționăm unii cu alții este determinat de sistemul nostru nervos, de creierul nostru, de maduva spinării și de rețeaua de nervi care străbate fiecare parte a corpului nostru. De aceea înțelegerea și decodificarea acestui sistem este de maximă importanță pentru medicină și pentru noi toți”.

Cât despre abordarea medicinei personalizate în acest domeniu, Dr. Marius Geantă, preşedinte Centrul pentru Inovație în Medicină a avut un mesaj clar: „Medicina personalizată îşi propune asigurarea tratamentului potrivit, pentru pacientul potrivit, la momentul potrivit. Şi de prima dată. Medicina personalizată începe cu pacientul. Aceasta deține un potențial foarte mare pentru îmbunătățirea calității vieții multor pacienți, precum și pentru asigurarea unor rezultate mai bune în ceea ce privește eficiența și transparența sistemelor de sănătate. Cu toate acestea, integrarea sa în practica clinică și îngrijirea zilnică se dovedește dificilă. Există în continuare multe bariere și provocări legate de accesul la servicii medicale în timp util”.

O altă temă intens dezbătută a fost centrarea pacientului în cadrul echipei formată din decidenții din domeniu, medici și companiile farmaceutice: „Pacientul ar trebui să se afle în centrul echipei multidisciplinare, ceea ce arareori se întâmplă în România. Comunicarea dintre pacient și medic trebuie să se schimbe, pacientul de azi înțelege și se documentează despre afecțiunea pe care o are, ceea ce face esențială o informare și educare corectă despre toate aspectele implicate. Este conștient de implicațiile sociale, pune întrebări și începe să negocieze opțiunile terapeutice”, a declarat Dragoș Popescu, președinte APAN România.

Alte articole relevante:

Studiu InoMed-IMAS despre percepția românilor asupra bolilor mintale

Inovațiile care au schimbat perspectiva tratamentului în bolile neurologice

Nivelul de cofeină din sânge poate indica precoce dezvoltarea bolii Parkinson

„Grija pentru cei dragi este cel mai frumos cadou” – Campania de informare cu privire la importanța diagnosticării la timp a Bolii Parkinson