Extinderea testării HPV la peste 65 de ani – o strategie care a diagnosticat de 3 ori mai multe cancere de col uterin în Danemarca

  • Health literacy
  • OncologieConform unui studiu publicat în PLOS Medicine și efectuat în Danemarca (Spitalul Regional Randers), extinderea screeningului pentru cancerul de col uterin, prin teste de genotipare a tulpinilor HPV cu risc ridicat, la femeile între 65 și 69 de ani, poate îmbunătăți semnificativ prevenția prin detectarea mai multor leziuni precanceroase de col uterin, în comparație cu femeile cărora nu li s-a oferit această oportunitate.

Danemarca are un program gratuit de screening pentru cancerul de col uterin, destinat femeilor cu vârsta de până la 65 de ani. Noul studiu a inclus toate femeile cu vârste cuprinse între 65 și 69 de ani din Danemarca, care nu fuseseră înregistrate ca participând la screening pentru cancerul de col uterin în ultimii 5,5 ani și nici ca efectuându-și vreun test de genotipare HPV între 60 și 64 de ani. Peste 11 mii de femei din Regiunea Centrală a țării au fost invitate să participe la screeningul cu teste de genotipare HPV, fie prezentându-se la medicul specialist, fie comandând un kit de autoprelevare vaginală.

abonare

33.387 de femei eligibile din cele patru regiuni rămase ale Danemarcei au fost repartizate într-un grup de control – nu au primit nicio invitație de screening, dar conform practicilor uzuale din Danemarca, li s-au efectuat teste Papanicolau (de citologie) din diverse motive. Cazurile de neoplazie intraepitelială cervicală (CIN) diagnosticate, de gradul doi sau mai avansat, au fost urmărite timp de cel puțin 13 luni.


Accesează resursele Raportuldegardă.ro – tot ce trebuie să știi despre infecția cu HPV și cancerele determinate de aceasta


Dintre femeile din grupul de intervenție, 62,2% au fost testate în decurs de 1 an, cu o prevalență HPV de 6,5%. Dintre cele din grupul de control, doar la 2,2% le-au fost probe citologice recoltate. Rata de detectare a leziunilor CIN2+ a fost de 3,9 cazuri la 1.000 de femei eligibile în grupul de intervenție, comparativ cu 0,3 cazuri la 1.000 de femei eligibile în grupul de control.

Studiul a demonstrat, de asemenea, că femeile care au fost insuficient examinate la vârsta de 50-64 de ani au avut o prevalență mai mare a HPV și a existat tendința de a avea mai multe leziuni CIN2+ diagnosticate, în comparație cu femeile suficient investigate. Mai mult, femeile insuficient examinate în trecut au tins spre a cere un kit de autorecoltare.

De la sfârșitul anilor ’90, Danemarca a implementat un program de screening gratuit, bazat pe citologie cervicală, care viza femeile cu vârsta cuprinsă între 23 și 59 de ani. În 2007, limita superioară de vârstă a fost extinsă la 64 de ani, cu intervale de cinci ani de screening la femeile cu vârsta de 50 de ani și peste, iar din 2012, femeilor cu vârsta între 60 și 64 de ani li s-a oferit un test de genotipare ADN HPV, dar implementarea la nivel național a fost realizată pentru prima dată în 2014. Programul danez se bazează pe un modul integrat de invitație (apel inițial și rechemare), utilizând date de la Banca daneză de date privind patologiile (DPDB) la nivel național.

Citește și: