Noile recomandări UE pentru screening în cancerul de col uterin
În urmă cu un an, Comisia Europeană recomanda îmbunătățirea programelor de screening pentru cancerul de sân, col uterin și colorectal, concomitent cu includerea în screeningul oncologic a trei noi localizări – cancerul de prostată, pulmonar și gastric. În baza acestei recomandări, informată de raportul nr. 10 SAPEA, pe 9 decembrie 2022, Consiliul Uniunii Europene și-a actualizat recomandările privind screening-ul, înlocuind recomandările în vigoare, din 2003 – acțiune aflată în concordanță cu obiectivele Planului European de Luptă împotriva Cancerului. Actualizarea recomandărilor s-a realizat în urma consultării publice a Comisiei Europene cu statele membre (cetățeni și organizații) care au furnizat informații despre situația actuală a screening-ului oncologic la nivel național. Din România, doar Centrul pentru Inovație în Medicină și-a trimis opinia.
Noile recomandări ale Uniunii Europene cu privire la cancerul de col uterin prevăd prioritizarea testării HPV (papilomavirusul uman) în rândul femeilor cu vârste cuprinse între 30 și 65 de ani, o dată la 5 ani, ținându-se cont de statutul vaccinării. Pe lângă actualizarea programelor de screening, pentru eradicarea HPV se recomandă să se asigure și acoperirea vaccinală la populația eligibilă sub 15 ani.
Cancerul de col uterin se află pe al nouălea loc în topul celor mai comune tipuri de cancer întâlnite în rândul femeilor din Europa, anual fiind diagnosticate aproximativ 60.000 de femei, iar numărul deceselor atingând 25.000. Aproape toate cazurile de cancer de col uterin sunt cauzate de infecția cu virusul HPV, tulpinile 16 și 18 prezentând cel mai mare risc. Deși se estimează că 80% din populația activă sexual va fi expusă infecției cu acest virus până la vârsta de 45 de ani, nu toate femeile cu HPV ajung să dezvolte cancer de col uterin. EU Cancer Screening Scheme este o componentă a Planului European de Luptă împotriva Cancerului, care are ca obiectiv asigurarea accesului la screeningul pentru cancerul de sân, de col uterin și colorectal pentru 90% din populația eligibilă a Uniunii Europene, până în anul 2025.
Testarea HPV este mult mai eficientă decât testele citologice în cancerul de col uterin. Un test HPV negativ este asociat cu un risc scăzut de a dezvolta acest tip de cancer în următorii 6 ani, în comparație cu 3 ani, perioada de timp estimată ca fiind sigură în urma efectuării testelor citologice. Mai mult decât atât, inclusiv accesul la screening ar fi îmbunătățit prin adoptarea testării HPV, astfel încât aceasta este cost-eficientă și se poate realiza acasă, fără să fie nevoie de personal specializat.
Profilul României privind cancerul 2023: cancerul de col uterin și prevenirea infecțiilor HPV
Cea mai bună modalitate de prevenție a cancerului de col uterin rămâne în continuare vaccinarea împotriva virusului HPV. Vaccinarea cât mai timpurie a populației eligibile oferă protecție maximă și participă la eradicarea cancerului de col uterin în generațiile viitoare. În prezent, în România, vaccinarea anti-HPV este oferită fetelor cu vârste între 11 și 18 ani, cu o cerere prealabilă din partea părinților către medicii de familie.
În Europa, screening-ul pentru cancerul de col uterin datează din anii ‘70, fiind cel mai vechi program de screening. În ciuda a mai bine de 50 de ani de testare, la nivelul Uniunii Europene, rezultatele screening-ului pentru cancerul de col uterin încă lasă de dorit. Încă din 2014 Organizația Mondială a Sănătății (și din 2015 Uniunea Europeană) recomanda testarea HPV ca primă linie de screening în cancerul de col uterin, urmată de citologie sau colposcopie în cazul persoanelor depistate pozitiv, însă în multe state membre acest lucru nu s-a implementat niciodată.
Accesează Centrul de informații privind noile recomandări UE pentru screening în cancer de pe Raportuldegardă.ro
Citește și:
- Noile recomandări UE pentru screening în cancerul de sân
- Easy HPV Test – o metodă unică de depistare a virusului HPV, care permite autorecoltarea probelor la domiciliu, lansată în România
- RAPORT. Situația programelor de prevenție a infecției cu HPV în Europa: inegalități majore între Est și Vest