STUDIU. Utilizarea AI în screeningul cancerului de sân crește numărul de cazuri depistate

  • Medicina digitală



Implementarea algoritmilor de inteligență artificială drept asistenți în screeningul cancerului de sân poate conduce la identificarea mai multor cazuri oncologice și la rate mai scăzute de rezultate fals pozitive. Un studiu publicat în jurnalul The Lancet Digital Health arată cum interpretarea mamografiilor de către un radiolog asistat de AI a condus la depistarea unui număr mai mare de cazuri de cancer de sân, comparativ cu interpretarea standard realizată de către doi radiologi (261 de cazuri vs 250).

Conform autorilor: „acest studiu arată că inteligența artificială este pregătită pentru implementarea controlată în screeningul cancerului de sân”. În timp ce sistemele bazate pe inteligență artificială nu pot fi utilizate de sine stătătoare în procesul de screening, acestea pot îmbunătăți semnificativ performanțele medicilor, crescând numărul de cazuri identificate și înjumătățind volumul de muncă al radiologilor.

abonare

Studiul ScreenTrustCAD este unul prospectiv care a inclus peste 55.000 de femei cu vârste cuprinse între 40 și 74 de ani. Cercetarea a presupus interpretarea mamografiilor de către doi radiologi și un algoritm de inteligență artificială, în diferite combinații, iar rezultatele au arătat în felul următor:

  • 269 de cazuri de cancer de sân depistate – interpretarea mamografiilor de către doi radiologi asistați de AI;
  • 261 de cazuri cancer de sân depistate – interpretarea mamografiilor de către un singur radiolog asistat de AI;
  • 250 de cazuri de cancer de sân depistate – interpretarea mamografiilor de către doi radiologi, fără asistența AI;
  • 246 de cazuri de cancer de sân depistate – interpretarea mamografiilor de către AI, fără intervenție și expertiză umană.
Inteligența artificială poate ajuta la depistarea mai multor cazuri de cancer de sân
Sursă imagine: freepik.com

„Inteligența artificială și ochiul uman percep imaginile oarecum diferit, fapt ce creează o sinergie care îmbunătățește șansele de depistare a cancerului. Prin studiul ScreenTrustCAD am vrut să examinăm cât de bine performează doi radiologi în comparație cu unul singur asistat de inteligența artificială în identificarea cazurilor de cancer din mamografii” – afirmă Dr. Karin Dembrower, principala autoare a studiului, Departamentul de Oncologie-Patologie, Karolinska Institutet.

În comparație cu standardul prezent în screening-ul cancerului de sân, unde mamografiile sunt interpretate de doi radiologi, interpretarea realizată de către un singur radiolog asistat de un algoritm de inteligență artificială a condus la o creștere cu 4% a numărului cazurilor identificate. Acest lucru a fost posibil deoarece AI are capacitatea să surprindă anumite tipare sau informații imagistice care de multe ori scapă ochiului uman.

Majoritatea cercetărilor care analizează avantajele utilizării algoritmilor AI în screeningul cancerului de sân sunt retrospective. În afara studiului prezentat anterior, un alt studiu prospectiv care ia în considerare beneficiile AI în interpretarea mamografiilor a fost publicat recent în jurnalul The Lancet. Studiul respectiv a demonstrat faptul că screeningul asistat de algoritmi AI care interpretează mamografiile are o acuratețe similară practicii standard, iar utilizarea inteligenței artificiale drept asistent în identificarea tumorilor mamare poate reduce volumul de muncă al medicilor cu până la 44%.

Citește și: