COVID-19 dublează rata de deces în rândul pacienților cu insuficiență cardiacă acută

  • Cardiologie



Pacienții cu insuficiență cardiacă acută au risc aproape dublu de deces în cazul asocierii COVID-19, potrivit unei cercetări a Societății Europene de Cardiologie (ESC). Studiul atrage atenția pacienților cu insuficiență cardiacă în vederea necesității adoptării măsurilor de prevenție pentru a evita infecția cu SARS-CoV-2.

„Rezultatele noastre susțin prioritizarea pacienților cu insuficiență cardiacă pentru vaccinarea contra COVID-19”, a declarat cercetătorul principal al studiului, Dr. Amardeep Dastidar, medic cardiologie intervențională, North Bristol NHS Trust, Bristol Heart Institute, Marea Britanie. „Între timp, pacienții cu insuficiență cardiacă, indiferent de vârstă, ar trebui să fie considerați un grup cu risc ridicat și trebuie sfătuiți să mențină distanța socială și să poarte masca facială de protecție pentru a preveni infecția”.

Studiul a examinat rata de internare pentru insuficiența cardiacă acută în timpul pandemiei și rata mortalității la 30 de zile. Analiza a inclus 283 de pacienți cu insuficiență cardiacă acută internați în secția de cardiologie a North Bristol NHS Trust. Două treimi dintre pacienți au avut insuficiență cardiacă cronică și au prezentat o acutizare. Au fost definite două grupuri pentru o perioadă a câte opt săptămâni: înainte de COVID-19 și după COVID-19 (în timpul pandemiei).

abonare

Pe parcursul pandemiei s-a înregistrat o scădere substanțială, însă nesemnificativă statistic, a internărilor pentru insuficiență cardiacă acută. În total au fost internați 164 de pacienți în cele opt săptămâni anterioare pandemiei, comparativ cu 119 pacienți după COVID-19 – o reducere cu 27%.

„Această constatare poate reflecta tendința pacienților de a respecta măsurile de distanțare socială la începutul restricțiilor naționale tip lockdown, raportarea întârziată a simptomelor și anxietatea privind prezentarea la spital”, a declarat Dr. Dastidar. „În sprijinul acestor explicații, datele noastre demonstrează o creștere a internărilor în ultimele săptămâni de lockdown, în conformitate cu mesajele din mass-media, care au început să încurajeze pacienții să solicite asistență medicală, dacă aceasta este necesară”.

studiu COVID19 insuficienta cardiaca acuta
Modelul bisăptămânal de internări și decese cauzate de insuficiența cardiacă acută, pe parcursul a 16 săptămâni (înainte și în timpul pandemiei COVID-19). Sursa foto: ESC Heart Failure

Rata mortalității la 30 de zile a pacienților cu insuficiență cardiacă acută aproape s-a dublat în timpul pandemiei. Aproximativ 11% dintre pacienții din grupul anterior perioadei de pandemie au decedat în decurs de 30 de zile, comparativ cu 21% din grupul din perioada COVID-19.

Cercetătorii au examinat factorii care ar fi putut fi responsabili de rata mai mare a mortalității din timpul pandemiei. Vârsta înaintată a pacienților și internarea în timpul pandemiei s-au corelat cu decesul. Atunci când analiza a exclus pacienții cu un test COVID-19 pozitiv, nu s-a mai identificat nicio diferență de mortalitate între grupurile dinainte și după pandemie – indicând faptul că pacienții cu insuficiență cardiacă acută și COVID-19 au avut un prognostic mai slab.

Acest lucru poate sugera o legătură directă sau susceptibilitate la evoluție mai severă pentru pacienții cu insuficientă cardiacă acută și infecție COVID-19 suprapusă. “Este de remarcat faptul că regiunea Marii Britanii a înregistrat rate foarte mici de infecție cu SARS-CoV-2 în timpul studiului și, totuși, a fost evidentă conexiunea cu mortalitatea mai mare a pacienților cu insuficiență cardiacă”, a completat Dr. Dastidar.

Dr. Dastidar a subliniat faptul că testarea de rutină pentru infecția COVID-19 nu era încă implementată în momentul studiului. „Pentru a susține în continuare constatările noastre, ar fi util să revizuim internările mai recente ale pacienților cu insuficiență cardiacă acută, atunci când testarea a fost implementată pe scară largă. Întrucât acesta a fost un studiu care a inclus un singur centru medical, ar fi valoros să confirmăm rezultatele într-o analiză la nivel național. În plus, suntem dornici să examinăm datele pe termen lung pentru a căuta modele de prognostic în stadii ulterioare ale acestei populații de pacienți.”

COVID19 recomandări cardiologie ACC ESC AHA SRC
COVID-19 – impactul noului coronavirus asupra pacienților cardiovasculari

Recomandările SRC pentru pacienții cu afecțiuni cardiovasculare din România

În timpul pandemiei, multe persoane cu simptome sugestive pentru un sindrom coronarian acut au întârziat sau au evitat să meargă la spital de teamă de a intra în contact cu o persoană infectată cu SARS-CoV-2. Pacienții care s-au prezentat totuși la spital pentru infarct miocardic au afirmat că au încercat să păstreze distanța față de spitale și să ignore durerea, din cauza îngrijorării de a se infecta cu noul coronavirus.

Încă din aprilie, Societatea Europeană de Cardiologie (ESC) atenționa că îndemnul de „a rămâne acasă” în timpul pandemiei COVID-19 nu se aplică în cazul infarctelor miocardice acute. Persoanele care se confruntă cu simptome sugestive pentru un sindrom coronarian acut ar trebui să contacteze imediat serviciile de urgență. Apelul urgent din partea ESC venea în contextul în care spitalele din Europa, și nu numai, raportau reduceri drastice ale internărilor pentru atacuri de cord.

„Instrucțiunile de a rămâne acasă și de a nu veni la spital NU se aplică pacienților cu simptome de infarct miocardic acut. Există tratamente specifice, salvatoare de viață și bazate pe dovezi pentru infarctele miocardice acute, însă acestea trebuie administrate rapid pentru a fi eficiente. Întârzierea poate pune viața în pericol, crește daunele asupra cordului și riscul de a dezvolta insuficiență cardiacă”, a declarat președintele ESC, Prof. Dr. Barbara Casadei.

Societatea Română de Cardiologie (SRC) se aliniază cu recomandările europene și atrage atenția asupra tendinței pacienților sau a medicilor curanți de a întrerupe medicația antihipertensivă. Recomandările experților din România sunt sumarizate în documentul adresat pacienților cu afecțiuni cardiovasculare. Regăsim aici câteva dintre sfaturile adresate pacienților cardiovasculari:

  • Pacienții sunt sfătuiți să solicite asistență medicală dacă nu pot gestiona simptomele acasă, în special simptomatologie precum dispnee;
  • Este esențial să nu neglijeze simptomele bolii cardiace și, dacă remarcă agravarea durerii toracice în timpul efortului sau apariția durerii toracice în repaus, dispnee, palpitații, pierdere de conștiență, pacienții sau aparținătorii trebuie să sune la Serviciile de Urgență – ,,Chiar dacă vă aflați într-o pandemie, nu întârziați apelul către serviciile de Urgență! Fiecare minut contează! Personalul medical va face tot posibilul să vă trateze separat, într-un mediu sigur. Informația – Stați acasă în timpul epidemiei COVID-19 – NU se aplică în cazul în care suferiți un infarct miocardic”;
  • NU se recomandă întreruperea administrării sau reducerea dozelor medicamentelor precum inhibitorii enzimei de conversie sau blocanții de receptori de angiotensină II. Aceste medicamente sunt foarte eficiente pentru tratamentul insuficienței cardiace, pentru controlul tensiunii arteriale, în prevenția unui infarct miocardic sau a accidentului vascular cerebral, și în multe alte afecțiuni cu impact cardiovascular. Orice modificare a tratamentului fără avizul medicului crește riscul de acutizare a bolii cardiace;
  • Dacă spitalul de care aparțin programează în continuare pacienți ambulatori, ar fi bine să întrebe dacă deplasarea lor este absolut necesară. Majoritatea spitalelor anulează consultațiile sau acestea sunt ținute telefonic sau prin conferință video – atunci când este posibil. Există, în schimb, anumite situații când examinarea trebuie efectuată de către doctor, în cadrul consultului față în față.

Citește și: