#EAN2019. STUDIU: Impactul Holocaustului asupra funcțiilor cerebrale în rândul supraviețuitorilor și copiilor acestora

  • Health literacy



Stresul asociat cu experimentarea directă a Holocaustului generează un impact negativ asupra structurii creierului supraviețuitorilor, fiind afectate zonele responsabile cu memoria, motivația, procesarea emoțiilor, învățarea și comportamentul.

Conform unui studiu prezentat în cadrul Celei de-a 5-a ediții a Congresului Academiei Europene de Neurologie, în cazul supraviețuitorilor Holocaustului se înregistrează o scădere a volumului materiei cenușii din creier, fiind generate efecte psihologice și comportamentale.

abonare

În cadrul studiului au fost de asemenea analizate și implicațiile pe care supraviețuirea în urma Holocaustului le are în dezvoltarea copiilor și nepoților supraviețuitorilor, primele rezultate arătând o diminuare a conectivității structurilor creierului care se ocupă cu procesarea emoțiilor și memoria.

„După mai bine de 70 de ani, impactul supraviețuirii Holocaustului asupra modului de funcționare a creierului este semnificativ. Am descoperit diferențe substanțiale în structurile creierului, mai exact în ceea ce privește procesarea emoțiilor, memoria și cogniția socială. Mai mult decât atât, rezultatele arată faptul că acest lucru se aplică și la copiii supraviețuitorilor” – afirmă Prof. Ivan Rektor, Brno, Cehia.

Studiul a inclus 56 de persoane, dintre care 28 supraviețuitori ai Holocaustului, iar 28 participanți care nu au interacționat direct cu acest eveniment al Celui de-al Doilea Război Mondial. Media de vârstă a acestora a fost de 79-80 de ani, iar informațiile au fost preluate cu ajutorul tehnicilor de imagistică prin rezonanță magnetică.

În cazul supraviețuitorilor s-a înregistrat o scădere semnificativă a volumului materiei cenușii din creier, comparativ cu persoanele din grupul control care nu au fost expuse direct Holocaustului.

Sursă: ean.org

În această analiză s-a ținut cont și de vârsta pe care supraviețuitorii Holocaustului o aveau în anul 1945. Astfel, s-a observat că scăderea volumului materiei cenușii a creierului a fost mai evidentă în cazul persoanelor cu vârste sub 12 ani. Motivul poate fi pus pe seama unui grad mai ridicat de vulnerabilitate în fața unui mediu stresant în perioada copilăriei.

Comparativ cu alte studii, această lucrare a descoperit că există asemănări în ceea ce privește reducerea materiei cenușii din zonele creierului asociate cu stresul post-traumatic (PTSD) în rândul veteranilor de război și efectul întâlnit în cazul supraviețuitorilor Holocaustului. Cu toate acestea, în ciuda experiențelor traumatizante pe care le-au trăit, supraviețuitorii Holocaustului afirmă că se simt satisfăcuți cu viața lor personală și profesională de după război.

Studiile viitoare se vor concentra pe identificarea biomarkerilor asociați cu stresul și creșterea post-traumatică. De asemenea, se studiază dacă transmiterea din generație în generație a acestor modificări la nivelul creierului se bazează pe factori comportamentali, psihologici sau genetici.

Citește și: