Centru integrat de medicină nucleară, inaugurat la Spitalul Militar din București. În curând, PET-CT pentru bolnavii cu cancer prin Programul Național de Oncologie

  • Medicina digitală



Spitalul Universitar de Urgență Militar Central “Dr. Carol Davila” (SUUMC) a inaugurat cel mai performant centru integrat de medicină nucleară din Europa. Aparatura de ultimă generație cu care este dotat Centrul permite depistarea afecțiunilor oncologice, cardiovasculare și neurologice.

Centrul integrat de medicină nucleară este capabil să asigure servicii de diagnostic la standarde europene folosind noile tehnologii de scanare PET-CT și SPECT-CT. Dispozitivele permit realizarea investigațiilor neinvazive de specialitate, generând imagini funcționale și moleculare care indică alterările organelor și țesuturilor explorate. Diagnosticul de calitate înaltă se poate realiza administrând o doză minimă  de radiație.

abonare

Printre performanțele noilor tehnologii se numără:

  • eficiență crescută în detectarea leziunilor mici (sub 2 mm)
  • eliminarea ipotezelor medicale prin intermediul diagnosticului diferențial şi stabilirea conduitei terapeutice ulterioare
  • monitorizarea eficienței schemei de tratament
  • creșterea vitezei de scanare, cu posibilități tehnologice multiple de reconstrucție a imaginii

PET-CT este un echipament integrat de imagistica medicală. Acesta combină două tipuri de scanare: PET (tomografia cu emisie pozitronică), folosită pentru obținerea de date funcționale legate de metabolism și funcții celulare, și CT (Tomografia computerizată), utilizată pentru obținerea de date morfologice legate de localizarea și raporturile anatomice ale substraturilor patologice evaluate. Scanarea de tip PET-CT este folosită pentru diagnosticarea, localizarea, identificarea stadiului în care se află tumora și evaluarea eficienței tratamentului în afecțiunile oncologice.

Sistemul SPECT-CT Discovery 670 DR permite investigarea multiplelor arii de interes prin poziționarea în diferite unghiuri de scanare. Scanarea de tip SPECT-CT se adresează unei game largi de afecțiuni ale sistemului endocrin, ale sistemului renal, ale sistemului cardiovascular.

SUUMC are acum la dispoziție și stații de post-procesare, care permit analizarea și compararea imaginilor provenite din Centrul integrat de medicină nucleară cu cele din alte laboratoare de profil, chiar dacă imaginile au fost realizate pe alte sisteme radiologice. Așadar, se pot efectua comparații între examinările actuale și cele anterioare fără să fie nevoie de investigații suplimentare.

Toți asigurații din sistemul public de sănătate vor putea beneficia de serviciile medicale oferite de investigația SPECT-CT. Investigația PET-CT va fi de asemenea decontată după includerea SUUMC în Subprogramul de monitorizare a evoluției bolii la pacienții cu afecțiuni oncologice, derulat în cadrul Programului Naţional de Oncologie.

Articole recomandate:

Ponderas Academic Hospital a lansat primul program integrat de chirurgie minim invazivă și robotică, bazat pe roboții daVinci Xi

200 de români au beneficiat deja de intervenții cu angiograful de ultimă generație Philips Azurion 7, la Spitalul Sanador

Platforma digitală care promite să transforme asistența medicală a bolnavului cu cancer

GammaCore – dispozitivul non-invaziv aprobat de FDA pentru tratarea migrenelor la adulți