Primele rezultate din Fitbit COVID-19 Study: aproape 50% dintre cazuri au fost depistate cu o zi înainte de raportarea simptomelor la persoanele care utilizează dispozitive de monitorizare Fitbit

  • Medicina digitală
  • Prevenție



Pe 21 mai 2020, compania Fitbit anunța lansarea Fitbit COVID-19 Study. Scopul studiului este de a determina dacă Fitbit poate ajuta la construirea unui algoritm pentru a detecta COVID-19 înainte de instalarea simptomelor. „Dacă aveți peste 21 de ani, trăiți în Statele Unite sau Canada și ați avut sau aveți în prezent COVID-19, sau simptome în concordanță cu gripa, vă invităm să răspundeți la câteva întrebări rapide pentru a contribui la această importantă cercetare, pe măsură ce Fitbit încearcă să dezvolte acest algoritm” – era invitația lansată în comunicatul de presă.

De la lansarea studiului, Fitbit a înscris peste 100.000 de participanți din SUA și Canada, iar 90 de zile mai târziu oferă primele rezultate preliminare asupra utilizării datelor înregistrate cu wearables și a eficienței algoritmului care se află în curs de dezvoltare pe baza acestora. La nivel global, comunitatea Fitbit numără peste 30 de milioane de utilizatori.

abonare

Aproximativ 1.100 utilizatori dintre cei înrolați au fost testați pozitiv cu noul coronavirus. Primele concluzii ale studiului indică posibilitatea de a detecta aproape 50% din cazurile de COVID-19 cu o zi înainte ca participanții să raporteze apariția simptomelor, specificitatea fiind de 70% (o rată de 30% a rezultatelor fals pozitive).

„Studiul nostru consolidează dovezile asupra faptului că ritmul respirator, ritmul cardiac în repaus și variabilitatea ritmului cardiac (HRV) sunt parametri utili pentru a indica debutul bolii și sunt urmărite cel mai bine noaptea, când corpul este în repaus. Cercetările noastre arată că HRV, care este variația bătaie-cu-bătaie a inimii, scade adesea la persoanele care prezintă simptome ale bolii, în timp ce ritmul cardiac și cel respirator sunt adesea crescute. În unele cazuri, aceste valori încep să semnaleze schimbările cu aproape o săptămână înainte ca participanții să raporteze simptome”, a scris Conor Heneghan, investigator principal la Fitbit.

Fitbit COVID-19 Study, imaginea oficială din comunicatul de presă
Sursa foto: Fitbit

În plus, studiul arată că dispneea (dificultatea de a respira) și vărsăturile sunt simptome care pot prezice faptul că un pacient COVID-19 va trebui să fie internat în spital, în timp ce durerea în gât și durerile de stomac au fost simptomele cel mai puțin probabil să prezică necesitatea spitalizării. Astfel de date ar putea fi relevante pentru capacitatea spitalelor din această perioadă, o resursă atât de importantă.

Cel mai frecvent simptom raportat de persoanele pozitive COVID-19 a fost oboseala, care a fost prezentă la 72% dintre participanții care au raportat infecția cu noul coronavirus.

  • 65% au raportat dureri de cap;
  • 63%, dureri corporale;
  • 60%, scădere a gustului și mirosului;
  • 59%, tuse.

De remarcat faptul că febra a fost prezentă la doar 55% dintre persoanele care au raportat COVID-19, un indicator potrivit căruia screeningul temperaturii poate să nu fie suficient pentru a înțelege cine ar putea fi infectat.

Cazurile ușoare (cele care și-au revenit acasă de la sine) arată o durată medie de 8 zile, în timp ce cazurile moderate (cele care s-au recuperat acasă cu ajutor) durează cu aproximativ o săptămână mai mult, având o durată medie de 15 zile. Pentru cazurile severe (pacienții care ajung să necesite spitalizare), durata mediană a bolii a fost de aproximativ 24 de zile. Dar această durată a avut o largă variabilitate, cu multe cazuri care au durat mai mult de două luni.

Urmărind modificările subtile ale ritmului cardiac al unei persoane, respirației, activității fizice și calității somnului, Fitbit își propune să dezvolte un algoritm care poate evidenția potențialele cazuri înainte de începerea simptomelor.

Țările în care se doarme cel mai mult: Noua Zeelandă, UK, Irlanda, Olanda, Australia
Datele Fitbit din 2017, asupra țărilor în care se doarme în medie cel mai mult. Sursa foto: Fitbit

Acest studiu este parte a unui demers mai amplu de dezvoltare a unor algoritmi capabili să identifice instalarea unor infecții respiratorii precum COVID-19 sau gripa, înainte ca simptomatologia specifică să înceapă. Wearables, precum dispozitivele de urmărire (trackers) Fitbit și ceasurile inteligente, sunt utilizate în prezent în studii de cercetare la parteneri precum Scripps Research Translational Institute și Stanford Medicine Healthcare Innovation Lab.

Într-un manuscris postat pe MedRxiv, compania a detaliat modul în care a antrenat algoritmi de inteligență artificială pentru a prezice dacă o persoană a fost bolnavă într-o anumită zi, prin compararea jurnalelor de respirație și a modificărilor ritmului cardiac cu precedentele patru zile.

11% dintre persoanele care au avut un test pozitiv COVID-19 nu au prezentat simptome și 8,16% au necesitat tratament într-un spital, iar mai puțin de 0,5% au avut nevoie de ventilație mecanică.

Cele mai severe cazuri au fost caracterizate de vârsta înaintată, sexul masculin și de un indice de masă corporală ridicat:

„Multe dintre aceste observații se aliniază cu ceea ce auzim de la alți cercetători și oficiali de sănătate publică. De exemplu, a fi mai în vârstă, de sex masculin sau a avea un IMC ridicat crește probabilitatea unor rezultate severe”.

Alte descoperiri au inclus:

  • În medie, variabilitatea ritmului cardiac atinge punctul cel mai scăzut a doua zi după raportarea simptomelor;
  • Creșterea ritmului cardiac în repaus se normalizează, în medie, în cel puțin 5–7 zile de la începutul simptomelor;
  • Vârfurile de intensitate respiratorie sunt atinse de obicei în ziua a 2-a a simptomelor, dar există o ușoară creștere, în medie, timp de până la 3 săptămâni după începerea simptomelor.
Smartwatch de la Fitbit

La începutul lunii mai, compania Fitbit a anunțat studiul Fitbit Heart Study pentru detectarea fibrilației atriale, o boală care afectează 33 de milioane de persoane la nivel mondial. Această boală este dificil de detectat, deoarece episoadele pot fi sporadice și asimptomatice. De aceea, purtarea constantă a unei brățări de monitorizare a ritmului cardiac ar putea face diferența.

Citește și: