#EASD2018. Sănătatea cardiometabolică a femeilor se deteriorează mai rapid și mai pronunțat decât în cazul bărbaților, cu mult timp înaintea instalării diabetului de tip 2

  • Health literacySpre dezavantajul femeilor, există diferențe mari între cele două sexe în ceea ce privește nivelul factorilor de risc cardiometabolic, diferențe care pot fi observate cu mult timp înaintea debutului diabetului de tip 2. Un studiu recent a descoperit că și în cazul persoanelor cu prediabet, markerii de risc cardiometabolic sunt mult mai pronunțați în rândul persoanelor de sex feminin.

Oamenii de știință de la Centrul Medical Universitar Maastricht au urmărit diferențele care apar în nivelul factorilor de risc cardiometabolic între bărbați și femei, atât înainte cât și după instalarea diabetului de tip 2. Rezultatele „Studiului Maastricht” au fost prezentate în cadrul Întâlnirii Anuale a Asociației Europene de Studiu al Diabetului (EASD) 2018.

abonare

Desfășurarea studiului

Autorii au analizat un grup de indivizi cu vârste cuprinse între 40 și 75 de ani, cohortă care a cuprins un număr mare de persoane cu diabet de tip 2. S-au urmărit două obiective principale – diferențele în funcție de sex în ceea ce privește nivelul factorilor de risc cardiovascular și diferențele apărute în metabolismul glucozei la femei, comparativ cu bărbații.

Analizele au fost adaptate în funcție de vârsta, sexul și medicația participanților, acolo unde a fost cazul. Atunci când au fost comparați indivizi sănătoși cu indivizi cu prediabet dar cu metabolism al glucozei normal, markerii de risc cardiometabolic s-au dovedit a fi mai pronunțați în cazul femeilor decât al bărbaților.

Femeile cu prediabet prezentau:

  • tensiune arterială mai mare;
  • diferență mai pronunțată în nivelurile HDL-C și LDL-C;
  • nivel de trigliceride mai mare;
  • markeri ai inflamației în circulația sanguină.

„Diferențele în funcție de sex în ceea ce privește anumiți factori de risc cardiometabolic, diferențe mai puțin favorabile pentru femei (în cazul pacienților cu diabet de tip 2) au fost de asemenea observate în asociere cu prediabetul. Acest lucru sugerează că profilul de risc cardiometabolic al femeilor se deteriorează cu mult înainte de instalarea diabetului de tip 2, însă acest lucru trebuie aprofundat în continuare de studii prospective” – afirmă autorii studiului.

Cu toate că modificările metabolice care conduc la apariția diabetului de tip 2 pot preceda cu câțiva ani înaintea instalării hiperglicemiei, la momentul actual s-au efectuat puține investigații în privința identificării unui profil cardiometabolic riscant, în rândul femeilor.

Citește și: