Noile recomandări UE pentru screening în cancerul de sân

  • Oncologie



În urmă cu un an, Comisia Europeană recomanda îmbunătățirea programelor de screening pentru cancerul de sân, col uterin și colorectal, concomitent cu includerea în screeningul oncologic a trei noi localizări – cancerul de prostată, pulmonar și gastric. În baza acestei recomandări, informată de raportul nr. 10 SAPEA, pe 9 decembrie 2022, Consiliul Uniunii Europene și-a actualizat recomandările privind screening-ul, înlocuind recomandările în vigoare, din 2003 – acțiune aflată în concordanță cu obiectivele Planului European de Luptă împotriva Cancerului. Actualizarea recomandărilor s-a realizat în urma consultării publice a Comisiei Europene cu statele membre (cetățeni și organizații) care au furnizat informații despre situația actuală a screening-ului oncologic la nivel național. Din România, doar Centrul pentru Inovație în Medicină și-a trimis opinia.

Noile recomandări pentru cancerul mamar prevăd extinderea programelor de screening pentru femeile cu vârsta cuprinsă între 45 și 74 de ani, prin mamografie sau tomosinteză mamară digitală, iar pentru femeile cu țesut mamar dens, realizarea examinărilor imagistice prin RMN.

abonare

Cancerul de sân este cel mai întâlnit tip de cancer pe teritoriul Uniunii Europene, în 2020 fiind diagnosticate 355.000 de persoane. Se estimează că aproximativ 1 din 11 femei din UE va dezvolta cancer de sân înaintea vârstei de 74 de ani. Majoritatea programelor de screening pentru cancerul mamar din Statele Membre se adresează femeilor cu vârsta cuprinsă între 50 și 69 de ani, însă dovezile științifice susțin extinderea screeningului prin mamografie începând cu vârsta de 45 de ani. Riscul dezvoltării cancerului de sân crește odată cu înaintarea în vârstă.

Noile recomandări UE pentru screening în cancerul de sân

Stadiul în care este depistat cancerul de sân influențează semnificativ ratele de supraviețuire. Dacă aproape toți pacienții în cazul cărora cancerul a fost detectat în stadiul 1 supraviețuiesc la 5 ani, nu se poate spune același lucru despre cazurile depistate în stadiul 4. În ultimul stadiu, șansele de supraviețuire scad considerabil, astfel încât numai 26% din pacienți supraviețuiesc la 5 ani.

Noua recomandare care vizează screeningul cancerului de sân include și efectuarea examinărilor imagistice RMN în rândul femeilor cu țesut mamar dens (o cantitate mai mare de țesut fibros și glandular). Pe lângă faptul că acest tip de țesut mamar reprezintă un factor de risc pentru cancerul de sân, este și dificil de analizat prin mamografia obișnuită.

Spre deosebire de alte afecțiuni oncologice, în cazul screeningului pentru cancerul de sân, un aliat de nădejde poate fi inteligența artificială și algoritmii de învățare automată. Încep să apară din ce în ce mai multe dovezi care să susțină avantajele integrării sistemelor AI/ML în programele de screening, pentru a ajuta specialiștii în interpretarea mamografiilor. Studiile arată că algoritmii de învățare automată sunt soluții cost-eficiente care pot crește numărul de cazuri depistate și pot înjumătăți volumul de muncă al medicilor.

Conform estimărilor pentru anul 2020, în România, din 43.397 de cazuri oncologice noi, 28% sunt reprezentate de cancerul de sân. La nivel European, România are cea mai scăzută rată de screening dintre toate țările membre. Înainte de 2018, în România, screeningul pentru cancerul de sân s-a făcut la inițiativa personală sau la recomandarea medicului. În 2019, doar 9% dintre femeile cu vârste cuprinse între 50 și 69 de ani au declarat că și-au făcut o mamografie în ultimii doi ani.

Printre recomandările generale cu privire la actualizarea și îmbunătățirea programelor de screening oncologic pentru cancerul de sân, colorectal și de col uterin se numără și: integrarea informațiilor științifice de ultimă oră, îmbunătățirea accesului și participării la programe, integrarea celor mai bune practici și pregătirea adecvată a personalului medical, toate acestea având ca element central cetățeanul.


Accesează Centrul de informații privind noile recomandări UE pentru screening în cancer de pe Raportuldegardă.ro


Citește și: