#EASD2018.Calitatea insulinei este afectată de refrigerarea în aparatele casnice

  • Health literacy



Pacienții diabetici utilizează frigiderul personal pentru depozitarea insulinei pe termen lung, variațiile de temperatură fiind un factor ce contribuie la scăderea calității insulinei. Pe parcursul a 24h, aproximativ 11% din timp insulina refrigerată este expusă la variații de temperatură care pot modifica potența acesteia, conform rezultatelor publicate în cadrul  Întâlnirii Anuale a Asociației Europene de Studiu a Diabetului 2018.

Studiul realizat de Dr. Katarina Braune de la Universitatea de Medicină din Berlin, Germania, a inclus 388 de pacienți diabetici din Europa și S.U.A., care au primit senzori speciali pentru monitorizarea temperaturii insulinei depozitate în frigiderele personale. Datele au fost colectate pe parcursul a 49 de zile, temperatura fiind înregistrată o dată la 3 minute.

abonare

Rezultatele au arătat că:

  • 79% dintre flacoane au înregistrat deviații de la temperatura recomandată.
  •  11% din timp (2 ore și 34 minute) temperatura a fost necorespunzătoare condițiilor recomandate de păstrare a insulinei.
  • 17% dintre probe au fost expuse repetat la temperaturi sub 0°C.

Coordonatorul studiului, Dr. Katarina Braune recomandă monitorizarea continuă a temperaturii din frigider cu ajutorul unui termometru. Scăderea potenței insulinei necesită reajustarea constantă a dozei, ceea ce este destul de dificil pentru pacienții care își administrează insulină de câteva ori pe zi, explică Dr. Braune.

Insulina păstrată în condiții optime impune o temperatură între 2 și 8°C de refrigerare. 

Citește și: