STUDIU. Detectarea cazurilor de cancer orofaringian determinate de HPV ar trebui să includă și testarea genetică pe lângă markerul p16

  • Oncologie



În 20% dintre cazurile de cancer orofaringiene p16 pozitiv nu se poate detecta material genetic viral, ceea ce sugerează că acestea nu sunt cauzate de HPV, ci sunt alți factori care au indus expresia markerului viral. În practica medicală, testarea imunohistochimică pentru proteina p16 este cea mai folosit investigație pentru demonstrarea relației de cauzalitate dintre infecția HPV și cancerul orofaringian.

Cu toate acestea, un nou studiu, realizat de Universitatea Birmingham și Institutul Catalan de Oncologie, arată că nu toate cancerele orofaringiene p16 pozitive sunt cauzate de virusul HPV. Pe baza acestor date se recomandă utilizarea testării combinate, ADN/ARN viral și p16, pentru stratificarea corectă a pacienților, cu implicații în desfășurarea studiilor clinice și managementului clinic.

abonare

În noul studiu, publicat în Lancet Oncology, folosind informații colectate din recenzii sistematice și studii publicate în PubMed și Cochrane, între 1970-2022, s-a încercat elucidarea acestei probleme, prin determinarea prognosticului la pacienții diagnosticați cu cancer orofaringian HPV. Au fost analizate atât studii retrospective, cât și cohorte prospective, cu un număr minim de 100 de pacienți recrutați anterior în studii individuale, având diagnosticul de carcinom scuamos primar al orofaringelui.

Concluzia studiului a fost că pacienții cu cancer orofaringian la care există o discordanță între analizele p16 și HPV, definită ca p16+/HPV- sau p16-/HPV+, au un prognostic nefavorabil comparativ cu pacienții cu p16+/HPV+, dar mai bun decât la cei p16-/HPV-.

Proteina P16INK4a este implicată în controlul ciclului celular, acționând ca un factor supresor tumoral prin blocarea multiplicării necontrolate a celulelor infectate cu HPV. Datorită costurilor crescute și implementării dificile a testării HPV, determinarea supraexprimarării proteinei p16 prin imunohistochimie este folosită ca un surogat pentru determinarea asocierii virusului papiloma uman cu cancerul orofaringian. Însă, există multe cazuri în care pacienții p16+ sunt HPV- sau cei p16- sunt HPV+, prognosticul acestora nefiind foarte clar stabilit.

Descoperirile indică faptul că o clasificare a pacienților cu cancer orofaringian bazată doar pe imunohistochimia p16 pozitivă este insuficientă în clinică pentru a stabili prognosticul și cel mai important, pentru a alege schema terapeutică adecvată. Testele ar trebui făcute împreună, de rutină, mai ales la pacienții care fumează, deoarece prognosticul acesta diferă substanțial de cel al nefumătorilor. Supraviețuirea la pacienții nefumători p16+/HPV- este similară cu cea a nefumătorilor dublu pozitivi (p16+/HPV+). La fumătorii cu p16+/HPV- există un prognostic prost decât la fumătorii dublu pozitivi, dar care nu diferă față de cel al fumătorilor p16-/HPV+ sau dublu negativi.

hpv p 16 detectare
Image by vectorjuice on Freepik

S-au ales 13 studii eligibile, care au adus date individuale pentru 13 cohorte de pacienți cu cancer orofaringian din Marea Britanie, Canada, Danemarca, Suedia, Franța, Germania, Olanda, Elveția și Spania.

Acest studiu a inclus cea mai mare cohortă de până acum, analizând 7654 pacienți , reușind să aducă dovezi pentru a elucida prognosticul pacienților discordanți. Studiul mai confirmă și că un număr substanțial de pacienți cu rezultate p16 pozitive, necesită si determinarea prezenței ADN-ului sau ARN-ului HPV, deoarece 20% din aceștia nu au infecție cu virusul papiloma uman.

Cu toate acestea, procentul pacienților p16 pozitivi la care ADN-ul/ARN-ul viral nu este detectat variază semnificativ între diferite regiuni. În țările în care proporția de cancer orofaringian cauzat de HPV este mai crescută, există o discordanță mai mică între detecția ADN-ului/ARN-ului viral și un test p16 pozitiv, de aceea Institutul IDIBELL nu recomandă testarea dublă. Acest lucru nu se aplică țărilor în care cancerul orofaringian este determinat de alte cauze, cum ar fi fumatul.

HPV a fost descoperit ca un factor cauzator al cancerului orofaringian în anul 2000. Acest tip de tumoră mediată HPV este o patologie oncologică cu diferențe în ceea ce privește epidemiologia, caracteristicile moleculare și clinice, având un răspuns la terapie mult mai bun, cu șanse mai mari de supraviețuire până la 5 ani la un procent de 81.1% din pacienții dublu pozitivi.

Citește și: