#ESMO21. Imunoterapia cu pembrolizumab prelungește supraviețuirea în cancerul de col uterin recurent, persistent sau metastatic, în linia I de tratament

  • Acces la inovație
  • Imuno-oncologia



Asocierea imunoterapiei la tratamentul standard de primă linie extinde supraviețuirea cu opt luni la pacientele cu cancer de col uterin recurent, persistent sau metastatic, conform rezultatelor studiului KEYNOTE-826 prezentate în cadrul ediției virtuale a Congresului Societății Europene de Oncologie ESMO 2021. Acesta  este primul studiu care a evaluat adăugarea unui inhibitor PD-1 la chimioterapie, cu sau fără bevacizumab, în care s-au observat beneficii în ceea ce privește supraviețuirea, indiferent de expresia PD-L1.

„Studiul KEYNOTE-826 marchează o nouă etapă, demonstrând o creștere importantă a supraviețuirii generale a pacientelor cu cancer de col uterin și arătând pentru prima dată că introducerea imunoterapiei în tratamentul de primă linie poate schimba evoluția acestor paciente”, a comentat Dr. Antonio González-Martín, director al Centrului pentru Cancer, Clinica Universității din Navarra, Madrid, Spania.

Studiul KEYNOTE-826 a inclus 617 femei cu cancer de col uterin recurent, persistent sau metastatic care au primit în mod aleatoriu imunoterapie (pembrolizumab) sau placebo. Ambele grupuri au primit, de asemenea, chimioterapie (paclitaxel în asociere cu cisplatină sau carboplatină, în funcție de alegerea medicului), precum și bevacizumab – tot în urma deciziei medicului curant.

abonare
  • Adăugarea pembrolizumab a redus riscul de deces cu 33% și a scăzut probabilitatea progresiei bolii sau a decesului cu 35%.
  • Supraviețuirea generală a fost de 24,4 luni în grupul tratat cu pembrolizumab, comparativ cu 16,5 luni în grupul de control.
  • Combinația cu pembrolizumab a determinat o creștere a supraviețuirii fără progresia bolii (10,4 luni vs. 8,2 luni).

Efectele secundare ale noii terapii combinate au fost gestionabile, iar evenimentele adverse observate au fost în concordanță cu datele anterioare privind medicamentele individuale. Cele mai frecvente efecte secundare au fost anemia (30,3% în grupul pembrolizumab versus 26,9% în grupul placebo) și leucopenia (12,4%, respectiv 9,7%,).

Studiile anterioare au arătat că adăugarea terapiei antiangiogenice constând în bevacizumab la chimioterapie prelungește supraviețuirea cu 3,7 luni față de chimioterapia singură. În acest studiu, 63% dintre pacienți au primit bevacizumab, care uneori însă este contraindicat de unele complicații frecvente ale cancerului de col uterin recurent, persistent sau metastatic. Studiul KEYNOTE-826 nu a fost conceput pentru a compara statistic rezultatele dintre cele două subgrupuri, deoarece tratamentul cu bevacizumab nu a fost randomizat, ci a fost lăsat la decizia medicului. Beneficiul noii terapii combinate a fost observat atât la cei care au primit bevacizumab, cât și la cei care nu au primit. Studiul a demonstrat astfel că bevacizumab trebuie utilizat cu pembrolizumab atunci când este sigur, iar pentru pacienții care nu pot utiliza bevacizumab, adăugarea pembrolizumab la chimioterapie are în continuare beneficii semnificative din punct de vedere clinic.

ESMO21 KEYNOTE-826 pembrolizumab prima linie tratament supravietuire cancer cervical
Asocierea pembrolizumab la tratamentul standard de primă linie extinde supraviețuirea cu opt luni la pacienții cu cancer de col uterin recurent, persistent sau metastatic.

Cancerul de col uterin reprezintă o problemă globală, cu peste 600.000 de cazuri noi și aproximativ 340.000 de decese în anul 2020. Este al doilea cel mai frecvent tip de cancer și a doua cauză de deces prin cancer la femeile cu vârste cuprinse între 15 și 44 de ani. Pacientele cu cancer de col uterin persistent, recurent sau metastatic au un prognostic nefavorabil, cu o supraviețuire globală de 12 luni.

Conform specialiștilor, acesta este un studiu care va schimba practica medicală în cancerul de col uterin, deoarece datele sunt atât de solide în ceea ce privește creșterea supraviețuirii globale, încâtaceastă combinație ar trebui considerată noul standard de îngrijire pentru femeile cu cancer de col uterin persistent, recurent sau metastatic”. Chimioterapia utilizată în asociere cu imunoterapia (paclitaxel plus cisplatină sau carboplatină, cu sau fără bevacizumab) reflectă opțiunile standard de tratament din lumea reală, făcând rezultatele ușor de adaptat. O posibilă limitare va fi modul de adoptare a acestei inovații în sistemele medicale cu resurse limitate. Deși descoperirile ar putea ajuta mulți pacienți, una dintre cele mai mari provocări va fi selectarea populației corecte pentru noua combinație terapeutică sau cel puțin pacienții care vor obține cel mai mare beneficiu, iar PD-L1 ar putea fi un potențial biomarker.

Următorul pas pentru cercetători este evaluarea impactului imunoterapiei la pacienții cu stadii mai precoce ale cancerului de col uterin. Studiile în curs de desfășurare urmăresc adăugarea imunoterapiei la chimioterapia standard la femeile cu cancer de col uterin avansat local.

Citește și: