Noile recomandări UE pentru screening în cancerul gastric

  • Oncologie



În urmă cu un an, Comisia Europeană recomanda îmbunătățirea programelor de screening pentru cancerul de sân, col uterin și colorectal, concomitent cu includerea în screeningul oncologic a trei noi localizări – cancerul de prostată, pulmonar și gastric. În baza acestei recomandări, informată de raportul nr. 10 SAPEA, pe 9 decembrie 2022, Consiliul Uniunii Europene și-a actualizat recomandările privind screening-ul, înlocuind recomandările în vigoare, din 2003 – acțiune aflată în concordanță cu obiectivele Planului European de Luptă împotriva Cancerului. Actualizarea recomandărilor s-a realizat în urma consultării publice a Comisiei Europene cu statele membre (cetățeni și organizații) care au furnizat informații despre situația actuală a screening-ului oncologic la nivel național. Din România, doar Centrul pentru Inovație în Medicină și-a trimis opinia.

Odată cu includerea cancerului gastric drept nouă localizare în programele de screening oncologic, recomandările Consiliului Uniunii Europene prevăd testarea pentru depistarea Helicobacter pylori și supravegherea leziunilor gastrice precanceroase în zonele cu incidență mare a cancerului gastric și cu rate mari ale mortalității.

abonare

Cu toate că în majoritatea statelor membre numărul cazurilor de cancer gastric a scăzut în ultimii ani, există în continuare discrepanțe semnificative între țările Uniunii Europene în ceea ce privește ratele de incidență – în estul Europei și Portugalia întâlnindu-se cele mai numeroase cazuri. Conform raportului nr.10 SAPEA, în 2020 erau diagnosticate 75.400 de cazuri noi, iar decesele atingeau suma de 52.100.

Există o puternică asociere între infecția cu Helicobacter pylori și apariția cancerului gastric. Estimările arată că aproximativ 35-40% din totalitatea deceselor cauzate de cancerul gastric ar fi putut fi prevenite prin identificarea și tratamentul H. pylori. În anumite țări din Uniunea Europeană, infecția cu Helicobacter pylori este întâlnită la 84% dintre cetățeni.

În ceea ce privește estimările pentru situația din România în 2020, cancerul gastric ar reprezenta 5% din totalul cazurilor noi la bărbați și 4% la femei, ambele proporții depășind media Uniunii Europene. România este una dintre statele membre care a înregistrat o scădere de 17% a mortalității prin cancer gastric, însă în ciuda acestei reduceri, mortalitatea a fost în continuare cu 60% mai mare decât media europeană în 2019 (16 la suta de mii de locuitori în România vs. 10 la suta de mii de locuitori în UE).

Noile recomandări UE pentru screening în cancerul gastric


Află care este Profilul României privind cancerul 2023: diferența dintre rata mortalității prin cancer în România și media UE este în creștere


Un studiu publicat în The New England Journal of Medicine arată că anumite mutaţii ale genelor asociate cu repararea ADN-ului cresc riscul de cancer gastric dacă este prezentă infecţia cu Helicobacter pylori. Mai precis, factorii ereditari pentru riscul de cancer gastric au o contribuţie mai importantă decât era considerat anterior, iar eradicarea infecţiei cu H. pylori este esenţială.


Accesează Centrul de informații privind noile recomandări UE pentru screening în cancer de pe Raportuldegardă.ro


Citește și: