#ASCO23. Adăugarea pembrolizumab în linia I de tratament pentru cancerul de col uterin avansat scade cu 40% riscul de deces

  • Imuno-oncologia



Adăugarea pembrolizumab la chimioterapia standard a crescut supravieţuirea, în comparaţie cu administrarea doar a chimioterapiei, la femeile cu cancer de col uterin recurent sau metastatic, indiferent de includerea sau nu a bavacizumabului în schema terapeutică. Eficacitatea a fost mai ridicată la persoanele care au avut o expresie mai ridicată a biomarkerului PD-L1 (programmed cell death ligand-1). Aceste rezultate, prezentate în cadrul Întâlnirii Anuale a Societății Americane de Oncologie Clinică (ASCO) 2023, susţin administrarea combinaţiei terapeutice ca tratament de primă linie pentru cancerul de col uterin.

Rezultatele fac parte din analiza finală a studiului de fază III Keynote-826, realizată după o perioadă mediană de urmărire a pacientelor incluse de aproape 40 de luni. Peste 300 de persoane au primit combinaţia de imunoterapie şi chimioterapie şi un grup de control de peste 300 de paciente a primit chimioterapie şi placebo. Aproximativ două treimi dintre pacientele din fiecare grup au primit şi bevacizumab (inhibitor al factorului de creştere endotelial vascular).

abonare

Au fost raportate rezultatele atât pentru întreaga populaţie analizată, cât şi în funcţie de statusul PD-L1, pe baza CPS (combined positive score). În grupul cu CPS de minim 1, au fost incluse aproximativ 275 de paciente care au primit combinaţia terapeutică, precum şi 275 de paciente în grupul de control. Analiza eficacităţii la persoanele cu CPS peste 10 a inclus câte 160 de persoane în fiecare din cele două grupuri.

Principalele rezultate:

  • Riscul de deces a scăzut cu 37% în întreaga populaţie inclusă în studiu, cu 40% în populaţia cu CPS PD-1 minim 1 şi cu 42% în populaţia cu CPS peste 10.
  • La nivelul întregii populaţii, supravieţuirea generală mediană a fost de peste 26 de luni la persoanele care au primit combinaţia terapeutică, faţă de aproape 17 luni în grupul de control.
  • Rata supravieţuirii generale la 24 de luni a fost de peste 52% în urma adăugării pembrolizumab la schema de tratament, respectiv aproape 39% în grupul care a primit placebo.
  • Supravieţuirea în lipsa progresiei a avut o mediană de peste 10 luni la pacientele care au primit combinaţia terapeutică, faţă de puţin peste 8 luni în grupul de control.

În subgrupul analizat cu CPS de minim 1, supravieţuirea generală mediană a fost de aproape 29 de luni la pacientele care au primit şi imunoterapie, faţă de aproape 17 luni la persoanele care au primit placebo plus chimioterapie, iar rata supravieţuirii generale la 24 de luni a fost de peste 53%, respectiv aproape 40%. La pacientele care au avut CPS peste 10, supravieţuirea mediană generală a fost de aproape 30 de luni în grupul care a primit şi pembrolizumab, respectiv peste 17 luni în grupul de control, iar rata supravieţuirii generale la 24 de luni a fost de peste 54%, respectiv peste 42%.

#ASCO23. Adăugarea pembrolizumabului la chimioterapia standard scadecu 40% riscul de deces la pacientele cu cancer de col uterin persistent, recurent sau metastatic
Sursa foto: Unsplash

La nivel mondial, cancerul de col uterin este al patrulea cel mai frecvent neoplasm diagnosticat la sexul feminin, cu un număr de cazuri noi de peste 600 000 în 2020, asociind peste 340 000 de decese în acelaşi an. Începând cu anul 2014, standardul de îngrijire pentru pacientele cu cancer cervical recurent, persistent sau metastatic a fost reprezentat de combinaţia de chimioterapie cu un derivat de platină, paclitaxel şi bevacizumab.

Pembrolizumab este un anticorp monoclonal împotriva PD-1 (anti-programmed death receptor-1). Acesta blochează interacţiunea dintre PD-1 și liganzii săi, determinând activarea limfocitelor T. În acest mod, este îmbunătăţită capacitatea sistemului imun de a detecta și distruge celulele tumorale. Inhibitorii PD-1 s-au dovedit eficace ca terapie de linia a II-a sau următoarele linii pentru cancerul cervical, KEYNOTE 826 fiind primul studiu care investighează imunoterapia în contextul schemelor terapeutice de primă linie adresate acestor paciente. Profilul de siguranţă determinat în cadrul studiului a fost acceptabil, cu evenimente adverse aşteptate conform toxicităţii fiecărui medicament utilizat în combinaţia terapeutică.

Citeşte şi: