Site icon Raportul de gardă

Caravana Misiunii UE privind Cancerul: ce este screening-ul oncologic?

Infografic despre Cancer Mission Roadshow

Sursa: European Comission https://bit.ly/3ytgE5l

Cancerul rămâne una dintre cele mai mari provocări pentru sănătatea populațională la nivel global. Detectarea precoce prin screening poate salva vieți, oferind posibilitatea de a interveni înainte ca boala să avanseze. În acest material, vom explora diversele tipuri de screening pentru cancer, recomandate pentru diferite categorii de populație și importanța acestor măsuri în prevenirea și tratarea cancerului.

Toate aceste informații sunt și vor fi oferite publicului român, într-un mod interactiv, de cadre medicale, voluntari, supraviețuitori ai cancerului și reprezentanți ai celor mai mari asociații din România implicate în lupta contra cancerului, cu ocazia venirii în România a Caravanei Misiunii UE privind Cancerul, care cuprinde un spațiu de informare, un spațiu pentru consultații medicale și discuții de specialitate, un colț dedicat copiilor și ecrane pe care sunt proiectate informații de ultimă oră legate de subiect.

Mai multe detalii despre traseul Cancer Mission Bus: Caravana Misiunii UE privind Cancerul a ajuns în România: prima oprire – festivalul Baricada Folk de la Brezoi

Ce este screening-ul pentru cancer?

Screening-ul pentru cancer implică efectuarea de teste care pot detecta prezența cancerului înainte ca simptomele să apară, deoarece depistarea precoce a bolii oferă opțiuni mult mai bune de tratament și, în multe cazuri, poate duce la vindecare. Dacă medicul vă recomandă un test de screening, acesta este adesea o măsură de precauție și nu înseamnă că suspectează o afecțiune oncologică.

Imagini din timpul opririi Caravanei Cancer Mission în Brezoi

Tipuri de Screening pentru Cancer

Cancer de sân (screening regulat pentru femeile cu vârste între 50 și 69 de ani):

Cancer colorectal(pentru persoanele cu vârste între 50 și 74 de ani):

Cancer de col uterin(femeile cu vârste între 30 și 65 de ani):

Alte tipuri de screening, incluse în 2022 în recomandările actualizate ale Consiliului European

Citește și:

Exit mobile version