Cum definim terapia celulară CAR-T?

  • Imuno-oncologia



Terapia celulară CAR (Chimeric Antigen Receptor) – T are la bază limfocitele T.  Acestea sunt „caii de bătaie” ai sistemului imun datorită rolului critic pe care îl joacă în orchestrarea răspunsului imun și distrugerea celulelor infectate.

Terapia CAR-T presupune recoltarea de sânge de la pacient și separarea celulelor T.

abonare

Folosind un virus inactiv, celulele T sunt reprogramate cu ajutorul ingineriei genetice astfel încât să exprime receptori himerici pe suprafața lor. Acești receptori sunt molecule sintetice, care nu există în mod natural, însă permit celulelor T să identifice și să se atașeze de antigenele tumorale. Dezvoltarea terapiilor CAR-T aprobate de EMA țintește antigenul CD-19, care se află pe suprafața celulelor maligne.

Terapiile CAR-T reprezintă o șansă în plus pentru pacienții cu cancere hematologice, și mai ales, reprezintă un progres major în felul în care medicii și cercetătorii privesc tratamentul cancerului.

CAR-T face parte din clasa de tratamente numite imunoterapii – un segment în plină dezvoltare în cercetarea oncologică. 2.004 de astfel de terapii sunt în dezvoltare momentan, dintre care 291 sunt terapii de tip CAR-T.

De ce reprezintă imunoterapiile în general, și CAR – T în special, o schimbare majoră de paradigmă? Pentru că acestea funcționează apelând la o proprietate a cancerului neexploatată până acum, aceea de a se ascunde de sistemul imun și de a evita astfel distrugerea.

Dintre cele 244 de terapii celulare în studiu, două au fost aprobate în SUA și în Uniunea Europeană – Kymriah și Yescarta. Încă 56 de astfel de terapii se află în studii clinice, având la bază aceeași modificare genetică adusă celulelor T, de a exprima receptorul himeric.

Citește și: