STUDIU. Riscul de cancer gastric asociat infecției cu Helicobacter Pylori, mai mare la persoanele cu anumite mutații genetice ereditare

  • Prevenție



Anumite mutaţii ale genelor asociate cu repararea ADN-ului cresc riscul de cancer gastric, atunci când este prezentă infecţia cu Helicobacter pylori, conform unui studiu publicat în The New England Journal of Medicine. Simultan cu articolul, un editorial despre rezultatele studiului a fost, de asemenea, publicat. În absenţa H. pylori, modificările genetice identificate nu au avut un impact semnificativ asupra riscului de tumori maligne gastrice.

Aceste rezultate arată că factorii ereditari pentru riscul de cancer gastric au o contribuţie mai importantă decât era considerat anterior şi, totodată, că eradicarea infecţiei cu H. pylori este esenţială, mai ales într-un context de risc genetic.

abonare

Principalele rezultate:

  • Riscul cumulativ pentru cancer gastric la vârsta de 85 de ani la persoanele care au avut şi variantele genetice şi infecţia cu H. pylori a fost de peste 45%
  • În grupul de control, reprezentat de persoanele pozitive pentru H. pylori şi negative pentru variantele genetice, riscul a fost de aproximativ 14%.
  • Indiferent de prezenţa variantelor genetice, la persoanele negative pentru H. pylori riscul de cancer gastric a fost mai mic de 5%.
STUDIU. Variantele genetice la nivelul genelor care repară ADN-ul cresc riscul de cancer gastric la pesoanele care au H. pylori
Sursa foto: Unsplash

Cancerul gastric se numără printre cele mai frecvente afecţiuni oncologice diagnosticate şi asociază o mortalitate ridicată. Un factor de risc major pentru tumorile maligne gastrice este reprezentat de bacteria Helicobacter pylori, care a fost clasificată drept carcinogen de grup I. La nivel mondial, peste jumătate din populaţie este infectată cu Helicobacter pylori, însă o proporţie scăzută dintre persoanele pozitive dezvoltă cancer gastric.

Până în prezent, s-a considerat că factorii genetici sunt responsabili de un număr limitat de cazuri de cancer gastric, reprezentând 1-3%, restul fiind asociate expunerii la factori de mediu, cu H. pylori drept cauză majoră. Recomandările de screening genetic pentru cancerul gastric includ doar identificarea mutaţiilor genei CDH1, implicată în supresia tumorală şi adeziunea celulară la nivelul epiteliilor. Factorii de risc genetici şi de mediu se influenţează reciproc, astfel că eradicarea infecţiei cu Helicobacter pylori a scăzut incidenţa cancerului gastric chiar şi la persoanele cu istoric familial de astfel de tumori la rudele de gradul I.

În cadrul noului studiu, au fost utilizate probe de la peste 10 000 de persoane cu cancer gastric, precum şi mai mult de 38 000 de probe de la un grup de control, din cadrul BioBank Japan. Cu ajutorul acestora, a fost investigată asocierea dintre mutaţiile patogenice de linie germinativă din 27 de gene şi riscul de cancer gastric. Pentru a evalua efectul combinat al variantelor genetice patogene şi al infecţiei cu H. pylori asupra riscului de cancer gastric, au fost incluşi în studiu peste 1400 de pacienţi cu tumori maligne gastrice şi un grup de control de aproape 6000 de persoane din cadrul programului HERPACC (Hospital-based Epidemiologic Research Program at Aichi Cancer Center).

Riscul de cancer a fost crescut de prezenţa variantelor patogenice a 9 gene (APC, ATM, BRCA1, BRCA2, CDH1, MLH1, MSH2, MSH6 şi PALB2). Aceste gene sunt implicate în recombinarea care are loc între secvenţele de ADN omoloage (similare sau identice), care se desfăşoară atunci când are loc meioza sau atunci când este necesară repararea leziunilor ADN-ului dublu catenar. Prezenţa acestor variante genetice ar putea fi importantă în mod particular la persoanele pozitive pentru Helicobacter pylori, deoarece această bacterie produce leziuni ale ADN-ului asociate cu carcinogeneza, iar modificările genetice prezente determină o capacitate scăzută de reparare a materialului genetic, astfel că favorizează suplimentar dezvoltarea şi progresia cancerului gastric.

Citeşte şi: