Testarea HPV cu auto-recoltare acasă dublează participarea la programele de screening pentru cancerul de col uterin

  • Oncologie
  • PrevențieTestarea HPV prin auto-colectarea probei la domiciliu, la care s-a adăugat asistența pentru programarea unei consultații în clinică, ar putea dubla ratele de participare la programele de screening pentru cancerul de col uterin în rândul femeilor din medii defavorizate, cu venituri mici, în comparație cu abordarea clasică de invitare la screening (72% versus 37%). Datele provin dintr-un studiu efectuat în Statele Unite ale Americii (MBMT-3 ) și publicat în The Lancet Public Health.

Mai mult, rata de returnare a testelor a fost de 78% – mai mult de 2 din 3 femei au fost compliante la această metodă, și doar 3% dintre probele trimise au fost declarate ca fiind colectare necorespunzător. Una dintre explicații pentru rata crescută de participare ar putea fi legată de implicarea activă, de la început, în gestionarea propriilor date și a sănătății, ceea ce le-a făcut să nu abandoneze demersul.

abonare

Conform autorilor, această abordare este deja utilizată în anumite țări din Europa de Vest, precum Danemarca, Suedia sau Țările de Jos pentru creșterea ratelor de participare la screening. În strategiile de sănătate publică one-size-fits-all/every country, grupurile defavorizate reprezintă una dintre populațiile țintă-cheie ale programelor de screening pentru cancerul de col uterin, însă rata de răspuns este adesea foarte scăzută dacă sunt utilizate abordările clasice. România nu face excepție în acest sens, setând ținte ca mai mult de 1 din 2 femei care participă la programul pilot de screening pentru cancer de col uterin să provină din medii defavorizate, în ciuda ratei de participare a populației generale extrem de scăzute.

Studiul actual, deși efectuat în SUA, este informativ la nivel internațional, deoarece arată că auto-recoltarea a dublat rata de participare și nu au fost observate diferențe majore de etnie/rasă, educație și venituri (în populația studiată).

Despre studiu

Conform datelor CDC (Center for Disease Control), aproximativ 22% dintre populația eligibilă pentru screening nu se testează HPV, iar actual, cele mai multe cazuri de cancer de col uterin din Statele Unite apar în populațiile cu rate sub-optime de screening.

Studiul fază III a inclus 665 de participanți din 22 de locații din Carolina de Nord (vârsta cuprinsă între 25 și 64 de ani), neasigurați ai sistemului de sănătate, având venituri de 250% mai mici decât nivelul sărăciei din SUA (medie de 15.000 USD pe an / gospodărie) și au avut ultimul test Papanicolaou în urmă cu min. patru ani sau un test HPV cu risc ridicat în urmă cu min. șase ani.

438 au primit prin poștă un kit de testare cu auto-recoltare la domiciliu și au primit asistență pentru programarea unei întâlniri gratuite de screening; iar 227 au primit doar asistență pentru programare. Participanții care au primit trusele de auto-recoltare HPV au fost rugați să colecteze o probă de celule cervico-vaginale și să o returneze prin poștă pentru testare. Aceștia au fost informați telefonic despre rezultate. În plus, personalul de testare a făcut până la trei încercări de apel telefonic pentru a oferi asistență de programare pentru screening-ul în clinică pentru toți participanții.

72% dintre participanții din grupul de intervenție au finalizat screening-ul în decurs de 6 luni de la înscriere, definit prin participarea la o programare de screening la orice clinică sau testare negativă pentru tulpinile HPV cu risc ridicat pe probe auto-colectate.

Participanții care au fost testați pozitiv sau au avut un rezultat neconform / nu au returnat un kit de auto-colectare, au fost considerați că au finalizat screening-ul doar dacă au participat la testarea în clinică.

Prin comparație, utilizarea screening-ului a fost de doar 37% în grupul care nu a primit testul HPV acasă, iar rezultatele au fost similare indiferent de rasă/etnie. Vârsta, timpul de la ultima examinare, acoperirea de asigurare Medicaid sau Medicare și nivelul de educație nu au avut nici un impact asupra rezultatului.

Citește și: