Stella Kyriakides: extindem screeningul în UE cu trei noi tipuri de cancer – prostată, pulmonar și gastric

  • Oncologie



Comisia Europeană a prezentat astăzi, 20 septembrie 2022, în urmă cu doar câteva minute, o nouă abordare pentru a sprijini statele membre să amplifice screeningul pentru depistarea cancerului. Punând accentul pe depistarea cancerelor în stadii incipiente, prioritățile includ:

  • Introducerea programelor de screening organizat pentru cancerul de prostată, pulmonar și gastric;
  • Îmbunătățirea calității screeningului;
  • Reducerea inegalităților privind accesul la programe de screening în Uniunea Europeană.

Noua recomandare introduce o nouă abordare la nivelul UE privind cele mai bune practici de îmbunătățire a screeningului în cancer, înlocuindu-o pe cea actuală, care este în vigoare de 20 ani. Noile măsuri vizează amplificarea screeningului pentru depistarea cancerului de sân, colorectal și de col uterin pentru a atinge obiectivul stabilit în Planul european de luptă împotriva cancerului de a oferi, până în 2025, acces la screening pentru 90 % dintre cei care se califică. În plus, screeningul țintit ar trebui extins la alte tipuri de cancer, în special la cancerul de prostată, pulmonar și gastric.

abonare

„În 2020, în primul an de pandemie, am pierdut aproximativ 420.000 de vieți din cauza acestui virus. În același an, cancerul a luat de aproape 3 ori mai multe – 1,3 milioane de vieți. Acestea nu sunt doar cifre sau statistici. În spatele acestor numere se află povești personale, familii, prieteni. Astăzi știm că se estimează că unul din doi cetățeni UE va dezvolta cancer în timpul vieții (…). Știm că diagnosticarea timpurie salvează vieți și îmbunătățește calitatea vieții. Astăzi, în cadrul Planului european de luptă împotriva cancerului, stabilim un nou cadru al screeningului pentru depistarea cancerului în UE. Cu noile noastre recomandări, programul UE de screening pentru depistarea cancerului va cuprinde tipurile de cancer care, împreună, reprezintă aproape 55 % din toate cazurile noi diagnosticate în UE în fiecare an. Noile noastre recomandări, bazate pe dovezi științifice și pe excelența dezvoltată în cercetarea în domeniul cancerului în ultimii 20 ani, ne vor consolida acțiunile în întreaga UE pentru a acționa timpuriu și pentru a elimina lacunele create de impactul COVID-19 asupra diagnosticării și îngrijirii cancerului” – Stella Kyriakides, comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară.

Pentru a facilita screeninguri mai bine țintite și mai puțin invazive, recomandarea:

  • extinde grupul-țintă în cazul screeningului pentru depistarea cancerului de sân astfel încât să includă femeile cu vârsta cuprinsă între 45 și 74 de ani (în comparație cu categoria de vârstă actuală, 50 – 69 de ani);
  • îndeamnă ca testarea vizând depistarea HPV să vizeze femeile cu vârste cuprinse între 30 și 65 de ani, o dată la 5;
  • îndeamnă ca screeningul vizând depistarea cancerului colorectal la persoanele cu vârste cuprinse între 50 și 74 de ani să fie efectuat prin testare imunochimică a materiilor fecale (FIT).

Pe baza celor mai recente dovezi și metode, recomandarea extinde screeningul organizat la alte trei tipuri de cancer:

  • Testare vizând depistarea cancerului pulmonar la actualii mari fumători și la foștii fumători cu vârste cuprinse între 50 și 75 de ani.
  • Testare vizând depistarea cancerului de prostată la bărbați cu vârste de până la 70 de ani, pe baza testării vizând antigenul specific al prostatei (PSA) și a scanării imagistice prin rezonanță magnetică (RMN) de control;
  • Screeningul pentru depistarea Helicobacter pylori și supravegherea leziunilor gastrice precanceroase în locurile cu incidență mare a cancerului gastric și cu rate mari ale mortalității.

Urmăriți LIVE declarația

Citește și: