INFOGRAFIC. Care sunt noile recomandări UE de screening oncologic?

  • Oncologie



Impactul economic al cancerului la nivelul Uniunii Europene depășește 100 de miliarde de euro, iar povara resimțită la nivel individual este dificil de cuantificat. În România, 1 din 2 persoane diagnosticate cu cancer este de vârstă activă (sub 65 de ani), comparativ cu 1 din 3 persoane în statele din Vestul Europei, iar această statistică transformă diagnosticul de cancer într-o povară economică majoră.

În 2020, în Uniunea Europeană se estima că 54,3% din totalul diagnosticelor de cancer sunt reprezentate de cancerul mamar, de col uterin, colorectal, de prostată, pulmonar și gastric. Tot în 2020, aceleași boli oncologice erau responsabile de 51% din totalul deceselor cauzate de cancer. O strategie de screening potrivită, alături de diagnosticul precoce, nu numai că pot salva numeroase vieți și implicit îmbunătăți sănătatea publică, ci scad povara cancerului în societate.

abonare

Sub umbrela Planului European de Luptă Împotriva Cancerului, Comisia Europeană a publicat în 2022 o serie de recomandări cu privire la screening pentru anumite tipuri de cancer (mamar, de col uterin, colorectal, de prostată, pulmonar și gastric). Recomandările iau în considerare ultimele inovații din domeniul oncologic, cele mai noi și eficiente tehnologii, precum și avansul științific ale momentului, acoperind trei zone de interes – acces, calitate și diagnostic.

Află care sunt recomandările: Stella Kyriakides: extindem screeningul în UE cu trei noi tipuri de cancer – prostată, pulmonar și gastric

Noile recomandări ale Uniunii Europene subliniază nevoia extinderii accesului la screening pentru cancerul de sân, colorectal și de col uterin, alături de introducerea treptată a testării pentru cancerul de prostată, pulmonar și gastric:

  • Cancerul de sân – Micșorarea vârstei de screening pentru femeile cu vârsta cuprinsă între 45-74 de ani, plus efectuarea RMN-ului pentru cele cu țesut mamar foarte dens.
  • Cancerul de col uterin – Testarea HPV pentru femeile cu vârsta cuprinsă între 30-65 de ani, din 5 în 5 ani, ținându-se cont de statusul vaccinării HPV.
  • Cancerul colorectal – Testarea persoanelor cu vârsta cuprinsă între 50-74 de ani prin FIT pentru a decide ulterior nevoia de follow-up prin endoscopie/colonoscopie.
  • Cancerul pulmonar – Testarea persoanelor care fumează activ sau care au fumat pe parcursul vieții, având vârsta cuprinsă între 50-75 de ani.
  • Cancerul de prostată – Testarea PSA (antigen specific prostatic) la bărbații cu vârsta de până în 70 de ani, plus RMN pentru follow-up.
  • Cancerul gastric – Testarea H. pylori și supravegherea leziunilor stomacale precanceroase în zonele în care este crescută incidența acestui tip de cancer.

Accesați resursele Raportuldegardă.ro cu privire la screening-ul oncologic pentru cele șase tipuri de cancer.

INFOGRAFIC. Noile recomandări UE pentru screening în cancer

Planul European de Luptă Împotriva Cancerului reprezintă cea mai importantă inițiativă de sănătate lansată de Comisia Europeană în ultimii ani. A fost lansat pe 3 februarie 2021, reflectând un angajament politic de acțiune în controlul cancerului. Obiectivul principal al planului este reducerea poverii reprezentate de cancer, atât pentru pacienți, cât și pentru familiile acestora și pentru sistemele de sănătate. Inițiativa este structurată în jurul a patru piloni – prevenție, detecție precoce, diagnostic și tratament și calitatea vieții pacienților și supraviețuitorilor.

Citește și: