Campania #JustGo: Pacienții cu urgențe cardiovasculare trebuie să solicite ajutor medical fără întârziere în această perioadă. Riscul de deces din cauza unui infarct miocardic netratat este 10 ori mai mare decât cel din cauza COVID-19

  • Cardiologie
  • Health literacy
  • Hipercolesterolemie



Una dintre consecințele crizei provocate de COVID-19 este că persoanele care suferă un infarct miocardic (IM) sau un accident vascular cerebral (AVC) întârzie să solicite ajutor medical, ceea ce duce la o recuperare deficitară și rezultate mai grave. La nivel mondial, victimele IM și AVC evită spitalele, prezentându-se prea târziu pentru a primi tratamentul care le-ar putea salva viața. De asemenea, persoanele cu afecțiuni cardiace cunoscute, care se confruntă cu simptome noi sau agravate, întârzie să solicite asistență medicală din cauza fricii de a contracta SARS-CoV-2.

Astăzi (15 iunie 2020), Global Heart Hub (alianța internațională a organizațiilor de pacienți cardiaci), în colaborare cu FH Europe (rețeaua europeană a pacienților cu hipercolesterolemie familială – FH) au lansat o Campanie de consolidare a încrederii „pacient-la-pacient”, pentru încurajarea persoanelor care prezintă simptome de infarct miocardic, accident vascular cerebral sau altă afecțiune cardiovasculară acută să solicite ajutor medical fără întârziere. Prin această campanie, cele două organizații își propun salvarea vieților și reducerea dizabilităților survenite în urma unui episod cardiovascular amenințător de viață. 

abonare

Mesajul este simplu și clar – Dacă întâmpinați simptomele unui atac de cord – Nu amânați – Fiecare minut contează. Dacă aveți dureri în piept sau alte simptome de infarct miocardic – cum ar fi dureri în gât sau de gât, spate, stomac sau umeri, care durează mai mult de 15 minute – trebuie să apelați la o ambulanță.

Simptomatologia prezentă cel mai frecvent în IMA
Simptomatologia prezentă cel mai frecvent în IMA: durere toracică, durere la nivelul brațului, dispnee, greață sau vărsături, amețeli, transpirație . Sursa foto: Towne Home Care

Societățile internaționale de profil, cum ar fi World Heart Federation (Federația Mondială a Inimii), World Stroke Organisation (Organizația Mondială de AVC) și European Society of Cardiology (Societatea Europeană de Cardiologie) transmit sub o voce comună, un mesaj important: ignorarea simptomelor cardiace sau întârzierea tratamentului prezintă riscul de complicații severe și potențiale consecințe care pot pune viața în pericol. De la începutul crizei COVID-19, numărul pacienților cu atac de cord care solicită îngrijiri medicale urgente în toată Europa a scăzut cu peste 50%. În întreaga lume, s-a înregistrat o scădere semnificativă a internărilor cardiace în spital (în toate condițiile cardiace) și s-a înregistrat o scădere semnificativă a intervențiilor spitalicești, atât chirurgicale, cât și minim invazive.

„Aceasta este cea mai puternică dovadă a daunelor colaterale cauzate de pandemie. Teama de a te infecta cu noul coronavirus înseamnă că până și persoanele care suferă un infarct miocardic, care le pune viața în pericol sunt prea speriate să meargă la spital pentru tratamentul salvator. A existat o lipsă de încredere publică în ceea ce privește faptul că s-au depus toate eforturile pentru a oferi zone spitalicești sigure pentru pacienții care nu au COVID-19. Cu toate acestea, riscul de a muri din cauza IM este mult mai mare decât acela de a muri de COVID-19. Mai mult, decesul de cauză cardiovasculară poate fi prevenit dacă pacienții cu IM vin la spital la timp pentru a primi tratament. Asistăm la pierderea vieților. Prioritatea noastră trebuie să fie să oprim acest lucru. Trebuie să continuăm să salvăm viețile pe care noi știm să le salvăm”, Prof. Dr. Barbara Casadei, președintele ESC.

Campania de conștientizare pornită de Global Heart Hub și FH Europe se desfășoară sub hashtagul #JustGo (Doar du-te!), reafirmând nevoia de acțiune rapidă când vine vorba de simptomele unui IM sau ale unei urgențe cardiace. Motto-ul campaniei este – „Time is muscle” (Timpul este mușchi) – cu cât aștepți mai mult cu un IM, cu atât afectează mai mult mușchiul cardiac.

De asemenea, pacienții care trăiesc cu o afecțiune cardiacă, cum ar fi insuficiența cardiacă (IC) sau o boală a valvelor cardiace și care se confruntă cu simptome noi sau o agravare a simptomelor, trebuie să contacteze medicul sau să meargă la un spital cât mai curând posibil. În mod similar, cei diagnosticați cu hipercolesterolemie familială (FH) sau forma sa rară homozigotă (HoFH), sau pentru cei cu vârsta sub 55 de ani, având un membru al familiei care trăiește cu FH sau cu mai mulți membri ai familiei cu antecedente de boli cardiace sau accident vascular cerebral – nu trebuie să ignore simptomele atacului de cord și trebuie să acționeze rapid.

„În toată Europa, pandemia COVID-19 a afectat pacienții cu boli cardiovasculare și tulburări ale metabolismului lipidic. După îndrumarea <<Rămâi acasă>> și fiind preocupați de contractarea coronavirusului, pacienții și-au întrerupt regimurile de tratament, iar cei cu simptome au așteptat prea mult pentru a se adresa medicului lor și au păstrat distanța față de spital. Când în cele din urmă au căutat tratament, mulți au dezvoltat complicații care au un efect negativ asupra recuperării lor. Deși majoritatea țărilor se deschid acum, frica rămâne în continuare și pacienții preferă să rămână acasă. Societatea Europeană de Ateroscleroză sprijină campania #JustGo – dorim ca toată lumea să știe cât de important este să caute ajutor rapid la primul semn al problemelor cardiace, în ciuda pandemiei actuale”, Prof. Lale Tokgozoglu, președintele Societății Europene de Ateroscleroză.

Infografic accident vascular cerebral acut
INFOGRAFIC: Recunoașterea primelor semne și simptome ale accidentului vascular cerebral acut în timp scurt este esențială.

Campania #JustGo caută să asigure oamenii din întreaga lume că riscul de infecție cu noul coronavirus în spital a fost redus la minimum pentru pacienții IM sau AVC. Campania amintește de asemenea publicului că riscul de a muri din cauza unui IM netratat este de 10 ori mai mare decât cel de a muri din cauza COVID-19. Dacă întâmpinați o situație de urgență cardiacă sau accident vascular cerebral – acesta nu este momentul pentru a rămâne acasă – When your heart says so….Just Go! #JustGo (Când inima vă spune așa… Doar du-te!)

„Mulți pacienți tineri cu hipercolesterolemie familială sau alte afecțiuni care îi predispun la IM, au ateroscleroză avansată, dar nu au avut încă un IM. Infecția cu coronavirus ar putea declanșa acel prim IM”, spune dr. Samuel Gidding, expert în cadrul FH Europe.

Întâlnirea anuală FH Europe – The European FH Patient Network 2019, a fost organizată în București. Dr. Marius Geanta, președinte Centrul pentru Inovație în Medicină a fost unul dintre vorbitorii din cadrul întâlnirii. Urmăriți interviul acordat platformei Raportuldegarda.ro în urma prezenței la întâlnire:

https://www.facebook.com/CentrulMedicalFobac/videos/477830979493000/?t=3

COVID-19 a fost recunoscută de la început drept o boală respiratorie, un tip de pneumonie virală. Infecția cu SARS-CoV-2 are însă și implicații asupra sistemului cardiovascular. Pacienții cu boli cardiovasculare au cel mai mare risc de evoluție severă. Și alte virusuri, precum virusul gripal sau SARS-CoV, pot agrava o boală cardiovasculară deja existentă. Pastila de Inovație #COVID19 a Raportuldegardă.ro, vă aduce în fiecare săptămână antidotul la infodemia din jurul noului coronavirus:

Citește și: